Ilustračná fototgrafia. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024, 09:49
Autor:
TASRTASR

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa v súčasnosti snaží prehĺbiť diskusie s Čínou o politike v oblasti jadrových zbraní a vývoja umelej inteligencie.

Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Spojené štáty prijali "jasný a pevný záväzok", že úplnú kontrolu nad jadrovými zbraňami majú ľudia, povedal predstaviteľ úradu pre kontrolu zbrojenia amerického ministerstva zahraničných vecí Paul Dean. Dodal, že k rovnakému záväzku sa prihlásili aj Francúzsko a Spojené kráľovstvo.

"Privítali by sme podobné vyhlásenie Číny a Ruskej federácie... Myslíme si, že ide o mimoriadne dôležitú normu zodpovedného správania, ktorá by bola veľmi vítaná" v prípade piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, uviedol Dean.

image

"Nespoliehajme sa na NATO." Macron ponúka francúzske jadrové zbrane na obranu Únie, nechce byť vazalom USA

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa v súčasnosti snaží prehĺbiť diskusie s Čínou o politike v oblasti jadrových zbraní a vývoja umelej inteligencie.

Umelá inteligencia bola aj jednou z tém minulotýždňového rokovania medzi americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a šéfom čínskej diplomacie Wang Im. Obe strany sa dohodli, že o tejto téme v najbližších týždňoch uskutočnia prvé bilaterálne rozhovory, povedal Blinken.

Dodal, že sa podelia o názory na to, ako najlepšie riadiť riziká a bezpečnosť súvisiace s vývojom umelej inteligencie.

USA a Čína v rámci normalizácie komunikácie medzi armádami v januári obnovili rokovania o jadrových zbraniach. Oficiálne rozhovory o kontrole zbrojenia medzi Washingtonom a Pekingom sa však v blízkej budúcnosti neočakávajú.

01 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 02 - Modified: 2024-05-11 10:40:20 - Feat.: - Title: Nejasné stimuly neprinášajú výsledky. Inflácia v Číne zrýchlila nad očakávania analytikov 03 - Modified: 2024-05-10 16:17:43 - Feat.: - Title: Biden má plánovať nové clá na dovoz z Číny, vrátane elektromobilov 04 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Európa chytená do čínskej pasce. Lacné autá tu značky predávajú aj dvakrát drahšie 05 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 01:49