TASR
StoryEditor

Muža odsúdili za brutálnu vraždu v Petržalke. Odsedí si 13 rokov

04.08.2017, 11:14
Autor:
TASRTASR

Martina J. odsúdil dnes senát Okresného súdu Bratislava I za brutálnu vraždu v bratislavskej Petržalke z februára 2005 na 13 rokov odňatia slobody. Trest by si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu súd nariadil ročný ochranný dohľad. TASR informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Rozsudok nie je právoplatný, po prípadnom odvolaní sa jednej z procesných strán vo veci, bude konať Krajský súd v Bratislave.

"Žiadna z procesných strán sa po vyhlásení rozsudku nevyjadrila (obhajca, obžalovaný, prokurátor, poškodený), plynie im zákonná lehota na prípadné podanie odvolania," povedal ďalej Adamčiak. Obžalovaný Martin J. bol prítomný na vynesení rozsudku.

Situáciu v prípade Martina J. skomplikovalo, že Juraj M., pôvodný zákonný sudca v tejto veci, odišiel začiatkom minulého roka do dôchodku. Bol obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Súdy v Trenčíne napokon bývalého sudcu spod obžaloby oslobodili. Juraj M. chcel už na začiatku minulého roka pristúpiť k vyhláseniu rozsudku, no Martin J. sa na posledné pojednávanie nečakane nedostavil a nedal súhlas svojmu obhajcovi na zastupovanie v jeho neprítomnosti. Exsudca Juraj M. mohol na neho vydať zatykač, no napokon tak neurobil.

Koncom novembra 2015 vypovedala v kauze posledná svedkyňa, a to prostredníctvom telemosta. Obžalovaný sa pre chorobu nedostavil už na minuloročné januárové pojednávanie. Navyše vtedy po viac ako roku nedal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

"Je to špinavosť. Je to hra o čas," reagoval vo februári minulého roka na súde otec zavraždeného Michala Horeckého. Spochybnil informáciu obhajcu, že obžalovaný pracuje ako čašník v Maďarsku. Podľa Horeckého robil v Rakúsku. "Dokázaná vražda nie je vyšetrená, čo to je za justíciu? Však to je choré," kritizoval vtedy kauzu.

Brutálnej vražde mala údajne predchádzať hádka. Podľa obžaloby Martin J. spolu so svojím otcom obeť udierali päsťami, kopali do nej a búchali jej hlavu o zľadovatenú zem v blízkosti Humenského námestia. Otec obžalovaného, ktorý mal podľa médií blízko k predstaviteľom bratislavských zločineckých skupín, medzičasom zomrel.

Súčasťou obžaloby pôvodne bolo aj obvinenie z ublíženia na zdraví. Martin J. mal ešte v roku 2003 po hádke napadnúť s rozbitým pohárom istého muža na diskotéke, čím ho pripravil o oko. Tomu predchádzalo obťažovanie priateľky obete.

Súd za to v novembri 2010 Martina J. odsúdil na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov a prikázal mu, aby poškodenému zaplatil viac ako 22-tisíc eur. Podmienečná lehota už však pre Martina J. neplatila. Súd vo februári 2013 rozhodol, že aj na neho sa vzťahuje prezidentská amnestia.

01 - Modified: 2024-04-05 12:58:53 - Feat.: - Title: Petržalka vydala na druhé kolo prezidentských volieb rekordný počet hlasovacích preukazov 02 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 03 - Modified: 2024-04-04 09:48:35 - Feat.: - Title: VIDEO Petržalka má problém s potkanmi. Pochutnávajú si na smetiach, mestská časť im odkázala, že si majú pomôcť sami 04 - Modified: 2024-03-28 12:08:34 - Feat.: - Title: Električková trať v Petržalke nemusí byť dokončená včas. Hrčka je skeptický 05 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:28