TASR/AP
StoryEditor

Únia uvalila sankcie na Bielorusko. Lukašenko na zozname nie je

02.10.2020, 19:37
Autor:
ČTKČTK
Sankcie boli schválené po tom, čo ustúpil Cyprus, ktorý ich dlhodobo blokoval.

Štáty Európskej únie dnes po niekoľkých týždňoch dohadov formálne schválili sankcie voči 40 bieloruským činiteľom zodpovedným za volebné manipulácie a násilné potláčanie opozičných demonštrácií.

Je medzi nimi minister vnútra, šéfka volebnej komisie či policajní velitelia, chýba však autoritársky vládca Alexander Lukašenko. EÚ sankčný zoznam zverejnila vo svojom úradnom vestníku. Svoje sankcie dnes ohlásili tiež Spojené štáty.

Potrestanie činiteľov Lukašenkovho režimu v noci na dnes po viac ako osemhodinovom rokovaní posvätili prezidenti a premiéri unijných krajín na summite v Bruseli.

Cyperská blokáda

Podarilo sa im presvedčiť Cyprus, ktorý sankcie dlhodobo blokoval v snahe presvedčiť ostatných 26 členských štátov k tvrdšiemu prístupu voči Turecku. Šéf unijnej diplomacie Josep Borrell pripustil, že kvôli tiahlemu sporu a neschopnosti dohodnúť sa na spoločnej reakcii bola v stávke dôveryhodnosť únie.

Sankcie, ktoré dnes písomne ​​na diaľku schválili vlády členských krajín, znemožňujú potrestaným Bielorusom cestovať na územie únie. EÚ im tiež zmrazila všetok majetok v bankách svojich členských krajín.

Na zozname figuruje minister vnútra Jurij Karajev, jeho námestníci a ďalší činitelia úradu, ktorí sú podľa EÚ zodpovední za svojvoľné zatýkanie demonštrantov a ich mučenia či za zastrašovanie novinárov a násilie voči nim. Kvôli násilnostiam únia potrestala tiež niekoľko predákov bieloruskej polície a bezpečnostných úradov.

Za falšovanie výsledkov volieb sa zase na zoznam dostala predsedníčka volebnej komisie Lidzija Jermošina a ďalší zástupcovia tohto orgánu.

Lukašenko chýba

Sám Lukašenko, ktorého EÚ po zmanipulovaných augustových voľbách neuznáva za prezidenta, ale medzi potrestanými chýba. Zaradiť ho tam síce chceli predovšetkým pobaltské krajiny a ďalšie štáty východného krídla EÚ, časť členských krajín však bola proti.

Podľa šéfa Európskej rady Charlesa Michela zatiaľ únia preferuje snahu o dialóg, ktorý by v Bielorusku mohol viesť k ukončeniu násilností voči opozícii a k ​​vypísaniu nových volieb.

Svoje sankcie vzťahujúce sa na osem bieloruských činiteľov vrátane ministra vnútra dnes ohlásilo aj americké ministerstvo financií.

"Demokratické snahy bieloruského ľudu vybrať si svojho vlastného vodcu a uplatňovať pokojne svoje práva narazili na násilnosti a útlak bieloruských činiteľov," uviedol vo vyjadrení minister financií USA Steve Mnuchin. Americký úrad tiež spresnil, že sankcie prijal v súčinnosti s Britániou, Kanadou a EÚ.

01 - Modified: 2024-05-18 11:44:30 - Feat.: - Title: Východný štít. Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice miliardy eur, vyhlásil Tusk 02 - Modified: 2024-05-17 04:41:29 - Feat.: - Title: Bieloruské úrady skonfiškovali majetok vyše sto aktivistom žijúcim v zahraničí 03 - Modified: 2024-05-16 15:04:42 - Feat.: - Title: Poľsko zaradilo sudcu, ktorý utiekol do Bieloruska, na zoznam hľadaných osôb 04 - Modified: 2024-05-14 09:15:56 - Feat.: - Title: Brusel chce Putinovi radikálne klepnúť po prstoch. Maďari už dopredu avizujú, že použijú stopku 05 - Modified: 2024-05-13 14:49:47 - Feat.: - Title: Srbský premiér vyjadril podporu Ukrajine, k sankciám voči Rusku sa nezaviazal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 21:37