StoryEditor

Vláda v Poľsku sa môže udržať len bez Jaroslawa Kaczyńského

07.08.2007, 16:14
Autor:
SITASITA
Poľská vláda, ktorou otriasa kríza, sa môže udržať za predpokladu, že konzervatívny premiér Jaroslaw Kaczyński odstúpi z funkcie, vyhlásil vo štvrtok líder pravicovej koalície Roman Giertych. "Situácia je veľmi zložitá," povedal v rozhovore pre rozhlas vicepremiér a líder ultrakatolíckej LPR.

"Premiér Jaroslaw Kaczyński nemá schopnosť získať parlamentnú väčšinu. Máme menšinovú pravicovú vládu. V takejto situácii musíme hľadať nové riešenie," uviedol Giertych. "Jaroslawa Kaczyńského všetci koaliční partneri vyzvali, aby odstúpil z funkcie. Niekto mu musí povedať krutú pravdu," dodal. Jaroslaw Kaczyński, ktorý je momentálne spolu so svojim dvojčaťom, prezidentom Lechom Kaczyńskim na dovolenke pri Baltskom mori, vyjadrenia nekomentoval.
Už v pondelok vyzval predseda doterajšej koaličnej strany Sebaobrana Andrzej Lepper premiéra Jaroslawa Kaczyńského, aby vystúpil z koalície a obvinil ho z "nečistej hry a vydierania". Šéf populistickej Sebaobrany naznačil, že jeho strana by mohla prehodnotiť odchod z vládnej koalície, ktorý oznámila v nedeľu, ak by predseda vlády odstúpil. "Ak má koalícia existovať vo svojom doterajšom zložení, tak len bez premiéra Jaroslawa Kaczyńského," vyhlásil Lepper v rozhovore pre rozhlas.
Sebaobrana v nedeľu oznámila svoj odchod z vládnej koalície pod vedením Kaczyńského konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), do ktorej patrí aj ultrapravicová Liga poľských rodín. Krok, ktorý by mohol viesť až k predčasným voľbám, je dôsledkom niekoľko týždňov trvajúcej krízy vyvolanej rozhodnutím Kaczyńského z 9. júla odvolať Leppera z postu vicepremiéra a ministra poľnohospodárstva pre obvinenia z korupcie, ktoré Lepper poprel. Verejnosť odvolanie podpredsedu vlády nepodporila. Sebaobrana po Lepperovom odvolaní vystúpila z koalície, no potom svoje rozhodnutie zmenila.
Rozhodujúci zlom nastal minulý týždeň, keď Kaczyński vymenoval na post ministra poľnohospodárstva kontroverzného člena PiS. Nový minister Wojciech Mojzesowicz vystúpil zo Sebaobrany v roku 2002 a stal sa členom PiS. Minulý rok rozčúlil Sebaobranu snahou presvedčiť niekoľkých poslancov z jej radov, aby výmenou za lukratívne politické posty zmenili stranícku príslušnosť.
Minulý týždeň Kaczyński obvinil Sebaobranu z nekompromisnosti v otázke Mojzesowiczovho vymenovania a vyhlásil, že "ak naši partneri chcú rozbiť (koalíciu), budeme mať menšinovú vládu, po ktorej prídu predčasné voľby." Parlamentné voľby by sa v riadnom termíne mali konať až v roku 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:00