StoryEditor

„No neodstúpim, o tom rozhodne niekto iný." Plavčan bol pod tlakom novinárov

14.08.2017, 10:49
Autor:
ČTKČTKlmlm
Minister školstva Peter Plavčan dnes vysvetľoval kauzu okolo eurofondov. Z ministerskej pozície neodstúpi.

Ministerstvo školstva zruší jeden z kontroverzných programov na rozdeľovanie európskych dotácií na podporu výskumu a vývoja. Novinárom to dnes povedal minister školstva Peter Plavčan, ktorý v uplynulých týždňoch čelil kritike opozície aj médií kvôli podozreniam z netransparentného prideľovania peňazí.

Chce zmeniť procesy

"Snažíme sa situáciu napraviť. Neodišlo ani jedno euro. Pokiaľ došlo k pochybeniam, prijmem tvrdé opatrenia," uviedol Plavčan. Rezignáciu na post ministra odmietol, pochybenie podľa neho vznikla v minulosti.

​"No neodstúpim. O tom, či odstúpim, rozhodnie niekto iný. Neodstúpim, pretože pochybenia pri procesoch boli nastavené v minulosti a my ich začíname meniť," hovorí Plavčan. Minister zdôraznil, že nemá žiadne informácie o korupcii.

"Ja nemám tieto informácie, o ktorých hovoríte. Akonáhle dostanem takúto informáciu, tak budem okamžite konať a vyvodím dôsledky," dodal minister. 

Firmy budú presviedčať verejne

Podľa ministra súčasný program pre oblasť podpory dlhodobého strategického výskumu a vývoja bude zrušený a opätovne vypísaný, ďalšia obdobná výzva zostane v platnosti, víťazné projekty budú zverejnené.

Všetky firmy, ktoré sú už zazmluvnené a v celkovej sume môžu získať stovky miliónov eur, budú musieť svoje projekty prezentovať verejne. Ak nepresvedčia, peniaze nedostanú.

Hodnota všetkých zmieňovaných programov sa podľa skorších informácií pohybuje okolo sumy 600 miliónov eur. Podľa skorších informácií dotácie by na základe výsledkov hodnotenia žiadostí nedostali priamo vedecké parky univerzít.

Podľa médií naopak s projektmi uspeli aj firmy s malým počtom zamestnancov, ktoré sa výskumu a vývoju doteraz nevenovali. O postupe Slovenska pri dotáciách sa začala zaujímať aj Európska komisia, programy preverí aj Najvyšší kontrolný úrad.

ANKETAMal by minister školstva Peter Plavčan odstúpiť? Áno 97% Nie 3% Hlasovalo 1658 ľudí, aj vy

Ďalšie zmeny v eurofondoch

Plavčan sľúbil tiež zrušenie súčasného kritizovaného systému práce hodnotiteľov, ktorí vyhodnocovali žiadosti o dotácie. Ministerstvo školstva v podkladoch k programom tiež uviedlo, že vysoké školy a Slovenská akadémia vied sa dostanú k dotáciám nepriamo prostredníctvom víťazných projektov.

Opozícia predtým tvrdila, že peniaze na vedu a výskum ministerstvo školstva rozdelilo netransparentne a v rozpore s pravidlami, a začala zbierať podpisy za zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s návrhom na odvolanie ministra školstva z funkcie.

Plavčana dosadila na ministerský post Slovenská národná strana (SNS), ktorá minulý týždeň vypovedala koaličnú zmluvu, s dvoma zvyšnými vládnymi stranami chce vyrokovať nový dokument a pokračovať v spoločnom vládnutí.

Koaličnú krízu zrejme vyvolala spomínaná aféra okolo rozdeľovanie európskych dotácií. SNS začala obviňovať stranu Smer-SD premiéra Roberta Fica, že škandál vyvolala podsúvaním informácií opozícii, respektíve machinácie s rozdelením peňazí vraj majú na svedomí ľudia spätí s Ficovi stranou. Očakáva sa, že rokovania predákov koaličných strán bude pokračovať v utorok.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 03 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 04 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 05 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:23