Francúzsky prezident Emmanuel Macron víta čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európa je priorita, povedal Si Ťin-pching v Paríži. Macron ho usadil k holému stolu

06.05.2024, 14:44
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil rokovania o Ukrajine a dianí na Blízkom východe, zdôraznil ale aj nevyhnutnosť spravodlivých obchodných pravidiel medzi Európou a Čínou.

Čína považuje Európu za prioritu svojej zahraničnej politiky a na vzťahy medzi Čínou a Európskou úniou hľadí zo strategickej a dlhodobej perspektívy. Na úvod rokovania v Paríži to dnes podľa agentúry Reuters povedal čínsky prezident Si Ťin-pching.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil rokovania o Ukrajine a dianí na Blízkom východe, zdôraznil ale aj nevyhnutnosť spravodlivých obchodných pravidiel medzi Európou a Čínou, uviedla stanica BFM TV.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová hovorila o vzájomnom rešpekte a nutnosti predísť nedorozumeniam. "Čína a EÚ majú spoločný záujem na mieri a bezpečnosti," napísala na sieti X.

image

Fiktívne firmy, utajené dodávky. Ruský zbrojný priemysel dramaticky rastie, stopy vedú do jedinej krajiny

V záujme oboch strán je podľa šéfky EK ukázať plnenie záväzkov. Pripomenula aj výročie 50 rokov od nadviazania diplomatických vzťahov EÚ a Číny, ktoré pripadá na budúci rok.

"Budúcnosť nášho kontinentu úplne jasne bude závisieť od našej schopnosti vyvážene rozvíjať vzťahy s Čínou," povedal Macron. Koordinácia s Pekingom pri rokovaniach o súčasných konfliktoch je "úplne rozhodujúca," dodal francúzsky prezident.

Stanica BFM TV poznamenala, že Elysejský palác schôdzku pripravil vo veľmi pracovnom prostredí, s holým stolom bez obvyklých historických dekorácií. Taktiež okruh účastníkov je veľmi obmedzený, len traja politici, po jednom poradcovi pre každého z nich a tlmočníci.

EÚ bude chrániť svoje firmy pred nekalými praktikami

Von der Leyenová po rokovaní s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Paríži uviedla, že EÚ nemôže prijať praktiky, ktoré pokrikujú trh. „Budeme chrániť naše firmy a ekonomiky, a nikdy v tom nezaváhame, pokiaľ to bude potrebné,“ uviedla šéfka Európska komisia. Čínu potom vyzvala, aby prístup čínskych a európskych firiem na trhy v oboch oblastiach bol recipročný.

„Náš trh je a zostáva otvorený spravodlivej konkurencii,“ uviedla šéfka EK, podľa ktorej si Čína nemôže myslieť, že zvyšok sveta absorbuje čínske výrobné prebytky.

image

Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá

Predsedníčka EK tiež uviedla, že počíta s vplyvom Pekingu na Moskvu v otázke ukončenia konfliktu na Ukrajine. "Diskutovali sme o záväzku Číny neposkytovať Rusku vybavenie, ktoré môžu spôsobiť smrť," povedala von der Leyenová.

Podľa nej je nutné, aby Peking vynaložil väčšiu snahu o zastavenie reexportu z Číny do Ruska v prípade západného civilného vybavenia, ktoré môže slúžiť aj na vojenské účely. Na tieto produkty západné krajiny uvalili po začiatku vojny na Ukrajine sankcie. Čína mala podľa von der Leyenovej zásadný vplyv na zmiernenie jadrových hrozieb Ruska v konflikte na Ukrajine.

image

Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín

Von der Leyenová sa za posledný rok stretla s čínskym prezidentom už tretíkrát, uviedla dnes v Paríži. Podľa nej boli dnešné rozhovory v Elyzejskom paláci za účasti francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona otvorené a poctivé. Vzťahy medzi EÚ a Čínou sú podľa nej spletité. "Férová Čína je dobrom pre nás všetkých," uviedla šéfka Európskej komisie.

Si Ťin-pching v pondelok vo Francúzsku začína dvojdňovú návštevu, ktorá má byť oslavou 60 rokov od nadviazania francúzsko-čínskych diplomatických vzťahov. Pri svojej prvej ceste do Európy od pandémie covidu-19 je Si Ťin-pching tento týždeň očakávaný aj v Srbsku av Maďarsku.

01 - Modified: 2024-05-07 20:32:34 - Feat.: - Title: Si Ťin-pching pricestoval do Srbska. Urobil tak v deň výročia útoku na ambasádu Číny v 1999 02 - Modified: 2024-05-07 14:21:22 - Feat.: - Title: Macron pohostil Si Ťin-pchinga v Pyrenejach, rokovali o Ukrajine aj obchode 03 - Modified: 2024-05-07 12:31:29 - Feat.: - Title: Francúzsko obvinilo ruskú diplomaciu z manipulácie a zastrašovania 04 - Modified: 2024-05-07 11:17:53 - Feat.: - Title: Európska únia potrebuje eurokomisára pre obranu, vyhlásila von der Leyenová 05 - Modified: 2024-05-07 08:43:09 - Feat.: - Title: Po útoku nožom v nemocnici v Číne hlásia viacero obetí a zranených
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 22:32