Potravinou, ktorá by sa nemala ohrievať, je hydinové mäso. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte

05.05.2024, 00:00
  • Ohrievanie pokrmov je bežný spôsob, ako zachrániť čo najviac jedla a jeho zvyškov pred vyhodením.
  • Bohužiaľ pri ňom hrozí oveľa väčšie riziko, než je strata chuti a výživových hodnôt.
  • Ktoré jedlá je lepšie jesť čerstvé a neohrievať ich?
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Ohrievané jedlo môže byť zdraviu škodlivé. Môže pri ňom dôjsť nielen k rozmnoženiu škodlivých mikroorganizmov, ale aj k vzniku zdraviu škodlivých látok.

Zvyšné jedlo patrí do chladničky

Zvyšky jedla majú byť najneskôr do dvoch hodín uložené v chladničke. Ak sú ponechané pri izbovej teplote, napríklad na sporáku, dostanú nežiaduce mikroorganizmy priestor k rastu. Uvarené jedlo by sa malo ohrievať iba raz a odporúča sa odobrať na ohriatie iba také množstvo, ktoré sa zje.

Riziká ohrievania jedál v mikrovlnke

  • Ani ohrievanie v mikrovlnnej rúre nemusí byť bezpečné. Nemalé riziko môžu predstavovať plastové nádoby, v ktorých sa jedlo ohrieva. Nie každý plast je určený na použitie v mikrovlnnej rúre.
  • Počas ohrievania jedla sa totiž z niektorých plastov uvoľňujú látky, ktoré môžu prispievať k vzniku rakoviny alebo negatívne ovplyvniť niektoré hormóny.
  • Je preto dobré pozrieť sa na spodnú časť krabičky a hľadať malý piktogram v tvare mikrovlnnej rúry. Ak tam nie je, krabička nie je vhodná na ohrievanie jedla v mikrovlnnej rúre.

Okrem toho by ohrievanie jedla malo byť rýchle. Čo najskôr by sa mala dosiahnuť uprostred pokrmu teplota 75 °C. Cieľom je nedať mikroorganizmom príležitosť k rastu. Ideálne podmienky na množenie baktérií totiž vytvára teplota medzi 45 a 60 °C.

Ohrievať, alebo neohrievať ryžu? Na internete možno nájsť odporúčanie neohrievať ryžu kvôli riziku prítomnosti baktérie bacillus cereus. Ak sú však zvyšky ryže rýchlo schladené, baktéria nemá možnosť rozmnožiť sa.

Pozor pri ohrievaní húb aj zeleniny

Úplne iná situácia je u húb. Nielenže si človek na ohrievaných hubách a jedlách z nich nepochutí, pri ich ohrievaní dochádza aj k zmene zloženia ich bielkovín, čo môže spôsobovať tráviace problémy.

Neodporúča sa ohrievať ani tepelne upravenú zeleninu, a to nielen kvôli strate zdraviu prospešných látok. Pri ohrievaní niektorých druhov zeleniny dochádza k chemickým reakciám a k následnému vzniku zdraviu škodlivých látok.

Riziková pizza

Mrazenú pizzu možno síce ohriať v mikrovlnnej rúre, avšak nie v každej, iba v tej, ktorá disponuje funkciou na rozmrazovanie potravín. V opačnom prípade sa budú ohrievať len okrajové časti pizze.

Ohrievaný zeler, aj ten v polievke, obsahuje karcinogény (rakovinotvorné látky). Špenát a cvikla obsahujú nemalé množstvo dusičnanov, ktoré sa ohrievaním menia na škodlivé dusitany.

Čo s vajcami a cestovinami?

Vajcia by sa nikdy nemali ohrievať, či už natvrdo, namäkko alebo v omelete. Po ohriatí sa totiž stávajú toxickými. Ďalšou potravinou, ktorá by sa nemala ohrievať, je hydinové mäso. Pri ohrievaní pri príliš vysokých teplotách sa mení zloženie bielkovín, podobne ako u húb.

Ohrievaním pri nižších teplotách hrozí riziko rozmnoženia škodlivých mikroorganizmov. Ohrievanie cestovín síce nemá žiadne zdravotné následky, dochádza však k zmene ich konzistencie. A nie je to práve zmena k lepšiemu.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-03-12 15:15:30 - Feat.: 0 - Title: Nielen mrazená pizza, rizikom sú aj vegánske náhrady. Štúdia odmietla vysoko spracované potraviny 04 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník 05 - Modified: 2024-02-07 15:03:54 - Feat.: 0 - Title: Stačí ho málo, bez neho to však nejde. Na tieto mýty o železe by si mali dať pozor hlavne vegáni
01 - Modified: 2024-05-14 13:00:53 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku lacnejú. Tento trend by mohol pokračovať, predpovedajú analytici 02 - Modified: 2024-05-14 08:57:34 - Feat.: - Title: Inflácia je najnižšia za posledné tri roky, zvýšilo ju vládne opatrenie. Rast cien potravín sa zastavil 03 - Modified: 2024-05-13 10:22:47 - Feat.: - Title: Pätica tipov, ako sa jednoducho dopracovať k vysnívanej postave 04 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 05 - Modified: 2024-05-11 12:30:00 - Feat.: - Title: Čoraz viac ľuďom sa v dospelosti objavuje alergia na potraviny. Čo sa to s nami deje a prečo je za tým aj prílišná hygiena?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. máj 2024 15:01