Vysídlení Palestínčania, ktorí sa ukrývajú v škole, sa pripravujú na útek z Rafahu po tom, čo izraelské sily spustili pozemnú a vzdušnú operáciu vo východnej časti južného mesta. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po vpáde Izraela do Rafahu uviazli rokovania o prímerí na mŕtvom bode, vraví Katar

14.05.2024, 14:24
Autor:
ČTKČTK

Podľa úradov OSN od minulého pondelka, keď armáda začala s výzvami na evakuáciu, z Rafahu odišlo na 450-tisíc Palestínčanov.

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy uviazli na mŕtvom bode a vstup izraelskej armády do Rafahu bol v tomto smere krokom späť, povedal dnes katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Pozemné operácie izraelských jednotiek v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ktoré Izrael začal po mesiacoch príprav minulý týždeň, viedli okrem iného k uzavretiu hraničného priechodu s Egyptom, kľúčového pre prísun potravinovej a ďalšej pomoci.

Podľa humanitárnych organizácií to zhoršilo už tak katastrofálnu situáciu na tomto izolovanom a vojnou zdevastovanom palestínskom území.

"Zvlášť v niekoľkých posledných týždňoch sme boli svedkami určitého pokroku, ale veci sa bohužiaľ nevyvinuli správnym smerom a momentálne sa nachádzame takmer v patovej situácii. To, čo sa stalo v Rafahu, nás samozrejme vrátilo späť, p ovedal Sání na ekonomickom fóre v Dauhe.

image

Izraelské tanky údajne prenikli do zastavaných oblastí vo východnej časti Rafahu

Izraelské tanky dnes postúpili hlbšie do východného Rafahu a dosiahli niekoľko obytných štvrtí. V meste pri egyptských hraniciach sa pred inváziou tiesnil popri pôvodných obyvateľoch vyše milión ľudí, ktorí utiekli pred bojmi zo severnejších častí Pásma Gazy, kde Izrael bojuje proti radikálnemu hnutiu Hamas v odvete za jeho októbrový teroristický útok.

Podľa úradov OSN od minulého pondelka, keď armáda začala s výzvami na evakuáciu, z Rafahu odišlo na 450-tisíc Palestínčanov.

Katarský premiér, ktorého krajina sa v posledných siedmich mesiacoch intenzívne podieľa na sprostredkovaní rokovaní medzi Izraelom a Hamasom o prímerí a prepustení rukojemníkov, povedal, že Katar sa bude aj naďalej usilovať o vyriešenie situácie.

"Všetkým dávame jasne najavo, že naša činnosť sa obmedzuje na sprostredkovanie (rokovania)," povedal. "A práve to budeme robiť aj naďalej," dodal. V katarskom hlavnom meste dlhodobo prebýva šéf politického krídla Hamasu Ismáíl Haníja.

Sanie tiež povedal, že základný rozpor medzi oboma nepriateľskými stranami panuje v otázke prepustenia izraelských rukojemníkov a ukončenia vojny.

image

Izraelskí pravicoví aktivisti vyhádzali potraviny z kamiónov smerujúcich do Pásma Gazy

"Je tu jedna strana, ktorá chce ukončiť vojnu a potom sa baviť o rukojemníkoch, a potom je tu druhá strana, ktorá chce rukojemníkov a chce pokračovať vo vojne. Kým medzi týmito dvoma vecami nenájdeme žiadny styčný bod, nedoberieme sa výsledku, "povedal Sání.

Vojna v Gaze sa začala vlani 7. októbra, keď Hamas zaútočil na Izrael. Zabil pritom 1200 ľudí a ďalších asi 250 uniesol. Vyše stovku rukojemníkov prepustil koncom novembra výmenou za palestínskych väzňov počas týždňového a doteraz jediného prímeria.

Pri izraelskej odvete zomrelo od októbra podľa úradov Hamasu vyše 35-tisíc Palestínčanov a ďalších 79-tisíc bolo zranených. Tieto údaje nemožno overiť a zahŕňajú aj bojovníkov Hamasu, ktorých armáda podľa pondelkového vyhlásenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zabila asi 14-tisíc.

01 - Modified: 2024-06-08 15:46:37 - Feat.: - Title: Pri izraelských operáciách v utečeneckom tábore dnes zomrelo najmenej 210 ľudí, tvrdí Hamas 02 - Modified: 2024-06-08 11:27:30 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oslobodila z Pásma Gazy štyroch rukojemníkov unesených vlani v októbri 03 - Modified: 2024-06-08 10:34:52 - Feat.: - Title: Izrael začal odvážať stovky väznených Palestínčanov zo základne Sde Teiman, kde malo dochádzať k mučeniu 04 - Modified: 2024-06-08 05:21:48 - Feat.: - Title: Najmenej traja ľudia zahynuli pri izraelskom útoku na školu. Jeruzalem tvrdí, že sa tam skrýval Hamas 05 - Modified: 2024-06-07 20:46:58 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikánskych záhradách stretol s veľvyslancami Izraela a Palestíny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. jún 2024 01:15