TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Odchádzam na štyri dni. Budem zvažovať, či zostanem v politike, vyhlásil Danko

16.08.2017, 17:22
Autor:
TASRTASRslmslm
Premiér Robert Fico dnes vyzval šéfa SNS Andreja Danka, aby mu predložil meno nového ministra školstva.

„Po tejto skúsenosti budem zvažovať ako a či vôbec ďalej v politike mám pokračovať," vyhlásil Andrej Danko na brífingu, na ktorom sa vyjadroval k aktuálnej situácii v koalícii.

Danko skonštatoval, že teraz odchádza na štyri dni na dovolenku, potom urobí všetko preto, aby si vydiskutoval, ako ďalej v koalícii.

"Sadnem si s predsedami strán," dodal šéf SNS.

Na brífingu skonštatoval, že vyjadrenie premiéra Roberta Fica, o tom, že Danko musí hľadať nového ministra školstva, berie s plnou vážnosťou.

"Vo štvrtok o 10.00 hod. oznámi minister Plavčan svoju abdikáciu."

Šéf národniarov odmietol spájanie SNS s korupciou. Uviedol, že sa nebráni personálnym zmenám na ktoromkoľvek ministerstve, ale odmieta popravovať ľudí na základe tvrdení opozície.

Trestnú činnosť nemieni Danko kryť.

"Bol som a som pripravený na personálne otázky na každom ministerstve," povedal. Koaličných partnerov vyzval na úprimnejší dialóg a aby sa kolegovia nepodrážali.

Koniec ministra školstva Petra Plavčana 20:25 Danko ochádza ponížený a porazený, Fico si ho vychutnal, tvrdí politológ Koziak Kto čakal od šéfa SNS a parlamentu Andreja Danka na jeho brífingu oheň a síru po tom, ako premiér Robert Fico ukončil misiu jeho ministra školstva Petra Plavčana, bol zrejme sklamaný. Líder národniarov v podstate akceptoval požiadavku premiéra, čo pre HNonline.sk potvrdil aj politológ Tomáš Koziak. Celý článok nájdete TU. 19:31 Politológ: Šéf SNS tuší, že to pre neho nedopadne dobre "Dankove špekulácie o možnom stiahnutí sa z politiky naznačujú, že šéf SNS tuší, že to pre neho nedopadne dobre," uviedol politológ. 18:43 Mesežnikov: Danko uznal svoju prehru. Úplne ho zmietli zo stola Predseda koaličnej SNS Andrej Danko dnes uznal svoju prehru. Pochopil, že partičkou, čo rozohral, nezíska vytúžené. Povedal to analytik Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO).
"Úplne ho zmietli zo stola a ešte prišiel aj o svojho ministra," zdôraznil Mesežnikov.
18:26 Plavčan bude hovoriť o aktuálnej situácii Vyhlásenie ministra školstva Petra Plavčana o aktuálnej situácii sa uskutoční vo štvrtok 17. augusta o 10.00 hod. v sídle ministerstva školstva na Stromovej 1 v Bratislave. 18:01 „Po tejto skúsenosti budem zvažovať ako a či vôbec ďalej v politike mám pokračovať." 17:58 „Bol som a som pripravený na personálne opatrenia na každom ministerstve," hovorí Danko. 17:56 Dankov najväčšśi hriech „Mojím najväčším hriechom je to, že som prevzal hodnosť kapitána," hovorí Danko.   17:54 Danko: Musíme si vydiskutovať vzťahy v koalícii „Chcem povedať, že po týchto pár dňoch urobím všetko preto, aby som si vydiskutoval ako ďalej v koalícii. Sadnem si s predsedami strán ako ďalej," hovorí Danko.  17:51 Danko je rok v politike „Danko je rok v politike. Danko neriadil štát 27 rokov. Danko nie je problémom toho, že tu máme náznaky korupcie." 17:49 Plavčan oznámi abdikáciu vo štvrtok o 10.00 hod. Andrej Danko: Zajtra o desiatej vám minister Plavčan oznámi svoju abdikáciu. Chcem mu poďakovať. 17:46 „SNS popiera akúkoľvek korupciu, ktorá sa opiera o našu stranu," tvrdí Danko. 17:45 Danko: Chcem, aby sa skončilo vzájomné atakovanie Chcem, aby sa prestalo v rámci koalície vzájomné atakovanie a aby sa vrátil zdravý rozum," hovorí Danko. 17:41 Danko: Vyjadrenie Fica beriem na vedomie „V plnej miere beriem na vedomie vyjadrenie predsedu vlády. Táto vláda nepadla, vypovedanie koaličnej zmluvy neznamená pád vlády," hovorí Danko. 17:39 „Čo vás nezabije, vás posilní. Je pravda, že sme sa bavili o rekonštrukcii vlády," tvrdí Danko. 17:37 Danko: Nedovolil som kritiku svojich ministrov „Nikdy som nedovolil, ani len náznak kritiky niektorých ministrov, ktorí preberali svoje ministerstvá v ťažkých stavoch. Kto robí robí aj chyby. Je najhoršie ale, keď je niekto obviňovaný z úmyslu," tvrdí Danko. 17:36 Skúsení partneri Smer a Most „Zregenerovaná SNS bola hodená do koalície so skúsenými stranami Smerom a Mostom," hovorí Danko.  17:35 Danko: Robil som rázne opatrenia Robil som rázne opatrenia na to, aby sa história neopakovala. Život mi priniesol situáciu, ktorú musím vysvetli, hovorí Danko.  17:34 Danko: Mám za sebou životnú skúsenosť „Život prináša situácie, kde nás niektorí zlomia, keby bol život bezproblémový, tak by nám z tej rozkoše všetkým bolo lepšie, radostnejšie. Ja mám za sebou životnú skúsenosť ktorá ma učí že v niektorých situáciách treba reagovať inak," začal Danko svoje vyhlásenie. Čakanie na Andreja Danka

Čakanie na Andreja Danka
Zdroj: HN/Martin Sliz
17:07 Reakcia hnutia Borisa Kollára „Už pri svojom vzniku si dala táto vládna koalícia do vienka klamstvo a podvod na voličoch konkrétne strán Sieť a Most-Híd. Tvrdila, že treba postaviť hrádzu extrémizmu aj za cenu porušenia volebných sľubov. My sme vždy tvrdili, že ak je tu nejaký extrémizmus, tak je to najmä nehorázne bezbrehé rozkrádanie. Práve v tejto koaličnej kríze boli prerazené všetky dná tohto rozkrádania. Ale táto vláda sa dopúšťa ešte väčšej nehoráznosti. Bohorovne vyhlasuje, že niet inej alternatívy ako ona. Ale to nemôže posudzovať ani Danko, ani Fico a ani Bugár. To môžu posudzovať len voliči vo voľbách a nikto iný. Preto najrozumnejším a najčestnejším riešením by bolo usporiadať predčasné voľby a začať s novou vládou a novým, nekorupčným a nekoristníckym spôsobom práce," tvrdí Sme Rodina Borisa Kollára vo svojom vyhlásení.  16:49 Politológ: Danko využíva svoj vydieračský potenciál, koniec Plavčana problémy nevyrieši Pozrite si krátky rozhovor s politológom Tomášom Zálešákom:
16:29 Danko posunul brífing Andrej Danko posunul brífing na 17.30 hod. Pôvodne mal byť o 17.00 hod. 16:14 Sulík: Nestavil by som na to, že Danko bude v parlamente „Keď sa pozriem na to, ako Andrej Danko vedie svoju stranu, nestavil by som na to, že vôbec budú v parlamente," reagoval Sulík na otázku, či by si vedel predstaviť byť vo vláde so SNS. 16:12 Sulík: Prečo premiér neodvolá aj Richtera s Kaliňákom? Sulík sa pýta, prečo Fico neodvolá aj ministra práce Jána Richtera a ministra vnútra Roberta Kaliňáka. 16:08 Mocenské hry Plavčan už dávno nemal byť ministrom. Odvolaný bude až teraz, lebo sa to hodí do mocenskej hry Roberta Fica, tvrdí šéf SaS Richard Sulík na mimoriadnom brífingu. 15:33 Matovič: Je to najväčšie poníženie koaličného partnera v histórii
15:29 Poslanec SaS: Kauza sa nekončí Poslanec SaS Gröhling dodal, že ani dnešným vyhlásením sa kauza nekončí a Slovensko naďalej čelí škandálu a tomu, že v dôsledku kauzy príde o miliónové zdroje, ktoré mohli byť použité v školstve. Uviedol tiež, že bude pozorne sledovať kroky nového ministra, odmietol však špekulovať nad možnými kandidátmi. 15:29 "Obávam sa, koho SNS nominuje." Špičky v školstve reagujú na koniec Plavčana (anketa) Prečítajte si v ankete HN, čo hovoria ľudia z prostredia slovenského školstva na vývoj udalostí v rezorte. Článok nájdete TU. 15:26 Kauza eurofondy vedie priamo k Dankovi Kauza s prideľovaním eurofondov na vedu a výskum smeruje priamo k Andrejovi Dankovi, tvrdí Denník N. "Vyše milióna eur priklepli aj firme Tatralift, ktorá patrí finančnej skupine Slavia Capital, spájanej s predsedom SNS," tvrdí. 15:26 Poslanec SaS: Fico len posunul loptičku na Danka "Ak by pán premiér pristúpil zodpovedne k celej kauze, tak nemal posúvať loptičku na pána Danka, ale mal dať sám prezidentovi SR návrh na odvolanie pána Plavčana," uviedol poslanec SaS Branislav Gröhling.
14:35 Lajčák: Všetci čakajú vyjadrenie predsedu SNS V tejto situácii je na ťahu Slovenská národná strana, uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Nechcem hádať, samozrejme, všetci čakajú vyjadrenie predsedu SNS, od toho sa bude odvíjať ďalší vývoj,“ odpovedal Lajčák na otázku, či národniari budú po odvolaní ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) so zvyšnými dvoma koaličnými stranami spolupracovať. „To sú vzťahy troch koaličných strán, a vy dobre viete, že nie som členom ani jednej z nich. Šéf rezortu diplomacie však zopakoval, že aktuálna vnútropolitická kríza môže skomplikovať pozíciu Slovenska pri závažných procesoch, ktoré sa dejú v Európskej únii. Krajina podľa neho potrebuje byť v tomto čase silná, jednotná a dobre pripravená.  14:33 Danko nakoniec bude mať brífing Andrej Danko sa nakoniec vyjadrí ešte dnes. Na 17.00 hod. zvolal brífing v Národnej rade. 14:19 Fico má plán B, tvrdí Matovič Podľa Igora Matoviča má Robert Fico plán B na vládu bez SNS. Šéf OĽaNO varoval premiéra pred kupovaním poslancov. "Jediné čestné riešenie sú predčasné voľby," vyhlásil Matovič. 14:18 Matovič: Fico si povedal, že spraví z Andreja Danka Radoslava Procházku "Robert Fico si povedal, že spraví z Andreja Danka Radoslava Procházku, aby sa bezprizorne pohyboval parlamentom," vyhlásil Matovič. 14:17 Mičieta: Musí to byť človek, ktorý ma školstvo v srdci „Je to komplikované, vysoké školy budú vyberať kandidáta pre seba. Rovnako aj stredné a základné školy. Chcem, aby to bol človek, ktorý má školstvo, v srdci aby bol oduševnený a zapálený. Musí dobre poznať všetky štruktúry školstva. Pripúšťam možnosť krízového manažéra, ale ten nemusí pochopiť všetko. Školstvo je veľmi senzitívne, samosprávne a vysoké školy sú veľmi autonómne. Hľadajme múdrych ľudí a nehľadajme takzvaných expertov," povedal rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta na koniec ministra školstva Petra Plavčana. 14:15 "Najväčšie poníženie koaličného partnera v histórii" "Toto je najväčšie poníženie koaličného partnera, aké sa v histórii Slovenskej republiky stalo," vyhlásil Matovič. "Zaslúžené," dodal. 14:14 Hovorí to o tom, čo si o Dankovi myslia, vyhlásil Matovič "To, ako sa to stalo," vyhlásil šéf OĽaNO Igor Matovič, "skôr hovorí o tom, čo si o Andrejovi Dankovi jeho partneri myslia - že je neschopný, nestabilný." 14:08 Remišová: Konečne Fico urobil to, na čo sme ho vyzývali už dva mesiace "Po našom intenzívnom tlaku konečne Robert Fico urobil to, na čo sme ho vyzývali už dva mesiace, vláda sa snažila zakryť škandál s eurofondami, ale naše úsilie prinieslo výsledky," vyhlásil poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. Zároveň vyzvala, aby bolo ministerstvo vnútra odobrané SNS. 14:01 Kríza vládnej koalície sa začína meniť na súboj, zhodli sa politológovia Vládna kríza sa vyostrila, môže skončiť aj predčasnými voľbami. Myslí si to politický komentátor Ján Baránek. Politológ Juraj Marušiak zase tvrdí, že súčasná situácia zrejme neodzrkadľuje v utorok prezentovanú neoficiálnu dohodu, hovorí o eskalácii konfliktu. Ďalší politológ Michal Horský naznačil, že krokom predsedu SNS Andreja Danka môže byť žiadosť o recipročné opatrenie pri odvolávaní z vlády. 14:00 Nevieme, či vyhrali žaby alebo myši, ale treba oceniť, že Fico sa postavil k problému zodpovedne Pozrite si videokomentár Denisa Bohumila Schvarcza:
13:59 Matovič a Remišová reagujú na koniec ministra Plavčana
13:21 Dankova bezprostredná reakcia: Podrazil ma Redaktor týždenníka Týždeň Michal Magušin zažil s predsedom parlamentu a šéfom SNS Andrejom Dankom jedinečný moment: Robil s ním rozhovor vo chvíli, keď sa dozvedel, že premiér Robert Fico odvolal jeho ministra Petra Plavčana.  "Počas odpovede som si na televíznej obrazovke na stene za predsedom Národnej rady všimol tlačovku premiéra Fica, kde naživo vysielali oznámenie, že premiér odvoláva ministra školstva Petra Plavčana," píše sa v článku. Magušin ďalej tvrdí, že na to Danka upozornil. Šéf národniarov sa zarazil a ticho postavil. "Podrazil ma," mala znieť Dankova reakcia. "Padla pasca, ktorú dlho budoval," mal dodať po chvíli. Následne Danko novinárov poslal preč s tým, že potrebuje "trochu času." 13:15 Bugár: Vedel som o komunikácii Fica s Dankom „V tom momente, keď prenikla informácia, že bude brífing premiéra, tak som sa informoval. Vedel som, že bola komunikácia medzi Ficom a predsedom parlamentu a vedel som, čo sa chystá," vysvetlil Bugár. 13:11 Bugár: Plavčan nevyvrátil všetky pochybnosti Myslím si, že tlačovka Plavčana bola osožná, len nedokázal vyvrátiť všetky pochybnosti. Ak vláda chce byť dôveryhodná, tak musí konať. Teraz je na ťahu SNS, povedal Bugár na brífingu. 13:10 Bugár: Zahrávanie s dôverou občanov je neprípustné „Akékoľvek zahrávanie sa s dôverou občanov a trpezlivosťou koaličných partnerov je neprípustné. Preto sme sa od vypuknutia škandálu snažili hľadať kompromisy. Most má skúsenosti s destabilizáciou a aj pádom vlády," hovorí Bugár. 13:08 Zodpovednosťou vlády je plniť Programové vyhlásenie vlády, hovorí Bugár. 13:07 Beblavý: Ja ich ani nežiadam, aby našli dobrého ministra "Ja ich ani nežiadam, aby našli dobrého ministra školstva, ale aby našli dobrého krízového manažéra," vyhlásil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý s tým, že súčasná koalícia ani nemá šancu nájsť dobrého ministra. Dobrého ministra podľa Beblavého bude môcť nájsť až ďalšia vláda. Viackrát na svojom brífingu označil tú súčasnú za korupčnú vládu plnú škandálov. 13:02 Beblavý reaguje na koniec ministra Plavčana
12:59 Sledujte vyjadrenie strany Most-Híd k aktuálnej situácii
12:48 Raši: Verím, že to neohrozí stabilitu koalície Pán premiér urobil to, čo asi považoval v danej situácii za nevyhnutné. Verím, že to neohrozí stabilitu koalície aj keď je to politicky ťažká situácia - je stále riešiteľná aj bez predčasných volieb," povedal poslanec Smeru Richard Raši.
12:46 Podpredseda Smeru Blanár: Je to správny krok "Myslím si, že je to srávny krok, ktorý urobil predseda vlády. Náš záujem je, aby bola vláda stabilná a nemusela zbytočne vybíjať energiu na takýchto situáciách, keď môže byť tieň podozrenia, ktorý na ministertsve školstva je. Z tohto pohľadu to vnímam ako stabilizačnú záležitosť a pevne verím, že dôjde k dohode a rozumnému zhodnoteniu zo strany koaličného partnera. Chcem veriť tomu, že aj koaličný partner rovnako vyhodnotí, že situácia nie je dobrá a nájde vhodného kandidáta," povedal podpredseda Smeru Juraj Blanár.
12:38 Fico vytrel s Dankom podlahu, myslí si Pčolinský "Takže Fico vytrel s Dankom podlahu. Nielenže nebude nová koaličná zmluva, ale len trápny dodatoček. Dokonca Fico odpálil Dankovi Plavčana. Len hlupák nevidí, že Danka upratali ako malého chlapca. Nabudúce si Andrej rozmyslí, či bude vyskakovať," reaguje na sociálnej sieti Facebook poslanec NRSR za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský. 12:36 Matovičovcom hlava Plavčana nestačí Opozičné hnutie OĽaNO víta oznámenie Roberta Fica, že Plavčan (nom. SNS) končí vo funkcii. "Po našom intenzívnom tlaku, po tlaku médií a občanov konečne Robert Fico urobil to, na čo sme ho vyzývali už dva mesiace," uviedli predstavitelia hnutia Veronika Remišová a Igor Matovič. Tento krok však nepovažujú za dostatočný, trvá na odobratí ministerstva Slovenskej národnej strane. 12:36 Pluska.sk: Na rade je Richter "Podľa kuloárnych informácií by mali odvolať aj ministra práce Jána Richtera, najmä za kauzu Čistý deň," tvrdí portál pluska.sk. Pluska.sk dodáva, že SNS mala už dopoludnia oznámiť, že bude žiadať Richterovu hlavu. "Pred obedom bolo podľa našich informácií tajné stretnutie, kde sa táto koaličná rošáda riešila." 12:27 Danko náhle zrušil svoj brífing Šéf SNS Andrej Danko náhle zrušil brífing, ktorý mal mať o 13.30 hod. Témou malo byť otvorenie otázky zníženia daňového a odvodového zaťaženia a možnosti zavedenia 13. a 14. platu. 12:23 Bugárovci budú reagovať Na koniec ministra Plavčana bude reagovať strana Most-Híd vo svojej centrále o 13.00 hod. 12:10 Beblavý bude reagovať na koniec Plavčana Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý sa k odvolaniu ministra školstva Petra Plavčana vyjadrí dnes o 13.00 hod. 11:58 Brusel už pozastavil platby v štyroch výzvach Európska komisia neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila komisia vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). 11:56 Premiér Fico žiada od Danka nové meno ministra školstva
11:46 Plavčan prežil Mečiara, Dzurindu i pôžičku Slavii Capital Premiér Robert Fico oznámil, že od koaličného partnera Andreja Danka z SNS očakáva nové meno ministra školstva. Na ministerskej stoličke tak končí Peter Plavčan. O tom, aká bola cesta kariérneho úradníka, si prečítate tu 11:42 Plavčan už nie je na vláde Minister školstva Peter Plavčan, ktorého odchod žiada už aj premiér Fico, na dnešnom rokovaní vlády nie je. Zastupuje ho štátna tajomníčka. 11:36 Poslankyňa SNS žiada Richterov koniec Portál webnoviny.sk dnes zverejnil Kuciaňovej kritickú reakciu v súvislosti so zotrvávaním ministra práce Jána Richtera vo funkcii. 11:36 Plavčanovi zlomila väz kauza eurofondov Minister školstva Plavčan od začiatku júla čelil kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). 11:34 Poslankyňa SNS: je zaujímavé, že Fico nechce aj koniec Richtera Magdaléna Kuciaňová, poslankyňa SNS, k požiadavke premiéra Roberta Fica, aby mu predseda SNS Andrej Danko dal nové meno ministra školstva: "Môj osobný názor je, že je zaujímavé, že v čase, keď mal minister Richter problém, nevystúpil premiér s takouto požiadavkou." 11:27 Fico: Som nútený požiadať Danka, aby mi predložil návrh na nového ministra školstva Premiér a šéf Smeru Robert Fico dnes na krátkom brífingu oznámil, že sa spolu so šéfom koaličného mosta Bélom Bugárom snažili tlačiť na to, aby ďalšie pôsobenie Plavčana vyriešila jeho materská strana - SNS. "Je mi to ľúto, ale misia nebola úspešná. Chcem sa poďakovať za úprimnú snahu ministra Plavčana vysvetliť kauzu s eurofondami. Ale som nútený požiadať predsedu SNS Andrej Danka, aby mi predložil návrh na nového ministra školstva," vyhlásil premiér. 11:24 Plavčan končí Kauza prideľovania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva vyústila do konca šéfa tohto rezortu a nominanta SNS Petra Plavčana.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:23