StoryEditor

Známi šéfkuchári radia, ako si v kuchyni poradiť s infláciou: S týmito zaručenými tipmi ušetríte najviac

09.07.2022, 09:00
  • S tým ako varia vo svojej práci sa varenie doma samozrejme porovnávať nedá.
  • Aj šéfkuchári však prídu po celom dni domov a premýšľajú ako neplytvať potravinami, šetriť vodou alebo ako napríklad využiť zvyškové teplo.
  • Portál Lidovky.cz prináša užitočné a praktické rady a tipy známych českých šéfkuchárov ako skrotiť infláciu aj medzi regálmi supermarketov aj pri varení.

„Dôležité je premýšľať, aký spotrebič na prípravu jedla použijete. Pokiaľ mám plynový sporák, používam ho na varenie vody na čaj, rýchlovarnú kanvicu nezapínam,“ hovorí šéfkuchár Jan Kotrba. To je len jeden z mnohých tipov, ako v kuchyni úspešne bojovať s neustále rastúcimi cenami potravín a energií.

Oslovili sme päticu popredných šéfkuchárov z vyhlásených českých reštaurácií s jednoduchým zadaním: pošlite nám svoje rady, ako ušetriť peniaze v kuchyni. Prečítajte si ich odporúčania:

Jan Punčochář, majiteľ a šéfkuchár reštaurácií U Mateja a Stôl Jana Punčochářa

image

Známy a úspešný šéfkuchár Jan Punčochář SNÍMKA: Jan Zátorský, Mafra

Prvý tip bude pre mňa dosť charakteristický, pretože som vždy presadzoval teóriu mať pri varení úctu k mäsu, ktoré spracovávam. Jednoducho zviera spracovať od hlavy až po chvost a nekupovať len časti danej suroviny. Napríklad, keď chcete na obed kuracie prsia, kúpte si celé kura, ktoré skvelo využijete. Stehná, prsia na hlavné jedlo a skelety na polievku. Za jednotlivé časti kurčaťa by ste zaplatili určite oveľa viac ako za celé kura.

Z koreňovej zeleniny odporúčam spracovávať aj šupky.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z týchto potravín sa najľahšie chudne: Uľahčia spaľovanie aj zrýchlia metabolizmus 02 - Modified: 2022-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tuky ako cesta k zdraviu: Prečo ich potrebujeme a aké si zvoliť?
01 - Modified: 2024-05-14 16:51:20 - Feat.: - Title: Mlieko, syry či vajcia opäť zlacneli. Analytici načrtli ďalší cenový vývoj pri potravinách 02 - Modified: 2024-05-13 10:22:47 - Feat.: - Title: Pätica tipov, ako sa jednoducho dopracovať k vysnívanej postave 03 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 04 - Modified: 2024-05-11 12:30:00 - Feat.: - Title: Čoraz viac ľuďom sa v dospelosti objavuje alergia na potraviny. Čo sa to s nami deje a prečo je za tým aj prílišná hygiena? 05 - Modified: 2024-05-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. máj 2024 20:32