Všetko sa začalo blogom opozičnej poslankyne za stranu SaS Natálie Blahovej. Poslankyňa v blogu opísala podozrenia zo znásilnenia maloletej Natálie v reedukačnom centre Čistý deň v Galante. Po zverejnení blogu sa začali objavovať aj ďalšie prípady. Ministerstvo práce vedené nominantom Smeru Jánom Richterom však odmietlo, že by v prípade zlyhalo. Zároveň sa do prípadu, ktorý sa mal odohrať pred dvoma rokmi, vložila Generálna prokuratúra, v Trnave vznikol špeciálny vyšetrovací tím a na kontrolu sa vybralo aj ministerstvo práce a ústredie práce. Ministerstvo však zatiaľ nerozhodlo, či zariadeniu pre možné pochybenia odoberie akreditáciu alebo nie.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Richter bezodkladne zruší akreditáciu Čistému dňu

15.08.2017, 17:26
Autor:
chocho
Ministerstvo práce reaguje na fakt, že vyšetrovateľ obvinil zo sexuálneho zneužívania bývalého pracovníka Čistého dňa. 

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny na čele s Jánom Richterom bezodkladne zruší akreditáciu Resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante. Informoval o tom Richterov rezort v tlačovej správe.

Reaguje tak na to, že vyšetrovateľ obvinil zo sexuálneho zneužívania bývalého pracovníka Čistého dňa. 

Ministerstvo práce však nemôže vydať rozhodnutie bez vyjadrenia Akreditačnej komisie. 

"Preto návrh rozhodnutia o zrušení akreditácie Resocializačnému stredisku Čistý deň predloží Akreditačnej komisii na jej najbližšie zasadnutie 23. augusta 2017. Po jej rokovaní bude rozhodnutie o zrušení akreditácie doručené Resocializačnému stredisku Čistý deň," píše sa v stanovisku ministerstva.

Chýbali písomné náležitosti

Minulý týždeň ministerstvo práce vyhovelo protestu Generálnej prokuratúry a zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie Čistému dňu. 

Rezort vyhovel výhradám prokuratúry, ktorá protest prokurátora podala predovšetkým pre nesprávnu aplikáciu ustanovení zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.

„Ministerstvo začalo o zrušení akreditácie konať ex offo. Oznámenia o začatí konania neobsahovalo predpísané náležitosti. Nebolo z neho zrejmé, ktoré konkrétne skutkové okolnosti týkajúce sa činnosti akreditovaného subjektu boli dôvodom na začatie konania,“ priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Rozhodnutie aj na podnet Blahovej

Zistené bolo podľa hovorkyne aj porušenie ustanovení správneho konania o dokazovaní.

„Nesprávny bol prístup ministerstva práce k vykonaným dôkazom. Pri rozhodovaní o zrušení akreditácie ako na zásadné prihliadlo na skutočnosti, ktoré pre objektívne posúdenie veci boli skutkovo aj právne irelevantné, pritom podstatné skutočnosti vôbec nezohľadnilo,“ objasnila Predajňová.

Ministerstvo napokon pochybilo aj v tom, že vec nebola pred vydaním rozhodnutia riadne predložená na vyjadrenie akreditačnej komisii.

Generálna prokuratúra sa rozhodla vo veci konať na základe vlastných poznatkov, ale aj podklade podnetu poslankyne SaS Natálie Blahovej.

"Vítam to," hovorí pre HNonline.sk Blahová. "Pýtam sa však, prečo tak neskoro?" dodáva. Myslí si, že by deťom z Čistého dňa mala byť poskytnutá psychologická pomoc. "Svedčí to o neschopnosti ministra Richtera," vyhlásila s tým, že by minister mal odstúpiť. 

"Na čo bolo dobré toto divadlo? Bolo evidentné, že to zariadenie bude skôr či neskôr zrušené po takom škandále," tvrdí pre HNonline.sk šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Richter tým podľa neho len potvrdil svoju nekompetentnosť.

01 - Modified: 2024-01-18 21:01:16 - Feat.: - Title: Tomáš o akreditácii pre bývalého riaditeľa zariadenia Čistý deň rozhodne po stanovisku akreditačnej komisie 02 - Modified: 2024-01-18 14:57:44 - Feat.: - Title: Reakcia Jána Richtera na vyjadrenie prezidentky 03 - Modified: 2023-12-30 13:06:10 - Feat.: - Title: V budúcom roku by sa mohol novelizovať rokovací poriadok, avizoval Richter 04 - Modified: 2023-11-19 11:09:58 - Feat.: - Title: O 5 minút 12 05 - Modified: 2023-06-01 05:32:51 - Feat.: - Title: Mesačne aj 13-tisíc eur. Toľko vychádza v prepočte pobyt na jedno dieťa v štátnom resocializačnom centre
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:04