Myómy môžu spôsobiť bolesti a nepríjemné krvácanie. Snímka: photl.com
StoryEditor

Ste často hladný a po jedle driemete? 5 znakov, že vám chýba vláknina

21.09.2016, 00:00
Autor:
bonbon

Všetci vieme, že klasickým dôsledkom nesprávne vybalansovaného trávenia a nedostatku vlákniny, ktorá ho spriechodňuje (ak to s ňou nepreženieme) je zápcha. Existuje však aj niekoľko ďalších prekvapivých symptómov toho, že naše telo túto mimoriadne dôležitú zložku potravy potrebuje a nedostáva ju. Ktoré to sú, zhrnul magazín Prevention.Vláknina, to sú vlastne nestráviteľné sacharidy, ktoré obsahuje iba rastlinná potrava. Naším telom prechádzajú v nezmenenom stave, nemajú kalórie a viažu na seba vodu, preto výrazne zasycujú a prečisťujú nám trávenie. Sú zdrojom takzvanej dlhodobej energie, ktorú telo čerpá postupne a regulujú metabolizmus cukrov tak, že ich hladina nevybehne nárazovo. Znižujú množstvo cholesterolu, vstrebávanie zlých tukov a pomáhajú odvádzať z tela žlč.

Zdrojom vlákniny sú najmä celozrnné pekárenské výrobky, orechy, ľanové semiačka, ovsené vločky, strukoviny ako fazuľa, hrášok, šošovica, brokolica, cícer. Z ovocia v najväčšej miere hrušky, jablká, kokos, slivky, nektárinky, hrozno, ringloty, ríbezle, egreše, maliny, černice, čučoriedky, citróny, pomaranče, grepy, z jedlých rastlín napríklad baza alebo šípky.

Zo zeleniny si naložte na tanier brokolicu, kaleráb, karfiol, kapustu, zeler, repu, chren, mrkvu, žeruchu, špenát, baklažán, tekvicu, pažítku, kôpor, fenikel. Vlákninu obsahujú najmä šupky a obaly zŕn a semien, ideálne sú preto otruby, nelúpaná ryža či pečené zemiaky v šupke.

01 - Modified: 2024-05-11 08:29:39 - Feat.: - Title: Trpíte závratmi? Prezradíme vám, ako sa môžete zbaviť točenia hlavy 02 - Modified: 2024-05-11 07:15:49 - Feat.: - Title: V Británii objavili bunky, ktoré pomáhajú obnoviť poškodenú pečeň 03 - Modified: 2024-05-10 11:07:44 - Feat.: - Title: Tieto známe osobnosti bojovali s onkologickými ochoreniami. Kto boj prehral? 04 - Modified: 2024-05-11 12:30:00 - Feat.: - Title: Čoraz viac ľuďom sa v dospelosti objavuje alergia na potraviny. Čo sa to s nami deje a prečo je za tým aj prílišná hygiena? 05 - Modified: 2024-05-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. máj 2024 20:26