StoryEditor

Matovičovci chcú odvolávať Plavčana. Ministerstvo sa bráni a hovorí o historickom úspechu

25.07.2017, 15:40
Autor:
TASRTASRchocho
Poslankyňa Remišová zároveň vyzvala šéfa SNS Andreja Danka, aby sa jeho strana rezortu školstva vzdala.

Poslanci OĽaNO dnes na tlačovke informovali, že začínajú zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. V OĽaNO by chceli, aby sa chôdza konala už počas prázdnin. Dôvodom je kauza prideľovania eurofondov na vedu a výskum Plavčanovým rezortom.

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová zároveň vyzvala šéfa SNS Andreja Danka, aby sa jeho strana rezortu školstva vzdala. Pripomenula výrok Danka, v ktorom vyhlásil, že bude zasahovať do práce ministra Plavčana. Na základe toho tvrdí, že je za kauzu tiež zodpovedný a mal by rezignovať na post predsedu parlamentu.

Ministerstvo školstva obvinenia odmieta. Vyjadrenia poslancov OĽaNO vníma len ako útok opozície, ktorý pramení z neznalosti problematiky a zároveň je reakciou na úspechy rezortu školstva, pod vedením Petra Plavčana.

"Ministerstvo školstva pod vedením súčasného ministra pripravilo totiž viacero dôležitých návrhov, ktoré postupne zavádza do praxe. Navyše zlepšuje pracovné podmienky pedagógov a rekordne sa zvyšujú aj platy učiteľov, čo dokazuje včerajšie schválenie opätovného zvýšenia platov aj v septembri 2017 vládou SR, čo možno považovať za historický úspech Slovenskej národnej strany," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová.

Pochybnosti o ich nezávislosti a odbornosti

Problémom sú dve výzvy ministerstva školstva na prideľovanie eurofondov na vedu a výskum. Obe po 300 miliónov eur. Jedna už je ukončená. V prípade druhej výzvy Remišová tvrdí, že si vyžiadala od Plavčanovho rezortu informácie.

Tie jej však neposkytli s odôvodnením, že hodnotenie ešte nebolo ukončené. Upozorňuje však, že neúspešní uchádzači už boli zverejnení. Označila za „absurdné, ako mohli zverejniť neúspešných, keď to ešte nebolo ukončené.“ Neposkytnutím informácií podľa Remišovej porušilo ministerstvo infozákon.

Remišová napadla samotných hodnotiteľov, ktorí rozhodujú o tom, či konkrétnemu projektu bude dotácia pridelená. Podľa nej existujú vážne pochybnosti o ich nezávislosti a odbornosti. „V lepšom prípade ide o neschopnosť, v horšom prípade to môžeme považovať za cielenú manipuláciu hodnotenia projektov.“

Poslankyňa OĽaNO spomenula výskumný projekt za 25 miliónov eur, ktorého cieľom bolo zabezpečenie trvalej udržateľnosti oceliarskeho priemyslu na Slovensku. Tento projekt podľa nej hodnotil kardiológ. Podobných príkladov je však podľa nej viac.

Ako exemplárny príklad použila poslankyňa firmu BETA BioTech, ktorá má podľa informácii na portáli finstat za rok 2016 tržby 14 535 eur a dvoch zamestnancov. Mala jej byť priklepnutá dotácia 4 100 000 eur.

"Aký význam má podporovať vedecké schránky?"

„Je nehorázne, aby firma, ktorá nikdy v živote výskum nerobila, žiadne laboratórium nemá a ide si ho kompletne vybaviť za naše spoločné peniaze. A naopak, mnohé inštitúcie, ktoré laboratóriá majú, ľudí majú, projekty majú, nápady majú, tak skrátka nedostali nič,“ vyhlásila Remišová.

a ďalší problém považuje, že všetky činnosti súvisiace s projektom bude musieť firma externalizovať, keďže má len 2 zamestnancov. „Aký význam má podporovať tieto vedecké schránky?“ pýta sa poslankyňa.

„Peniaze idú firmám, ktoré idú výskum robiť len kvôli príspevku z eurofondov,“ tvrdí.

Podmienkou na získanie príspevkov pre firmy bolo aj to, že firmy musia mať výskum a vývoj zapísaný v predmete činnosti alebo musia doložiť nejaký papier, povedala na tlačovke Remišová.

„Táto firma si výskum a vývoj v oblasti humanitných vied zapísala 26. mája 2017, tri pracovné dni predtým, ako jej bol schválený príspevok z eurofondov, ten jej bol schválený 31. mája,“ vyhlásila Remišová. Podobných prípadov je pritom podľa nej viac. Tvrdí, že takýmto spôsobom ministerstvo pridelilo minimálne 35 miliónov eur.

Cieľom je najmä spolupráca medzi sektormi

Hovorkyňa rezortu školstva upozornila, že zámerom vyhlasovaných výziev z Operačného programu Výskum a inovácie je nielen podpora samotného výskumu, ale cieľom je najmä spolupráca medzi podnikateľským a akademickým sektorom, resp. ostatnými výskumnými inštitúciami, ktoré sú v projektoch zapojené formou partnerstva.

"Ako deklaroval minister školstva, proces odborného hodnotenia doručených projektov vo výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja ešte nie je ukončený a preveruje ho riadiaci orgán. Ministrovi totiž záleží na tom, aby bol celý proces absolútne transparentný a nespochybniteľný," dodala Skokanová.

01 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 02 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 03 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 04 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti 05 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:53