TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico je líder zloby a rozvratu, povedal Heger. Prisľúbil pomoc kvôli zvyšovaniu cien energií

28.09.2021, 12:55
Autor:
TASRTASRklkl
Predseda vlády sa počas brífingu vyjadril aj k výsledkom pracovnej skupiny na obnovu dôvery v štát.

Pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát, ktorá funguje pri Bezpečnostnej rade, pripravila zatiaľ 17 konkrétnych návrhov. Niektoré je ešte potrebné rozpracovať.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že už začali prebiehať diskusie s koaličnými partnermi. Ako vysvetlil, pracovná skupina mala vypracovať rôzne varianty, rozhodnutie bude na politickej úrovni.

Heger neočakáva, že by boli zásadné legislatívne zmeny zaradené ešte na túto schôdzu parlamentu. 

"Je dôležité, aby sme kroky robili podľa toho, ako sú rozsiahle. Sú kroky, ktoré budeme vedieť operatívne, ak sa na nich dohodneme, sú niektoré, ktoré sú súčasťou reforiem, ktoré sa už pripravujú, a sú niektoré, na ktoré bude potrebná zmena legislatívy," načrtol premiér.

Predseda vlády potvrdil, že skupina pripravuje napríklad viacero variantov fungovania prokuratúry či policajnej inšpekcie. Hovorí tiež o zmenách v Trestnom poriadku, napríklad zjednodušení a skrátení prípravného konania.

O téme spôsobu voľby policajného prezidenta a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby hovoria nielen v rámci skupiny, ale aj koalície.

V súvislosti s diskutovaným paragrafom 363 si premiér myslí, že keď raz vstúpia do procesu súdy, nie je možné, aby prokurátor vstupoval do ich práce.

Na otázku, či zmeny podporí aj Boris Kollár, ktorý ich otvorene kritizoval, Heger povedal, že všetko je možné. 

 V úvode tlačovej konferencii využil premiér priestor na kritiku svojho predchodcu, dnes opozičného poslanca Roberta Fica.

"Robert Fico sa vyhráža občianskymi nepokojmi. Občianske nepokoje a chaos sú v jeho záujme, lebo je to líder zloby a rozvratu. Robert Fico neurobil zo Slovenska sociálny štát, ale krajinu v ktorej malá skupina beztrestne bohatla na okrádaní štátu a občanov," povedal Heger.

Bývalé vedenie krajiny na čele s Ficom má podľa neho podiel aj na tom, že budú zdražovať ceny energií. Heger však ubezpečil občanov, že tým najohrozenejším skupinám štát pomôže.

Ako konkrétne to bude vláda robiť nekonkretizoval.

01 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 02 - Modified: 2023-11-23 09:28:31 - Feat.: - Title: Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 najviac prezidentka 03 - Modified: 2023-11-07 14:05:52 - Feat.: - Title: Eduard Heger skončí na čele Demokratov, kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď 04 - Modified: 2023-11-02 16:15:53 - Feat.: - Title: Zuriana v parlamente „dusili“. Po tlaku Matoviča priznal minister vnútra aj politický motív 05 - Modified: 2023-11-01 13:05:07 - Feat.: - Title: Demokrati budú mať v decembri snem, voliť si majú nové vedenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:24