StoryEditor

Budúcoročné zvyšovanie dôchodkov je jedna veľká hanba, tvrdí Pellegriniho Hlas

30.09.2021, 11:25
Autor:
TASRTASR
dôchodcovská inflácia bola zavedená, aby bola férovejšia voči dôchodcom a zohľadňovala veci, ktoré dôchodcovia najviac potrebujú

Dôchodky sa majú budúci rok zvyšovať o 1,3 percenta, čo predstavuje tzv. dôchodcovskú infláciu. Poukázal na to vo štvrtok na tlačovej konferencii nezaradený poslanec pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD Erik Tomáš. Považuje to za jednu veľkú hanbu.

Tomáš priblížil, že dôchodcovská inflácia bola zavedená, aby bola férovejšia voči dôchodcom a zohľadňovala veci, ktoré dôchodcovia najviac potrebujú. Z dôvodu pandémie však táto inflácia klesla na 1,3 percenta a podľa Tomáša sa tým vláda nezaoberá.

Zdôraznil, že vláda navyše ruší garančný mechanizmus, ktorý seniorom garantoval minimálnu sumu zvyšovania dôchodkov. "Spočíval v 2 percentách z priemerného dôchodku. Teda ak dôchodca nedosiahol na základe percentuálneho zvyšovania dôchodkov tú požadovanú sumu, tak mal garantované minimálne 2 percentá z priemerného dôchodku," opísal Tomáš.

Skonštatoval, že keď to nerieši ministerstvo práce ani vláda, nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho predložia na najbližšiu októbrovú schôdzu Národnej rady novelu zákona o sociálnom poistení. V nej navrhnú pokračovanie garančného mechanizmu a podľa Tomáša tiež vytvoria priestor na diskusiu v rozprave o nastavení dôchodcovskej inflácie.

Tomáš zároveň dodal, že odmietajú dôchodkovú reformu, a odkázal ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), nech ju radšej ani nepredkladá.

Ozrejmil, že ju odmietajú preto, lebo sa ruší dôchodkový strop a má sa zakotviť, že počas jedného roka môže byť vyplatených len 12 dôchodkov, čo podľa neho znamená, že 13. dôchodok už nikdy nebude.

Dôvodom, prečo odmietajú reformu, je aj to, že má dôjsť k úprave vzorca výpočtu dôchodkov. Tvrdí, že to znamená krátenie dôchodkov budúcich dôchodcov.

Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) poznamenala, že návrhy sú naozaj diskriminačné. Poukázala na to, že dôchodcovia sa dostávajú do hmotnej núdze a pokiaľ sa prijmú navrhované zmeny, percento ľudí v hmotnej núdzi bude rásť.

"Neviem, prečo táto vláda takýmto spôsobom reaguje, pretože nakoniec donúti ľudí žobrať o nejaký kompenzačný príspevok v hmotnej núdzi. Nebolo by jednoduchšie dať ľuďom za prácu, ktorú odpracovali, slušný dôchodok, aby mohli nejakým spôsobom existovať a nemuseli žobrať?" vyhlásila.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:05