Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení

29.04.2024, 10:31
Autor:
ČTKČTK

V Hamburgu sa v sobotu zišlo asi 1100 ľudí, ktorí tvrdili, že Nemecko aj v súvislosti s izraelským zásahom v palestínskom Pásme Gazy vedie protiislamskú politiku a že moslimovia v krajine čelia mediálnej kampani.

Víkendová demonštrácia radikálnych moslimov v severonemeckom Hamburgu, pri ktorej účastníci požadovali zriadenie kalifátu, pobúrila politikov.

Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová na sieti X napísala, že kto žiada kalífát, je v Nemecku na zlej adrese. Poslanec opozičnej konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Christoph Ploss vyzval na rýchle zakázanie radikálneho islamského zoskupenia Moslim Interaktív, ku ktorému majú blízko organizátori hamburského protestu.

V Hamburgu sa v sobotu zišlo asi 1100 ľudí, ktorí tvrdili, že Nemecko aj v súvislosti s izraelským zásahom v palestínskom Pásme Gazy vedie protiislamskú politiku a že moslimovia v krajine čelia mediálnej kampani.

image

Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni

So sebou mali transparenty ako "Riešením je kalifát" či "Nemecko = diktatúra hodnôt". Dav opakovane na výzvu organizátorov skandoval alláhu akbar (arabsky boh je veľký).

Faeserová v reakcii na udalosti v Hamburgu vyzvala na tvrdý postup proti podobným akciám. "Vidieť v našich uliciach takéto islamistické demonštrácie, to možno len ťažko trpieť," povedala denníku Tagesspiegel.

Na sociálnej sieti X potom napísala, že v Nemecku majú ženy rovnaké práva a že v krajine platí demokracia a sloboda vyznania. "Proti islamistickej teroristickej propagande a nenávisti voči Židom tvrdo postupujeme. Kto chce kalifát, je v Nemecku na zlej adrese," dodala.

Ploss, ktorý v Spolkovom sneme zastupuje jeden z hamburských obvodov, chce, aby vláda sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholze proti zoskupeniu Moslim Interaktív zasiahla a zakázala ho. "Zákaz hnutia Moslim Interaktív už tu mal byť dávno," napísal na X. Toto hnutie je v Nemecku v hľadáčiku tajných služieb, ktoré ho vedú ako extrémistické.

image

V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču

Protest v Hamburgu kritizujú v komentároch aj nemecké médiá. "Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú ako riešenie," napísal dnes denník Bild. Najpredávanejší nemecký denník si tiež položil otázku, čo ministerka Faeserová plánuje urobiť, keď si islamisti v Nemecku robia, čo chcú.

Magazín Focus si potom všimol to, ako zahalené ženy na demonštrácii stáli od mužov oddelene a so značným odstupom. "Obzvlášť žalostný obrázok," poznamenal Focus.

01 - Modified: 2024-05-14 19:30:40 - Feat.: - Title: Scholz nepodporuje znovuzavedenie brannej povinnosti. Ľudí musíme presvedčiť, vysvetľuje 02 - Modified: 2024-05-14 12:07:45 - Feat.: - Title: Nemecko tento rok bez problémov naplní plynové zásobníky, uviedol zväz INES 03 - Modified: 2024-05-14 11:40:20 - Feat.: - Title: Hodnota ohlásených zahraničných investícií v Nemecku dosiahla vlani nový rekord 04 - Modified: 2024-05-14 14:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Prečo v Nemecku víťazí viera v žiarivú budúcnosť 05 - Modified: 2024-05-14 10:04:24 - Feat.: - Title: Známky hospodárskeho oživenia silnejú. Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku je opäť lepšia, než sa očakávalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 21:30