StoryEditor

Už jej neverí ani Fico, znie z PS. Opozícia ide odvolávať Dolinkovú, SaS sa nepridala

29.04.2024, 13:53
29.04.2024, 16:19
Autor:
prutprut

Súťaž na dotácie z Plánu obnovy, v ktorej ministerka zdravotníctva čelí podozreniu zo zvýhodnenia Penty, vyšetruje podľa poslanca Oskara Dvořáka európsky Úrad pre boj proti podvodom.

Opozičné strany PS, KDH a Slovensko oznámili odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. "Orgán Únie začal Dolinkovú vyšetrovať za zvýhodňovanie Penty," povedal poslanec PS Oskar Dvořák.

Pripomenul, že zdravotníctvo podľa neho nikam neposunula. "O sestrách nepočujeme nič, kolabujúce ambulancie nerieši," dodal. 

Podľa Dvořáka nevidí Dolinkovú ako dôveryhodnú ani premiér Robert Fico. "Veľké projekty nemocníc nezvláda, Fico ich dáva mimo rezortu," povedal. 

image

SaS sa nepridá. Pravým dôvodom odvolávania Dolinkovej sú interrupcie, PS voviedli do omylu, tvrdí Cigániková

Opozičná strana SaS bola podľa Dvořáka na spoločnú opozičnú tlačovú konferenciu pozvaná tiež, no odmietli sa zúčastniť. "Na dôvody sa pýtajte SaS," dodal. 

"Nechceli sme však stáť vedľa exministra Krajčího," vysvetľuje podpredsedníčka SaS Janka Bittó Cigániková, prečo sa nezúčastnili spoločnej tlačovej besedy ostatných opozičných strán. 

SaS tvrdí, že dôvodom odvolávania Dolinkovej je aj problematika medikamentóznej interrupcie. Na tlačovej konferencii trojice strán sa to však nespomínalo. "Inak by tam nedostali PS," tvrdí Cigániková. PS bolo podľa nej uvedené do omylu.

Začínajú proces odvolávania

Tri opozičné strany tak momentálne zbierajú podpisy pod odvolávanie Dolinkovej. Dôvodom na jej odvolanie je podľa nich nielen stopnutie výstavby projektu Rázsoch, ale aj to, že ministerka Dolinková ohrozuje prostriedky z Plánu obnovy. Tvrdia, že neprišla s riešeniami, ktoré by zlepšili zlú situáciu ambulancií, nemocníc a pacientov.

image

Kľúčový projekt nemocnice z plánu obnovy bude stáť takmer pol miliardy eur. Zatiaľ nehlási problémy. Skutočne?

"Počas pôsobenia ministerky Dolinkovej vo vedení rezortu zdravotníctva došlo k niekoľkým neodborným rozhodnutiam, očividnému nadŕžaniu voči súkromníkom pri zmene zaradenia kardiocentra Agel a nemocnice Bory do vyššej kategórie, či známy dodatok k zmluve pre nemocnicu v Spišskej Novej Vsi. Namiesto odpolitizovania, ktoré si ministerka dala do programového vyhlásenia vlády, už stihla odvolať 16 manažérov nemocníc a úradov a dosadiť si vlastné personálne nominácie,“ tvrdí poslanec KDH Peter Stachura. 

Dotácie z Plánu obnovy

"Ministerka svojimi rozhodnutiami ohrozuje naše spoločné peniaze z Plánu obnovy na výstavbu nových nemocníc. Súťaž na dotácie z Plánu obnovy, kde ministerka zvýhodnila Pentu už dokonca vyšetruje aj európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF),” dodáva poslanec PS a podpredseda výboru parlamentu pre zdravotníctvo Oskar Dvořák.

image

Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať

Poslanec KDH František Majerský ako dôvody odvolávania udáva pochybenia v prípade zlého umiestnenia bodov záchrannej zdravotnej služby, ale aj definitívne ukončenie projektových prác na nemocnici Rázsochy.

"Ministerka Dolinková svojvoľne, bez mandátu vlády, zmenila projektový zámer a národnú univerzitnú nemocnicu chce po novom stavať v Ružinove a na pôvodné miesto Rázsoch presunúť detskú nemocnicu. Týmto krokom oberá občanov o ďalšie roky, kedy by sa dočkali novej špičkovej koncovej nemocnice, pretože nemocnica v Ružinove by mala vyrásť najskôr v roku 2038. Navyše nevznikne komplexná koncová nemocnica s tisíckou lôžok a tým pádom ďalej pokračujeme v rozdrobovaní zdravotnej starostlivosti najvyššej úrovne v hlavnom meste,“ dopĺňa Majerský.

Navýšenie počtu lôžok

KDH kritizuje, že výstavbou nemocnice v Ružinove sa prakticky mierne navýšia lôžka, no po zatvorení nemocníc na Kramároch a v Starom meste sa univerzitná starostlivosť podľa nich nebude dať zabezpečiť bez nemocnice Bory. Tým štát stratí podľa opozície kontrolu nad časťou univerzitnej nemocničnej starostlivosti.

Hnutie Slovensko už dlhodobo kritizuje "neschopnosť Zuzany Dolinkovej riadiť ministerstvo zdravotníctva". 

„Výpočet zlyhaní ministerky Dolinkovej je veľmi dlhý. Pár dní po nástupe do funkcie zrušila garanciu maximálnych čakacích lehôt na operácie. Zvýhodnila nemocnice Penty a Agelu pri optimalizácii siete nemocníc. V rozpore s pravidlami udelila výnimku nemocnici Penty v Spišskej Novej Vsi, čím ohrozila 212 miliónov eur z Plánu obnovy. Zrušila všetkým pacientom zubné benefity, vďaka ktorým státisíce rodín ušetrili ročne stovky eur. Vyvrcholením Dolinkovej amaterizmu a protipacientskeho konania je pochovanie projektu novej špičkovej Univerzitnej nemocnice Rázsochy,“ vyjadril sa exminister zdravotníctva a poslanec hnutia Slovensko Marek Krajčí.

image

Vláda schválila vojenskú nemocnicu v Prešove. Obrana bude stavať aj škôlky, glosuje opozičný poslanec

Tvrdí, že politici Smeru a Hlasu 12 rokov ovládali ministerstvo zdravotníctva a počas tohto obdobia podľa neho neboli schopní spustiť výstavbu Rázsoch.

"Teraz nám sľubujú, že novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave postavia, ale najskôr o 14 rokov a v absolútne nevhodnej lokalite. Už aj Robert Fico vidí, že zlyhaní ministerky Dolinkovej je viac, než je únosné, a preto už včera bolo neskoro na to, aby skončila," dodal Krajčí.

01 - Modified: 2024-04-28 15:36:57 - Feat.: 1 - Title: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom na hodine otázok v parlamente 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kľúčový projekt nemocnice z plánu obnovy bude stáť takmer pol miliardy eur. Zatiaľ nehlási problémy. Skutočne? 03 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: 1 - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať
01 - Modified: 2024-05-13 14:25:16 - Feat.: - Title: Analytik Zachar: Pri koncovej nemocnici v Bratislave sme teraz pri bode nula. Nápady Dolinkovej sú prekvapivé 02 - Modified: 2024-05-10 07:48:00 - Feat.: - Title: Diskusia k Dolinkovej sa skončila. Podľa opozície má odísť aj Šimkovičová, rokovanie pokračuje 03 - Modified: 2024-05-09 21:07:39 - Feat.: - Title: Opozičný líder Masra sa vyhlásil víťazom prezidenských volieb v Čade. Podľa komisie nevyhral 04 - Modified: 2024-05-09 17:26:31 - Feat.: - Title: Vláda za Dolinkovou plne stojí, tvrdí Raši. Univerzitná nemocnica je podľa neho vizitkou bývalého vedenia 05 - Modified: 2024-05-09 15:59:53 - Feat.: - Title: Poslanci začali mimoriadnu schôdzu na odvolanie Dolinkovej. SaS schôdzu nepodporila, ale hlasy poskytne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 11:45