TASR/AP
StoryEditor

Šéf Interpolu odstúpil z funkcie. Čína oznámila, že ho zadržala a vyšetruje za porušenie zákona

07.10.2018, 19:05
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Prezident Interpolu Meng Chung-wej, ktorého podľa všetkého zadržiavajú v Číne, odstúpil s okamžitou platnosťou zo svojej funkcie.

Prezident medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Meng Chung-wej, ktorého podľa všetkého zadržiavajú v Číne, odstúpil s okamžitou platnosťou zo svojej funkcie. Na svojom účte na Twitteri to v nedeľu večer oznámil Interpol.

"Dnes, v nedeľu 7. októbra, dostal generálny sekretariát Interpolu v Lyone vo Francúzsku rezignáciu Meng Chung-weja na funkciu prezidenta Interpolu, a to s okamžitou platnosťou," uvádza sa vo vyhlásení policajnej organizácie.

V súlade so stanovami a vnútornými predpismi Interpolu sa jeho úradujúcim prezidentom stáva jeho viceprezident a člen výkonného výboru Kim Čong-jang z Južnej Kórey.

Nového riadneho prezidenta zvolia účastníci generálneho zhromaždenia Interpolu, ktoré sa uskutoční v novembri v Dubaji. Nový prezident bude vo funkcii do roku 2020, keď mal vypršať mandát doterajšieho šéfa Meng Chung-weja.

Čína oznámila zadržanie a vyšetrovanie

Meng Chung-wej, ktorý je nezvestný od konca minulého mesiaca, je vyšetrovaný v Číne pre podozrenie, že porušil "bližšie neurčený zákon."

Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním na oznámenie, ktoré na svojom webe zverejnila disciplinárna komisia vládnucej Komunistickej strany.

​V správe tohto orgánu, ktorý má na starosti prípady korupcie a politickej nelojálnosti, sa uvádza, že námestník čínskeho ministra verejnej bezpečnosti je "podozrivý z porušenia zákona a v súčasnej dobe je sledovaný a vyšetrovaný" novým čínskym protikorupčným úradom, Národnou kontrolnou komisiou.

Šéf medzinárodnej policajnej organizácie je nezvestný od konca septembra, keď odletel z Francúzska do Číny.

Manželka dostala vyhrážky

Znepokojenie nad jeho zmiznutím už dali najavo Interpol a francúzske úrady. Podľa polície odletel Meng Chung-wej do Číny, kam síce dorazil, ale potom sa po ňom "zľahla zem".

Francúzska polícia začala zmiznutie Menga vyšetrovať koncom tohto týždňa po tom, čo manželka nahlásila polícii, že o ňom nemá žiadne správy od 25. septembra.

Povedala tiež, že dostala vyhrážky telefónom aj prostredníctvom sociálnych sietí.

Čína sa do dneška k zmiznutiu Menga oficiálne nevyjadrila a ani miestne médiá o jeho prípade doteraz neinformovali.

Vysoký komunistický funkcionár

Na čelo Interpolu sa postavil Meng v novembri 2016 a stal sa prvým Číňanom v tejto funkcii.

Už od apríla 2004 je námestníkom čínskeho ministra pre bezpečnosť, bol ním tak aj v čase, keď toto ministerstvo viedol Čou Jung-Kchang, ktorý bol v roku 2015 odsúdený na doživotný trest a prepadnutie majetku za branie úplatkov, vyzradenie štátneho tajomstva a zneužitia právomocí.

Do tohtoročného apríla mal Meng podľa denníka SCMP tiež vysokú funkciu v čínskej komunistickej strane.

V posledných rokoch sa v Číne objavilo viac prípadov zmiznutí vyšších čínskych funkcionárov a čínske úrady až po týždňoch alebo mesiacoch oznámili, že ich vyšetrujú, väčšinou kvôli podozreniu z korupcie.

01 - Modified: 2024-05-11 10:40:20 - Feat.: - Title: Nejasné stimuly neprinášajú výsledky. Inflácia v Číne zrýchlila nad očakávania analytikov 02 - Modified: 2024-05-10 16:17:43 - Feat.: - Title: Biden má plánovať nové clá na dovoz z Číny, vrátane elektromobilov 03 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Európa chytená do čínskej pasce. Lacné autá tu značky predávajú aj dvakrát drahšie 04 - Modified: 2024-05-10 06:39:15 - Feat.: - Title: Filipíny volajú po vyhostení čínskych diplomatov. Dôvodom je "zákerná dezinformačná kampaň" 05 - Modified: 2024-05-09 19:11:36 - Feat.: - Title: Srbsko podpísalo s Čínou dohodu o spolupráci v oblasti energetiky. Súčasťou je miliardová investícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 16:13