StoryEditor

Výroky politikov: Ficova vláda si z EÚ spravila fackovacieho panáka, ale o peniaze ruku naťahuje, vraví Korčok

05.05.2024, 00:00
Autor:
alaala
  • Časť opozície chce v parlamente odvolávať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú.
  • Neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok podporil v eurovoľbách viaceré opozičné strany a adresoval výzvu vláde.
  • Koaliční poslanci chcú odvolávať poslankyňu Máriu Kolíkovú z čela výboru na kontrolu SIS, tá ich obvinenia odmieta.
  • Funkcie v štátnej správe nie sú odmenou pre sponzorov, reaguje minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na poslankyňu Veroniku Remišovú. Tá hovorí o prerážaní dna.

Opozičné strany PS, KDH a Slovensko oznámili odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Dôvodom je podľa nich nielen stopnutie výstavby projektu Rázsoch, ale aj to, že ohrozuje prostriedky z Plánu obnovy. Opozícia tvrdí, že neprišla s riešeniami, ktoré by zlepšili zlú situáciu ambulancií, nemocníc a pacientov.

Podľa poslanca progresívcov Oskara Dvořáka nepovažuje Dolinkovú za dôveryhodnú ani premiér Robert Fico. "Veľké projekty nemocníc nezvláda, Fico ich dáva mimo rezortu," povedal.

Strana SaS sa však k tejto iniciatíve aktívne nepridala. "Dolinková nepatrí k najschopnejším ministrom zdravotníctva. Existujú dôvody na jej odvolanie. Ak bude schôdza otvorená, je možné a pravdepodobné, že odvolanie podporíme," povedala podpredsedníčka SaS Jana Bittó Cigániková. Aktuálne sú už podpisy odovzdané v podateľni Národnej rady.

image

Už jej neverí ani Fico, znie z PS. Opozícia ide odvolávať Dolinkovú, SaS sa nepridala

Korčokova podpora a výzva

Neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok podporil vo voľbách do Európskeho parlamentu viaceré opozičné strany - konkrétne PS, SaS, KDH a Demokratov.

"Súčasná vládna moc si z Únie spravila fackovacieho panáka," povedal Korčok. "O peniaze však ruku naťahuje," dodal. Vyzýva koalíciu, aby povedala aspoň jeden dôvod, prečo je pre Slovensko okrem peňazí členstvo v Únii životne dôležité.

"Výsledkom suverénnej zahraničnej politiky je, že nás nikto nepočúva a partneri si pri nás dávajú pozor na jazyk," povedal.

image

Korčok v eurovoľbách podporí PS, SaS, KDH a Demokratov. Adresoval výzvu vláde

Odvolávanie Kolíkovej

Koaliční poslanci chcú odvolávať poslankyňu SaS Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS. Dôvodom je riadenie výboru z jej strany, ale aj vyjadrenia o tajnej službe či podanie podnetu na Generálnu prokuratúru v súvislosti so zmenou štatútu SIS.

Podľa poslanca Smeru Tibora Gašpara sa Kolíková obrátila na Generálnu prokuratúru v súvislosti so zmenou štatútu SIS ako predsedníčka výboru.

Kolíková ozrejmila, že v podnete na Generálnu prokuratúru uviedla, že je poslankyňa aj predsedníčka výboru, no z jeho obsahu má byť jasné, že ho nepodávala ako šéfka výboru. Odmieta tiež, že by ohrozovala reputáciu SIS.

S návrhom koalície nesúhlasí ani člen výboru za PS Martin Dubéci, ktorý ho označil za škandalózny.

image

Koaliční poslanci chcú odvolať Kolíkovú, tá sa bráni. Poslanec PS to považuje za škandál

Funkcie a odmeny

Minister vnútra a generálny manažér Hlasu Matúš Šutaj Eštok odmieta, že by funkcie v štátnej správe boli odmenou pre darcov strany. Obsadzovanie darcov strany do vedúcich funkcií kritizovala poslankyňa Národnej rady Veronika Remišová. Tá so zistením, že sponzori dostávajú lukratívne pozície v štáte, hovorí o prerážaní dna.

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu na úradoch práce či pozíciu prednostu okresného úradu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá. Podobný názor má jeho stranícky kolega, minister práce Erik Tomáš.

image

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

01 - Modified: 2024-05-02 09:40:44 - Feat.: 1 - Title: Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy 02 - Modified: 2024-05-03 12:58:17 - Feat.: 0 - Title: Definitívny koniec nemocnice na Rázsochách? MZ zrušilo zmluvu s projektantmi 03 - Modified: 2024-05-02 09:22:05 - Feat.: 1 - Title: Na internete sa objavil falošný web o Korčokovi, prezidentský kandidát plánuje podať trestné oznámenie 04 - Modified: 2024-04-30 13:56:36 - Feat.: 1 - Title: Zmeny v Súdnej rade: Smer čaká, že Harabina potopí Hlas. Opozícia sa búri
01 - Modified: 2024-05-04 14:28:29 - Feat.: - Title: Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. SaS odmietla pridať podpisy, pretože nesúhlasila s dôvodmi 02 - Modified: 2024-05-03 11:20:56 - Feat.: - Title: Cigániková nechápe správanie PS v opozícii. Veľmi sa im divím, že tam stáli, hovorí v HNtelevízii 03 - Modified: 2024-05-03 15:32:59 - Feat.: - Title: Prípad Kolíková: Prečo jej v skutočnosti idú po krku? 04 - Modified: 2024-05-02 15:52:11 - Feat.: - Title: Koaliční poslanci chcú odvolať Kolíkovú, tá sa bráni. Poslanec PS to považuje za škandál 05 - Modified: 2024-05-03 09:57:57 - Feat.: - Title: Pohotovosti sa možno budú rušiť v iných mestách. Zistite, či sa to týka aj vášho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 00:15