nutričná špecialistka Eva Blaho FOTO: Miroslava SpodniakováFOTO: Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie

23.04.2024, 00:00
  • Ako sama hovorí, nepatrí k terapeutom, ktorí vám budú striktne zakazovať to či ono.
  • Je presvedčená o tom, že stravovať sa zdravo je v podstate jednoduché.
  • V HN magazíne sme rozobrali, pri ktorých diagnózach môže jedlo niekedy nahradiť lieky, prečo aj tradičná slovenská kuchyňa môže byť vzorom racionálneho jedálnička.

Dokáže podľa vás jedlo liečiť? Alebo ste skôr zástankyňa názoru, že jedlo nie je problém, kľúčové je množstvo a zloženie?

Áno, vždy spolu koexistuje viacero faktorov. Jedlo dokáže ovplyvniť zdravotný stav. Ale nemôžeme čakať zázraky na počkanie. Teda že napríklad za mesiac dokážeme úpravou jedálnička vyriešiť zdravotné problémy, na ktoré si takpovediac „zarábame“ roky. Neraz práve aj nesprávnym stravovaním. Takže sú diagnózy, keď sa môže zmena prejaviť pomerne rýchlo, pri niektorých to trvá dlhšie. Ale úplne súhlasím s tým, že pri jedle ide o množstvo a kvalitu.

Pri ktorých diagnózach môže aj malá zmena jedálnička pomerne rýchlo zlepšiť zdravie?

Veľmi dobré a rýchle výsledky sú napríklad pri civilizačných ochoreniach ako ateroskleróza a zvýšený cholesterol. V podstate už po mesiaci alebo dvoch môžu byť hodnoty cholesterolu znížené. Alebo aj pri diabete druhého typu sa takisto dá krvný cukor veľmi pekne regulovať stravou bez toho, aby človek nabehol na lieky. Aj v tomto prípade vidieť zníženú hladinu glukózy v krvi.

Takže sa stretávate s prípadmi, keď stačilo urobiť režimové opatrenia a ľudia buď potrebovali liekov menej, alebo dokonca žiadne?

Väčšinou pracujem s ľuďmi, ktorí prídu ešte v štádiu, že lieky neužívajú. Ale sú si vedomí, že ich zdravotný stav nie je optimálny, a chcú ho skúsiť upraviť predtým, než na ne budú odkázaní. Ale, samozrejme, mám aj takých, ktorí už lieky majú. A ak berú tabletky napríklad na spomínaný cholesterol, treba lekára upozorniť, že klient upravuje stravu.

Čiže ľudia by mali výraznejšie zmeny konzultovať?

Pokiaľ sa liečim konkrétne na vysoký cholesterol, rozhodne treba lekárovi oznámiť, že idem zlepšovať stravu, môže sa mi znížiť cholesterol a treba ma sledovať, aby som náhodou nemal hodnoty až príliš nízke. Aby mohol mať lekár zmeny pod kontrolou a následne im prispôsobiť liečbu.

Pri ktorých ochoreniach sú výsledky „terapie jedlom“ pomalšie a treba sa obrniť väčšou trpezlivosťou?

Sú to napríklad rôzne problémy s reprodukčným systémom u žien, či už je to neplodnosť, alebo myómy, či endometrióza. Tieto diagnózy vyslovene nespôsobuje strava a ani nemá potenciál ich „vyliečiť“. Spolupôsobí pri nich viacero faktorov, okrem iného aj hormonálna nerovnováha. Ale strava je jedna z dôležitých vecí, ktorú treba zmeniť.

Akým spôsobom?

Najvšeobecnejšia rada, čo sa dá pri spomínaných ženských problémoch spraviť, je podporiť funkciu pečene, ktorá tiež pôsobí na hormóny a na ich rovnováhu, respektíve nerovnováhu. Pomôcť jej môžeme napríklad konzumáciou krížokvetej zeleniny, keď podporujeme funkciu pečene. Ide o zeleninu ako kapusta, karfiol, brokolica, kaleráb, ružičkový kel, čiže sírnatá zelenina.

Keď sa pozrieme na Slovákov ako takých, ako sa stravujeme? Vidíte za tie roky praxe nejaký posun?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti 02 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník 03 - Modified: 2024-02-08 06:51:06 - Feat.: 0 - Title: Na chudnutie nepotrebujete exotické a drahé suroviny: Tieto má doma takmer každý a stoja pár eur 04 - Modified: 2024-01-17 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trávenie vs. mozog alebo ako si opraviť trávenie: Čo prospieva nášmu žalúdku či pažeráku?
01 - Modified: 2024-05-03 12:58:38 - Feat.: - Title: Relácia Elementy ženy: Tréner Tomáš Mihálik o výhodách silového tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 03 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 04 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Radšej naživo. Ľudia sú unavení z online zoznamiek, vracia sa rýchle randenie 05 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 15:10