Miroslav BeblavýTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dankov krok môže mať dva dobré výsledky, tvrdí Beblavý

07.08.2017, 14:48
Autor:
TASRTASR

Krok predsedu SNS Andreja Danka môže viesť k dvom dobrým výsledkom – pádu vlády a predčasným voľbám alebo k zmenám na niektorých ministerstvách. V reakcii na vypovedanie koaličnej zmluvy šéfom SNS to uviedol poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený).

Pád vlády je podľa Beblavého nepravdepodobný, tejto možnosti dáva len desaťpercentnú pravdepodobnosť. "Všetci traja účastníci tejto koalície vedia, že lepších partnerov už nenájdu, takže očakávam skôr, že sa znovu dohodnú, len nejako inak," domnieva sa.

"Tu vidím druhý možný dobrý výsledok vypovedania koaličnej zmluvy, a to je ten, že Peter Plavčan príde o ministerstvo školstva a nielen on, ale príde o neho aj SNS v rámci koaličnej zmeny," uviedol Beblavý vo videoreakcii na sociálnej sieti.

Nezaradený opozičný poslanec neočakáva v tomto prípade "veľkú búrku". "Myslím si, že pôjde naozaj o prerozdelenie lupu. Myslím si, že je to taktická hra Andreja Danka na to, aby odvrátil pozornosť od svojich škandálov a na druhej strane máme veľmi pokojného a skúseného, aj keď bezškrupulózneho technológa moci Roberta Fica, ktorý určite tiež bude toto všetko chcieť zvládnuť bez straty," doplnil.

Danko dnes vypovedal koaličnú zmluvu. Zdôvodnil to absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. TASR o tom informovala šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

"Týmto spôsobom vypovedám koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd," napísal svojim koaličným partnerom. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

Danko koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

01 - Modified: 2023-10-30 13:53:44 - Feat.: - Title: Dobre bude – myslia si slovenskí spotrebitelia aj bez Matoviča 02 - Modified: 2023-10-16 14:10:04 - Feat.: - Title: Šimečka: PS bude vládnej koalícii pripomínať jej sľuby aj skutočné problémy 03 - Modified: 2023-10-16 13:55:07 - Feat.: - Title: Koaličné strany sa zaviazali nepresadzovať záujmy spoločným postupom s opozíciou 04 - Modified: 2023-10-16 18:37:40 - Feat.: - Title: Čaputová reaguje na podpis koaličnej zmluvy: Fico splnil podmienky poverenia, oznámim ďalšie kroky 05 - Modified: 2023-10-16 15:26:22 - Feat.: - Title: Smer zverejnil celé znenie koaličnej dohody. Je známe, ako si strany rozdelili parlament
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 17:19