TASR/wa
StoryEditor

Manipulácia prieskumu v Kotlebovej župe? Kandidát na šéfa VÚC spochybnil jeho nezávislosť

15.08.2017, 10:20
Kandidát na župana v Banskobystrickom kraji naznačil možnú manipuláciu prieskumu verejnej mienky.

Voľby do Vyšších územných celkov sa blížia, o pozíciu župana sa v ôsmich slovenských krajoch pobije viacero záujemcov. Tí zisťujú nálady obyvateľstva a volebné preferencie pomocou prieskumov.

Nominant opozičnej strany Sloboda a Solidarita na kreslo župana v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) Martin Klus na svojom facebookovom fanúšikovskom profile naznačil, že prieskum agentúry FOCUS môže byť zmanipulovaný.

Na čele župy pôsobí Klusov kolega z opozície, predseda Ľudovej strany - Naše Slovensko, Marian Kotleba. 

Luntera? To ma teší

Klus tvrdí, že jemu blízkej osobe volala anketárka, ktorá sa pýtala, či pozná kandidátov na predsedu BBSK. Mala odpovedať, že Klusa, Mičeva a Luntera. Na to mala anketárka neprofesionálne a sugestívne poznamenať, že ju teší, že pozná Luntera.

​Telefonický rozhovor pokračoval otázkou, koho by volila, keby sa voľby konali túto sobotu. "Klusa," mala odpovedať pre opozičného poslanca blízka osoba. "A ak nie Klusa?" pokračovala anketárka v rozhovore.

FOCUS reaguje...

"Mičeva," znela odpoveď. "A nie náhodou pána Luntera? Keď ho poznáte," mala opäť neprofesionálne odvediť anketárka. Rozhovor je graficky znázornený na obrázku, nechýbajú emotikony či palec nahor.

Na príspevok reagovala agentúra FOCUS. Poslancove tvrdenia o zámernej manipulácii rázne odmietla.

... a vec preverí 

"Agentúra Focus pôsobí na poli prieskumov už viac ako štvrťstoročie a je rešpektovaným partnerom domácich aj zahraničných komerčných aj akademických pracovísk. Svoje profesionálne renomé sme si vybudovali aj vďaka prísnemu dodržiavaniu etických profesných pravidiel, ako aj nepísaných morálnych zásad," píše sa v reakcii.

FOCUS ďalej uvádza, že keby došlo k individuálnemu zlyhaniu operátora, vo výsledkoch reprezentatívneho prieskumu sa neprejaví. "Pokiaľ nám pán Klus poskytne telefónne číslo volaného respondenta, tak vec, samozrejme, preveríme," reagoval pre HNonline.sk šéf agentúry Martin Slosiarik. 

"Zároveň však tento jeho status dáme posúdiť právnikovi, pretože ho považujeme za zámerné účelové poškodzovanie dobrého mena našej agentúry. Takéto pokusy o spochybňovanie profesionality našej práce nám pripomínajú smutné časy pred rokom 1998," čím FOCUS odkazuje na éru mečiarizmu. 

Rozsiahlu reakciu zverejnila agentúra aj na Facebooku Martina Klusa

Klus odmieta obvinenia z antikampane

Klus pre HNonline.sk reaguje, že si je situáciou, ktorú popísal na Facebooku, stopercentne istý. "Úprimne ma mrzí, že sa týka práve agentúry FOCUS, o ktorej mám dlhoročne jednu z najlepších mienok a ešte viac i jej reakcia spomínajúca  smutné časy pred rokom 1998 a vyhrážku súdom. Napriek tomu stále verím, že išlo len o “individuálne zlyhanie operátora”," vysvetľuje.

Zároveň však očakáva, že mu FOCUS "dá k dispozícii kompletný audio záznam z predmetného telefonátu a následne adekvátne zverejní aj spôsob a výsledky preverenia a nápravy."

Na záver Klus kategoricky odmieta obvinenia z antikampane, či zámerného poškodzovania dobrého mena agentúry FOCUS. "Rád by som zároveň všetkých ubezpečil, že by som rovnako jednal aj v prípade, pokiaľ by išlo o akúkoľvek inú spoločnosť a akéhokoľvek iného kandidáta."

Voľby v novembri

Opozičný poslanec tvrdí, že disponuje presným časom telefónneho rozhovoru a tiež telefónnym číslom.

Voľby do Vyšších územných celkov sa budú konať v sobotu 4. novembra a budú jednokolové. V BBSK sa najväčšie šance pripisujú štvorici kandidátov: poslancom parlamentu Marianovi Kotlebovi a Martinovi Klusovi a nezávislým kandidátom Jánovi Lunterovi a Stanislavovi Mičevovi.

​Podľa posledného prieskumu má najväčšiu šancu na znovuzvolenie súčasný župan Marian Kotleba. 

Zainteresované strany sme požiadali o reakciu a výsledok preverenia telefonického prieskumu. 

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 03 - Modified: 2023-11-03 15:05:20 - Feat.: - Title: Po voľbách ostali „bez roboty“. Čomu sa teraz venuje Mazurek, Klus či Šeliga? 04 - Modified: 2023-07-11 13:30:48 - Feat.: - Title: Klus v HNtelevízii: Kollár je čitateľnejší, Sulík hovoril o ruskom Kryme. Nebránim sa ministerskému postu 05 - Modified: 2023-07-02 19:38:03 - Feat.: - Title: Klus bude vo voľbách na kandidátke Kollárovho hnutia Sme rodina. Na poslednom 150. mieste
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:38