TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Dankova odpoveď kritikom: V politike vždy veci dopredu predvídam, nekonám pudovo

17.08.2017, 11:17
Autor:
chocho
Líder národniarov poskytol rozhovor krátko predtým, ako sa dozvedel, že premiér ukončil misiu jeho ministra.

Šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko prežil včera jeden z najťažších dní svojej politickej kariéry. Stihol však počas neho poskytnúť rozhovor denníku Nový Čas.

"Počas rozhovoru sa Dankovi pokúšal urgentne dovolať Bugár, ktorý zrejme tušil nasledujúci vývoj. Šéfovi SNS ostávalo presne desať minút, kým zistil, že premiér naňho našil podraz," píše Nový Čas vo svojom dnešnom vydaní. Naráža tým na včerajšie rozhodnutie premiéra Roberta Fica o konci ministra školstva Petra Plavčana.

Pozrite si aj brífing, na ktorom premiér Fico požiadal Danka o meno nového ministra školstva:

Kontaktoval Kaliňáka, nie Fica 

Danko v rozhovore priblížil vypovedanie koaličnej zmluvy, ku ktorému pristúpil v pondelok 7. augusta. "Chcem verejne povedať, že keď som tento krok urobil, tak som to okamžite oznámil predsedovi Mosta. Druhý človek, ktorého som kontaktoval, bol podpredseda Smeru," vyhlásil. Konkretizoval, že ide o ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

​A prečo nie premiérovi Ficovi? "Nemám vždy šťastie na priamu komunikáciu s predsedom vlády," vysvetlil šéf parlamentu.
Reagoval aj na kritiku niektorých politológov či komentátorov, ktorí o ňom tvrdia, že koná impulzívne. "Ja dopredu vždy v politike veci predvídam. Nekonám pudovo, preto som žasol nad vyjadreniami ľudí, ktorí to hodnotili ako niečo neštandardné," tvrdí Danko.

Podľa lídra národniarov sú "vždy v politike predčasné voľby. Naučil som sa, že nikdy nehovor nikdy, ale urobím všetko pre to, aby sa zvláštni jednotlivci, ktorí sú v parlamente na čele politických strán, nedotkli politickej moci."

Ficovi závidí komunikáciu

Zároveň to však pre Danka neznamená, že nechá zničiť SNS. "Že sa nechám zľava-sprava urážať a potláčať v koalícii," doplnil. Za veľký problém považuje, že Smer sa naučil vládnuť sám: "On sa tiež učí vládnuť v koalícii a existujú ľudia, ktorí s tým nie sú stotožnení."

​Predseda parlamentu sa však odmieta prizerať, ako nedokáže napĺňať programové ciele. "Bolo mi až na zamyslenie, keď som videl pri niektorých veciach, že musíme s vypätím síl bojovať o financie," vyhlásil Danko.

Vyjadril sa aj k svojmu vzťahu k Ficovi. "Považujem vzťah s Robertom Ficom za vyvážený, aj keď toto obdobie nás dostáva do stavu, keď musíme oveľa viac diskutovať." Zároveň však vníma medzi sebou a premiérom generačný rozdiel. "Aj v tom, že dokáže veci odkomunikovať tak bezbolestne, že mu to niekedy závidím."

Nastolil aj otázku personálnych zmien vo vláde, no konkretizovať ich nechcel. "Nebol by som rád, keby sme sa dostali do mediálnej prestrelky," vysvetlil Danko. "Ja viem, že konať budem, ale všetko má svoj čas. Som človek, ktorý dokáže veci riešiť racionálne a bez emócií," dodal.

01 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:24