Ilustračná fotografia. Začiatok školského roka na škole v ruskom Petrohrade. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pokroková a proti vojne. V Rusku končí posledná škola vyučujúca „podľa Západu“

04.05.2024, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Novokolledž, existujúca päť rokov, bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu, keď si študenti sami vyberajú predmety a určujú rozvrh.

V Novosibirsku končí súkromná škola Novokolledž, ktorá si ako jedno z mála ruských vzdelávacích zariadení ústami svojich zakladateľov trúfla verejne odsúdiť vojnu proti Ukrajine a vojnovú propagandu.

Na oplátku sa škola dočkala previerok od úradov, pokút, nedostala akreditáciu a jej zakladateľa Sergeja Černyšova úrady označili hanlivou nálepkou "zahraničný agent", uviedol portál BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. Škola prestane fungovať na konci školského roka, povedal portálu pedagóg a historik Černyšov.

image

ANALÝZA: Terčom nového “útoku” Kremľa sú ruské deti

Novokolledž, existujúca päť rokov, bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu, keď si študenti sami vyberajú predmety a určujú rozvrh. Študenti sa tešili tvorivej slobode a hodiny boli skôr debatami ako prednáškami, uviedla BBC.

"Byť slobodný a nezávislý v terajšom Rusku je ťažké"

Po vypuknutí vojny Černyšov "s nevídanou otvorenosťou" odmietal novinky vnucované z Moskvy, ako rituálne vztyčovanie štátnej vlajky každý pondelok, vymývanie mozgov vojnovou propagandou či jednotnú učebnicu dejín. Neváhal svoje názory hlasno vyjadriť, zatiaľ čo väčšina učiteľov a riaditeľov škôl radšej mlčala.

Skôr ako udania a šikana úradov viedla k uzavretiu školy nespokojnosť a sklamanie. "Myslel som si, že v odľahlom regióne vytvoríme vzdelávanie podľa najmodernejších svetových štandardov a že to ľudia potrebujú. Ale ukázalo sa, že väčšina z nich to nepotrebuje, a tak vychádzame v ústrety želaniu pracujúcich," ironicky vysvetlil.

image

Rusi chcú pomstu, pred mešitou skončila prasacia hlava. Po útoku v Moskve začali démonizovať migrantov

"Slobodná, nezávislá škola potrebuje slobodných, nezávislých ľudí. Ale byť slobodný a nezávislý v terajšom Rusku je ťažké," dodal.

Nespokojnosť viedla k zatvoreniu školy 

Tvrdil, že bol odhodlaný postaviť sa tlaku úradov, ale mnoho pedagógov a študentov nebolo ochotných bojovať. V reakcii na tlak úradov začali pedagógovia školu opúšťať. Študentom sa zase nepáčilo, že na záver štúdia nedostanú diplom. Asi tretina prestala platiť školné s vysvetlením, že škola nemá štátnu akreditáciu.

"Boli ľudia, ktorí hovorili, že nás podporujú, ale ukázalo sa, že diplom je pre nich dôležitejší. Všetko sa zvrhlo v nekonečné hašterenie a ukázalo sa, že hodnoty málokoho zaujímajú," povedal a dodal, že práve táto nespokojnosť vo vnútri školy viedla k rozhodnutiu ju zatvoriť.

image

"Putin mal pravdu." Rusi sa vracajú a prezident propagandisticky oslavuje, ťaží z toho aj ekonomika

Jurij Lobanov, ktorý Černyšova po označení za "cudzieho agenta" vystriedal vo funkcii riaditeľa školy, vidí v postojoch študentov závan nových časov: "Menia sa ich priority. Zdá sa im, že štát (v terajšej podobe) je tu vážne nadlho, a tomu sa musí prispôsobiť.

"Rozhodnutie uzavrieť školu považuje za lekciu študentom, že "existujú veľmi škodlivé kompromisy", znamenajúce "cestu k úpadku".

Tiež Černyšov sa domnieva, že nie je možné "sa len trošku skloniť pred režimom", keď pomery mu pripomínajú "neskorý Sovietsky zväz". "Priemerný vek učiteľov v Rusku je 50 rokov, teda vyrástli za (sovietskeho vodcu Leonida) Brežneva, kedy sa naučili, že doma hovoríš jedno, v práci druhej a pri šplhaní po kariérnom rebríčku tretej. A táto generácia teraz vychováva naše deti. "

Černyšov sa aj s rodinou presťahoval do Mníchova. "Nie som revolucionár. Myslel som na normálnu kariéru v normálnej krajine, a preto sme tu. "

01 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: 1 - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 02 - Modified: 2024-05-03 15:44:57 - Feat.: 1 - Title: Šojgu: Rusko tento rok dobylo 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny, prelamujeme ich opevnenia 03 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: 1 - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 04 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 05 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: 1 - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca
01 - Modified: 2024-05-17 15:05:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že v Charkovskej oblasti za týždeň "oslobodilo" 12 obcí 02 - Modified: 2024-05-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Putinova časovaná bomba. Kadyrov umiera, rozbieha sa krvavý boj o tróny 03 - Modified: 2024-05-17 12:52:25 - Feat.: - Title: Putin navštívil mesto Charbin na severovýchode Číny, prisľúbil posilnenie vzťahov 04 - Modified: 2024-05-17 12:38:13 - Feat.: - Title: Plynovod na dosah. Rusko a Čína by mohli dohodu o Sile Sibíri 2 podpísať v blízkej budúcnosti 05 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské pozície ničí „divoká lasička“. Ukrajinci si obľúbili vzdušný trik, ktorý sa osvedčil USA vo Vietname
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 07:14