Palestínčania jazdia na vozíku vedľa miesta izraelského útoku na dom v Rafahu v južnom Pásme Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Plán invázie do Rafahu je hotový, bez dohody začne do troch dní

30.04.2024, 11:21
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodné spoločenstvo na čele so Spojenými štátmi varuje pred humanitárnou katastrofou a hrozbou vysokých strát medzi civilným obyvateľstvom.

Šéf izraelskej armády Herci Halevi v pondelok schválil definitívne plány vojenskej operácie v Rafahu na juhu Pásma Gazy spolu so zriadením utečeneckých táborov v jeho strednej časti. Informoval o tom dnes portál The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na správu spravodajského webu Ynet.

Tá tvrdí, že ak nebude do 48 až 72 hodín uzavretá s palestínskym hnutím Hamas dohoda o prepustení rukojemníkov výmenou za dočasný pokoj zbraní, operácia sa začne. Úrady ovládané Hamásom medzitým v aktuálnej bilancii obetí oznámili, že v dôsledku bojov od vypuknutia vojny vlani v októbri zahynulo najmenej 34 535 Palestínčanov.

image

Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie

Hrozí humanitárna katastrofa 

Ynet bez uvedenia zdroja napísal, že izraelské tanky sú rozmiestnené na hranici medzi Izraelom a Gazou v blízkosti Rafahu a čakajú iba na pokyn na začatie problematickej pozemnej ofenzívy. Tú izraelská vláda považuje za posledný nevyhnutný krok k odstráneniu bojových síl Hamasu z Pásma Gazy, čo je jedným z hlavných vojnových cieľov Izraela.

Medzinárodné spoločenstvo na čele so Spojenými štátmi medzitým varuje pred humanitárnou katastrofou a hrozbou vysokých strát medzi civilným obyvateľstvom. V Rafahu sa pred bojmi v severnejších oblastiach skrýva viac ako milión utečencov.

image

Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz

V posledných dňoch boli dokončené taktické bojové plány, ktoré zabíjajú do najmenších podrobností, napísal Ynet. Zahŕňajú inváziu vo viacerých fázach, ktorá môže byť kedykoľvek zastavená alebo odložená v závislosti od pokroku v rokovaniach s Hamasom o prepustení rukojemníkov.

Návrh je podľa Blinkena veľkorysý

Zástupcovia Hamasu v pondelok večer opustili sprostredkované rozhovory v Káhire a vrátia sa s písomnou odpoveďou na najnovší návrh Izraela. Ten je podľa amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena mimoriadne veľkorysý a Hamas by ho podľa jeho súdu mal rýchlo prijať.

O vývoji v rokovaniach v pondelok večer telefonicky hovoril americký prezident Joe Biden s egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sísím a katarským emirom Tamimom bin Hamadom Sáním, teda predstaviteľmi krajín, ktoré fungujú ako prostredníci v rokovaní medzi Izraelom a Hamasom.

image

Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov

Izrael vedie v Pásme Gazy proti Hamasu vojnu v odvete za teroristický útok tejto ozbrojenej skupiny a jej spojencov z vlaňajšieho 7. októbra, keď bolo podľa izraelských úradov v izraelskom pohraničí povraždených takmer 1200 ľudí a ďalších 253 unesených.

Pri doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená viac ako stovka rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. Izrael predpokladá, že v Pásme Gazy zostáva 129 rukojemníkov unesených v októbri, nie všetci sú však nažive, a ich prepustenie či odovzdanie tiel je predmetom súčasného vyjednávania.

Masívne bombardovanie Pásma Gazy a následná pozemná operácia izraelskej armády si podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré ovláda Hamas, od októbra vyžiadali medzi Palestínčanmi 34 535 životov, z toho 47 len za uplynulý deň. Ďalších 77 704 ľudí bolo podľa tejto bilancie zranených. Tieto údaje nemožno vo vojnových podmienkach nezávisle overiť a nerozlišujú medzi zabitými civilistami a bojovníkmi Hamasu. Tých podľa Izraela jeho vojaci zabili najmenej 13-tisíc.

01 - Modified: 2024-05-15 14:55:23 - Feat.: - Title: Zničenie Hamasu v Gaze je nevyhnutné pre vznik alternatívnej vlády, vyhlásil Netanjahu 02 - Modified: 2024-05-15 13:31:29 - Feat.: - Title: Netanjahu sa snaží presadiť zákon o brannej povinnosti ultraortodoxných židov 03 - Modified: 2024-05-15 12:31:13 - Feat.: - Title: Erdogana znepokojuje vývoj na Blízkom východe: Ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko 04 - Modified: 2024-05-15 11:18:20 - Feat.: - Title: Jordánsko v tieňovej vojne Iránu a Izraela bojuje proti pašovaniu zbraní, píše Reuters 05 - Modified: 2024-05-15 10:03:24 - Feat.: - Title: OSN spustila vyšetrovanie smrti zahraničného pracovníka v meste Rafah
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 20:34