StoryEditor

Súd s Rybaničom je neverejný. Požiadala o to Tatra banka

03.08.2017, 09:04
Autor:
TASRTASR
Rybanič čelí obžalobe z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

V prípade obžalovaného Filipa Rybaniča, asistenta poslanca Národnej rady (NR) SR Jozefa Rajtára, bude súd pojednávať za zatvorenými dverami s vylúčením verejnosti.

Uznesením tak rozhodla sudkyňa Okresného súdu (OS) Bratislava V.

Na dnešné pojednávanie sa dostavil obžalovaný Rybanič v sprievode svojej advokátky Evy Mišíkovej a poslanca NR SR Jozefa Rajtára. 

V ďalšom priebehu pojednávania Rybanič odmietol vypovedať. Pre médiá to uviedla Mišíková. "Nakoľko sa necítim byť vinný," zareagoval Rybanič na otázku, z akého dôvodu sa takto rozhodol.

Pojednávanie sprevádza veľký záujem verejnosti a médií. Po pár minútach však sudkyňa verejnosť vylúčila. Z pojednávania vyplynulo, že o to požiadala Tatrabanka.

​„Obdržal som podnet Tatrabanky a pridávam sa k tomuto podnetu, a navrhujem vylúčiť verejnosť, nakoľko ide o predmet bankového tajomstva,“ uviedol prokurátor.

Obžalovaný a jeho advokátka rozhodnutie o vylúčení verejnosti ponechali na úvahu súdu. „Sudkyňa má na to právo na jednej strane, ale zároveň je to vec verejného záujmu a malo by to byť verejné,“ zareagoval Rajtár na rozhodnutie sudkyne.

Na dnešné pojednávanie na 09.00 hod. bol v pozícii svedka a zároveň poškodeného predvolaný aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Na súd sa však nedostavil.

Rybanič čelí obžalobe z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade dokázania viny môže stráviť za mrežami tri až osem rokov.

Podľa medializovaných informácií mal Rybanič ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave v júni minulého roka informovala, že obvinený Rybanič sa ku skutku kladenému mu za vinu v prípravnom konaní priznal, svoje konanie oľutoval, popísal podrobnosti jeho priebehu a vysvetlil motív konania.

"Obvinený bol pred vykonaním výsluchu poučený o všetkých svojich právach, obhajcu si nezvolil a do zápisnice svojím podpisom potvrdil, že nebol na neho vyvíjaný fyzický ani psychický nátlak. Sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia nepodal," informovala vlani Krajská prokuratúra v Bratislave.

Obvinený Rybanič v zastúpení advokátky Evy Mišíkovej v stanovisku k podanej obžalobe, naopak, namietal porušenie práva na obhajobu, nezákonnosť dôkazov či nátlak počas výsluchu.

01 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:37