Policajti zadržali demonštranta na Kalifornskej univerzite v Los Angeles počas propalestínskeho protestu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Protesty študentov eskalovali aj v Kalifornii, polícia ničí barikády a zatýka

02.05.2024, 14:55
Autor:
ČTKČTK

Ide o najnovší z desiatok policajných zásahov proti študentským protestom v USA spojeným s vojnou v Pásme Gazy.

Časť areálu Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) v noci na dnes pripomínala bojovú zónu, keď tu polícia po niekoľkohodinovej konfrontácii začala odstraňovať barikády okolo propalestínskeho tábora a zatýkať demonštrantov.

Ide o najnovší z desiatok policajných zásahov proti študentským protestom v USA spojeným s vojnou v Pásme Gazy. Vedenie školy tábor zakázalo po tom, ako ho v noci na stredu napadli proizraelskí demonštranti.

image

Kolumbijská univerzita zavrela kampus, podmienečne vylučuje protestujúcich

Policajti rozobrali stanový tábor 

Polícia do stanového mestečka vtrhla okolo 03: 00 miestneho času (12: 00 SELČ), uvádza študentský denník Daily Bruin, ktorý o vývoji na mieste informuje prakticky minútu po minúte.

Podľa tohto i ďalších zdrojov sa kampusom rozozvučali výbuchy omračujúcich granátov, ktoré sa miešali so zvukom pyrotechniky zapaľovanej demonštrantmi. Niektorí z nich médiám hovorili, že po nich polícia strieľala gumenými projektilmi.

image

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí

Policajti postupne rozoberali barikády okolo tábora vytvorené z drevených dosiek, paliet, kovových plotov i popolníc, zatiaľ čo sa nad dejiskom zásahu vznášal dym. Podľa spravodajskej spoločnosti BBC sa pred 05: 00 dostali k priestranstvu so stanmi.

Médiá informovali o zatknutí viacerých ľudí vrátane jedného vyučujúceho, žiadne zranenia či násilnosti ihneď nehlásili. Losangeleská polícia sa k operácii v noci nevyjadrila.

Stovky policajtov protestný tábor obkľúčili už v stredu vpodvečer a niekoľkokrát demonštrantov vyzvali, aby odišli. Na mieste však v noci zostávali stovky ľudí, mnohí s helmami a respirátormi či inak zahalenými tvárami a tiež s improvizovanými štítmi. Na policajtov pokrikovali "nebojíme sa vás" alebo "všetci policajti sú h*jzli".

Proizraelská skupina spustila násilnosti

Protestný tábor na UCLA, podobný stanovým mestečkám na mnohých ďalších amerických kampusoch, vyrástol minulý týždeň. Vedenie školy sprvu proti iniciatíve nezasiahlo, problémy však začali cez víkend, keď na miesto dorazila skupina proizraelských demonštrantov a stretnutie dvoch strán sa nezaobišlo bez strkaníc.

V noci na stredu potom ďalšia proizraelská skupina na mieste spustila násilnosti, ktoré vyústili do zranení najmenej 15 ľudí, napísala AP. 

image

Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje

Podľa denníka Los Angeles Times novoprichádzajúci napadli tiež niekoľko reportérov Daily Bruin. Polícia vtedy zasiahla až po niekoľkých hodinách, čo vyvolalo kritiku zo strany niektorých študentov aj kalifornského guvernéra Gavina Newsoma.

"Kde ste boli včera? "skandovali dnes ľudia, ktorí v tábore zostávali. Rektor Kalifornskej univerzity predtým oznámil, že začína vyšetrovanie nepokojov vrátane policajného zásahu, škola ale zároveň v stredu nariadila rozpustenie propalestínskeho protestu.

Polícia v posledných dňoch zasahuje proti študentom naprieč Spojenými štátmi, ktorí vyzývajú svoje školy na prerušenie akýchkoľvek väzieb na Izrael či firmy, ktoré tam podnikajú. Po zásahoch na 30 školách za posledné dva týždne skončilo vo väzbe vyše 1600 ľudí, píše AP.

01 - Modified: 2024-05-16 20:11:27 - Feat.: - Title: Operácia v Rafahu je rozhodujúca v boji proti palestínskym militantom, tvrdí Netanjahu 02 - Modified: 2024-05-15 12:20:49 - Feat.: - Title: Írsko uzná palestínsky štát do konca mája, tvrdí tamojší šéf diplomacie 03 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti 04 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Osobná pomsta, za ktorú krvou platia civilisti. „Mŕtvy muž“ Sinvár odďaľuje prímerie, chce zahanbiť Izrael 05 - Modified: 2024-05-12 17:33:02 - Feat.: - Title: Darcovia na konferencii v Kuvajte sľúbili dve miliardy dolárov na pomoc Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 11:27