TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Súhlas s volaním po jednote či vrchol alibizmu, politici hodnotia Čaputovej správu

28.09.2021, 15:00
Autor:
jfjfTASRTASR
Koaliční a opoziční lídri sa vyjadrili k správe o stave republiky, ktorú v parlamente predniesla prezidentka Čaputová.

Prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky, v ktorej dnes pred plénom parlamentu predstavila svoj pohľad na vývoj v krajine za posledný rok, apelovala najmä na vytváranie stability.

"Slovensko dnes zúfalo potrebuje stabilitu. Jasné a jednotné vedenie. Pokoj založený na pravde, spravodlivosti, ale aj vecnosti a solidarite," odkázala prezidentka v správe politikom.

Bezprostredne po vystúpení Čaputovej vyrukovalo s reakciou na jej slová viacero politických lídrov a strán.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO)

Heger označil Čaputovej prejav, ktorý predniesla v parlamente, za vyvážený a pravdivo opisujúci realitu vrátane nedostatkov a úspechov vlády. Ocenil, že prezidentka vyzdvihla obetavosť ľudí v prvej línii boja s pandémiou ale aj to, že mala správne poukázať na očistu spoločnosti od korupcie. Taktiež sa zhoduje s jej výzvou na konsolidáciu situácie v polícii.

"Cenný bol aj jej postreh, že pandémia vyvolala v ľuďoch strach a následne aj hnev, a, žiaľ, niektorí z toho začali politicky ťažiť," zdôraznil vo svojej reakcii Heger s tým, že podľa neho žijeme v ťažkých časoch a potrebujeme pokoj, rozvahu, obetavosť a jednotu.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina)

Adresátom výzvy prezidentky Zuzany Čaputovej na spoluprácu bola celá koalícia, povedal v reakcii na jej slová Boris Kollár. "Myslím si, že adresátom tejto výzvy som ja, ale aj celá koalícia," tvrdí Kollár s tým, že si z prejavu berie to, čo si mal vziať.

Ocenil tiež, že prezidentka očakáva boj proti korupcii avšak s podmienkou, že sa musí diať zákonným spôsobom.  "Keď sa porušuje zákon, nadužíva sa zákon, a keď si niekto povie, že účel svätí prostriedky, v právnom štáte to tak nemôže fungovať. A potom nastáva skepsa, to je pochopiteľné," podotkol v tejto súvislosti predseda parlamentu. 

Ministerka investícií a rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí)

"Som rada, že pani prezidentka vyzdvihla dôležitosť spolupráce a jednoty v zápase o charakter Slovenska a ocenila protikorupčný étos tejto vlády," povedala vo svojej reakcii Remišová s tým, že prezidentka poukázala aj na problémy Slovenska, ktoré sa 12 rokov neriešili.

Medzi ne podľa nej patrí napríklad reforma zdravotníctva, školstva, ale aj dôležitosť reformy spravodajských služieb a polície. 

Poslanecký klub SaS

Za poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita vystúpila s hodnotením prejavu prezidentky jeho predsedníčka Anna Zemenová. Podľa nej sa SaS stotožňuje s názorom prezidentky Zuzany Čaputovej, že Slovensko potrebuje stabilitu a jednotné vedenie.

Správa bola podľa SaS vyvážená, nastavila kritické zrkadlo nielen vláde, ale aj poslancom. "Netýka sa to len hrubosti, vulgarizácie politiky, ale zastavila sa aj pri konaní politikov počas pandémie," povedala Zemanová pričom doplnila, že kríza zvyšuje tlak na všetkých a spory prehlbujú sklamanie vo verejnosti. 

Robert Fico (Smer)

Zo strany šéfa opozičného Smeru zaznela na adresu prejavu prezidentky vlnka kritiky. Vyčítal jej najmä to, že prejav, ktorý preniesla, znel tak, akoby vychádzal z radov vládnej koalície.

"Neviem, prečo sa pani prezidentka stavia do tejto polohy. Predsa povinnosťou prezidenta je byť nadstranícky, byť hlavou štátu, reprezentovať krajinu a poukazovať na dobré aj zlé veci. Bol to prejav člena vládnej koalície,"  vyhlásil Fico.

Podotkol, že prezidentka podľa neho opomenula zodpovednosť súčasnej vlády za dôsledky pandémie na životoch ľudí. Fica zároveň prekvapilo, že sa Čaputová vo svojej správe nevenovala stavu verejných financií.

Reakcia Slovenskej národnej strany

Reakciu na vystúpenie Zuzany Čaputovej zverejnila aj mimoparlamentná Slovenská národná strany, podľa ktorej bol prejav prezidentky "vrcholom alibizmu". "Prezidentka na jednej strane pomenovala problémy, za ktoré je osobne zodpovedná tak, ako aj vláda Slovenskej republiky," znie vyhlásenie SNS. 

Podľa SNS prezidentka v správe o stave republiky opomenula "nekompetentnosť a nepripravenosť tejto vlády". Strana je nespokojná aj s "kategorizáciou občanov na očkovaných a neočkovaných", čo podľa jej predstaviteľov hraničí s porušovaním ľudských práv.

01 - Modified: 2021-09-28 11:33:48 - Feat.: 0 - Title: Prezidentka je členkou koalície, strach a hnev sú výsledkom neschopnosti vlády, tvrdí Fico 02 - Modified: 2021-09-28 12:31:04 - Feat.: 0 - Title: Fico je líder zloby a rozvratu, povedal Heger. Prisľúbil pomoc kvôli zvyšovaniu cien energií 03 - Modified: 2021-09-28 10:49:22 - Feat.: 0 - Title: Čaputovej správa: Dve strany na seba mieria kompetenčnými zbraňami, povedala o vojne v polícii 04 - Modified: 2021-09-26 12:10:12 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Čaputová napriek prepadu zostáva na čele, najviac rástli Kotleba a Fico 05 - Modified: 2021-09-27 11:30:54 - Feat.: 0 - Title: Čaputová riešila s Hegerom situáciu v polícii. Prezidentka sa dnes stretne aj s Ficom 06 - Modified: 2021-09-28 05:08:19 - Feat.: 0 - Title: Čaputová sa stretla s Ficom. Ten jej chce doručiť ďalšie dve referendové otázky 07 - Modified: 2021-09-28 09:53:22 - Feat.: 0 - Title: Čaputová vystúpila v parlamente so silným prejavom: Uplynulý rok bol rokom traumy
01 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 03 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 04 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 05 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:24