Francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu si podáva ruku so svojím nemeckým náprotivkom Borisom Pistoriusom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

26.04.2024, 20:58
Autor:
TASRTASR

Toto nie je tank budúcnosti, ale budúcnosť tanku, vyhlásil francúzsky minister obrany.

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Informuje o tom agentúra AFP.

Ministri obrany Francúzska a Nemecka - Sébastien Lecornu a Boris Pistorius - počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

image

Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov

Nemecko a Francúzsko sa v roku 2017 dohodli na spoločnom vývoji bojového tanku novej generácie ako nástupcu francúzskych tankov Leclerc a nemeckých tankov Leopard od roku 2040. Plány sa však oneskorili v dôsledku rivality medzi francúzskymi a nemeckými priemyselnými spoločnosťami, aj v dôsledku rozdielnych priorít presadzovaných Parížom a Berlínom.

Ministri v marci v Berlíne oznámili, že sa im podarilo odblokovať zastavený projekt a sa dohodli na rozdelení prác medzi obe krajiny.

"Dnešný podpis je skutočným míľnikom," povedal Pistorius. "Toto nie je tank budúcnosti, ale budúcnosť tanku," dodal Lecornu.

MGCS nebude pozostávať len z jedného vozidla, ale zo systému vozidiel s posádkou aj bez posádky. Jeho súčasťou budú drony na ochranu, využije sa tiež umelá inteligencia a laserová technológia.

Projekt, financovaný rovnakým dielom z Paríža a Berlína a riadený nemeckým manažmentom, pôvodne viedla firma KMW+Nexter Defense Systems (KNDS), ktorá vznikla spojením francúzskej spoločnosti Nexter Systems a nemeckej spoločnosti Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Krehkú rovnováhu v roku 2019 narušilo pripojenie sa nemeckej spoločnosti Rheinmetall.

image

Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory

Piatková dohoda určuje výrobcov zodpovedných za kľúčové komponenty jednotlivých systémov vrátane podvozkov, veží a diel. Začínajú sa tiež rozhovory s výrobcami o vývoji prvotného prototypu.

"Cieľom je uzavrieť zmluvy do konca roka, čo je veľmi ambiciózne," povedal Pistorius. K projektu sa chcú pridať aj iné krajiny, napríklad Taliansko. Pistorius preto vyhlásil, že projekt bude otvorený pre ďalších partnerov, "ale už teraz musíme vypracovať zmluvy" medzi francúzskymi a nemeckými výrobcami.

01 - Modified: 2024-05-05 16:54:26 - Feat.: - Title: Po útoku na europoslanca v Nemecku sa polícii prihlásil 17-ročný mladík, tvrdí, že je páchateľom 02 - Modified: 2024-05-05 14:53:40 - Feat.: - Title: "Vzor spolužitia krajín s inými systémami." Čínsky prezident Si Ťin-pching priletel do Paríža 03 - Modified: 2024-05-05 14:16:29 - Feat.: - Title: V nemeckom Magdeburgu vietor strhol skákací hrad do Labe, deväť ľudí sa zranilo 04 - Modified: 2024-05-05 10:47:27 - Feat.: - Title: Eurovoľby budú podľa nemeckej političky Wagenknechtovej pre jej stranu ťažké 05 - Modified: 2024-05-05 09:35:48 - Feat.: - Title: V Drážďanoch traja ľudia zaútočili na volebný stánok protiimigračnej AfD
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 22:35