Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Grossi je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne, vyzval na zdržanlivosť

16.04.2024, 07:36
Autor:
TASRTASR

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu povedal, že Irán v nedeľu uzavrel svoje jadrové zariadenia z bezpečnostných dôvodov.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Veliteľ izraelskej armády Herci Halevi vyhlásil, že Izrael bude reagovať na víkendový bezprecedentný útok Iránu, ktorý bol podľa Teheránu odvetou za nálet na iránsky konzulát v sýrskom Damasku pripisovaný Izraelu, ako aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Svetoví lídri naliehajú na Izrael, aby iránsky útok neodplácal a vyhol sa tak ďalšej eskalácii na Blízkom východe.

image

Irán s atómovkami? Izraelská odplata by mohla viesť k hrozivému scenáru

Grossi povedal, že Irán v nedeľu uzavrel svoje jadrové zariadenia z "bezpečnostných dôvodov". Hoci ich v pondelok opäť otvoril, Grossi podľa svojich slov inšpektorom z MAAE neumožnil do nich vstúpiť, "kým neuvidíme, že situácia je úplne pokojná". MAAE plánuje pokračovať v práci v utorok, dodal.

MAAE pravidelne kontroluje hlavné jadrové zariadenia Iránu vrátane závodov na obohacovanie uránu v meste Natanz, ktoré sú základom jadrového programu krajiny. Irán tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierový charakter, Západ ho však obviňuje zo snahy vyrobiť atómové bomby.

Teherán v noci na nedeľu vôbec prvýkrát priamo zaútočil na Izrael dronmi a raketami. Izraelu sa však aj vďaka podpore spojencov vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Jordánska či Francúzska podarilo zostreliť väčšinu z nich.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že Irán ohrozuje svetový mier a medzinárodné spoločenstvo musí byť naďalej zjednotené, aby čelilo jeho agresii.

01 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 02 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 03 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 04 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 05 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:30