StoryEditor

Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert

27.03.2024, 00:00
  • V rozhovore s Jurajom Forgácsom, zakladateľom Fumbi Network, sa dozviete, aké sú príčiny súčasného rastu cien bitcoinu a kryptomien.
  • Aký vplyv na ceny má očakávaný halving?
  • Ako súvisí cena bitcoinu a jeho súčasný býčí trend s altcoinmi.

Kryptomeny sú produktom slobodného sveta a čiastočne aj revoltou voči tradičným peniazom, ktoré nahlodáva inflácia. Reagujú kryptomeny na vývoj ekonomických fundamentov a prečo?

Ja by som odpovedal na prvú časť otázky, že kryptomeny sú revoltou. Ono je to tak, že keď sa niečo deje v ekonomickej a finančnej oblasti, tak najprv je tu nejaký stav, potom antitéza a aby sa to mohlo dať dokopy, tak prichádza syntéza. A toto sa deje práve teraz. Kryptomeny už nie sú len revoltou, ale súčasťou spoločnej reality finančného sveta.

Vidíme tu prienik tradičných foriem peňazí a kryptoaktív do jedného, a to je rozhodne veľmi pozitívny vývoj. A kryptomeny reagujú na vývoj ekonomických fundamentov a reagovali na to aj predtým skôr ako rizikové aktívum. No teraz sa v prípade kryptomien prejavujú aj ich vlastné fundamenty ako nezávislosť, motivácia ľudí ich nakupovať z dôvodov, že sú nezávislé a nezničiteľné a v mnohých krajinách sveta sú dostupnejšie ako bankové peniaze.

Aká je súvislosť napríklad s infláciou, keď kryptomeny reagovali poklesom z cyklických výšin na posledné údaje o americkej inflácii a možno to súvisí s tým, kedy klesnú úrokové sadzby, ktoré centrálne banky zvýšili na dekádne maximá?

Kryptoaktíva, no obzvlášť bitcoin a ether, majú v sebe dve kapitálové vrstvy. Jedna, ktorá sa zaoberá ich vlastnou investičnou tézou, čím bude bitcoin a ethereum o desať rokov a aké sú ich vlastné výhody. A vo vnútri sú to oveľa stabilnejšie peniaze.

No je tam aj druhá vrstva rizikových peňazí, ktoré pritekajú práve vtedy, keď sa fundamenty zlepšujú a zvyšuje sa dostupnosť peňazí. No a práve tie v minulosti výrazne prevyšovali tú prvú vrstvu, a preto tam bola taká vysoká volatilita ako pri rizikových aktívach. V súčasnosti sa ten pomer vyrovnáva. No keď príde k raketovému nárastu, ku ktorému čiastočne už došlo, tak ten vždy priťahuje rizikový kapitál. No a ten je, samozrejme, vrtkavý. 

Vo svojom poslednom komentári pre HN ste napísali, že bitcoin je pre ľudí, ktorí nemajú bankové účty ani prístup k peniazom, oslobodením z „bludného kruhu chudoby“. Bez zdôvodnenia to znie ako reklamná proklamácia, môžete to podložiť racionálnymi argumentmi? Prečo dávajú ľudia peniaze do bitcoinu?

Ľudia sú veľmi nehomogénna skupina. Na jednej strane tu máme ľudí v Európe a v Spojených štátoch v rôznych sociálnych vrstvách a rôznym majetkom. No a potom sú tú ľudia v krajinách tretieho sveta. Keď sa bavíme o ľuďoch, ktorí nemajú prístup k bankovým účtom, tak tí nemajú prístup ani ku kvalitnej forme peňazí.

image

ANALÝZA: Rast kryptomien ničí moc vlád

Inflácia v Turecku často presahuje 60 – 70 percent a keď nemáte ani len bankový účet, nemôžete využívať žiadne sporiace produkty, tak si sporíte v peniazoch, v ktorých to nemá zmysel, lebo za päť rokov z nich nebude nič. Takže z tohto uhla pohľadu akýkoľvek volatilný pokles na bitcoine je v skutočnosti prechádzka ružovou záhradou pre akéhokoľvek Turka. A ak má možnosť si sporiť v bitcoine, urobí to radšej ako v tureckých lírach.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 78% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Európske finančné centrum na to ide inak ako ECB. Prečo cieli na mŕtve peniaze? 04 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/blackjackonomix, menuAlias = blackjackonomix, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
28. apríl 2024 00:02