StoryEditor

Extrémisti oveľa viac cestujú von

09.10.2007, 00:00

Dá sa vôbec vopred odhaliť takéto stretnutie neonacistov?
Určite sa takéto veci dajú monitorovať. Aj v minulosti boli prípady, keď boli monitorované prípravy na takéto výjazdy. Napríklad pohyb hudobnej skupiny Judenmord, ktorá koncertovala práve v Srbsku. A najnovšie udalosti dokazujú, že naši neonacisti majú kontakty na tamojšie radikálne hnutia.
Akým spôsobom sa dohovárajú takéto stretnutia?
Pravdepodobne používajú internet, prípadne nejaký on-line odkazovací systém. Ale určite by mali byť takéto osoby sledované alebo by tu mala byť zvýšená pozornosť zo strany polície. To sú práve ľudia, ktorí organizujú najviac takýchto akcií na Slovensku a dokazuje to ich organizačnú vyspelosť.
Ktorá naša neonacistická skupina mohla mať podľa vás v Srbsku svojich ľudí?
To je ťažké povedať, ale predpokladám, že to mohli byť ľudia, ktorí sa na takomto podujatí zúčastnili už v minulosti. Ťažko špekulovať nad konkrétnymi menami skupín, ale faktom je, že na pomerne veľkej akcii sa zúčastnili aj neonacisti zo Slovenska, jedenástich zadržali. Nevieme síce, koľko ich tam bolo celkovo, predpokladám, že oveľa viac. Svedčí to o tom, že tie medzinárodné kontakty spolupráce tu sú, a práve takéto vysoko organizované skupiny by rozhodne bolo treba vo väčšej miere monitorovať.
Sú takéto akcie oproti minulosti častejšie?
Určite sa ľudia zo Slovenska oveľa viac zúčastňujú na medzinárodných aktivitách alebo koncertoch či zhromaždeniach, ako to bolo predtým. Tie medzinárodné kontakty sú čoraz intenzívnejšie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 21:27