StoryEditor

Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok

28.04.2024, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Vláda Roberta Fica cez týždeň schválila zmeny vo verejnoprávnej televízii. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Výroky politikov si pozrite vo videu.
  • Fico zopakoval, že súčasný RTVS potrebuje zmenu, rovnako tak jej vedenie.
  • Predseda SaS Branislav Gröhling v reakcii povedal, že Fico chce ovládnuť RTVS tak, aby to bola televízia, ktorá bude robiť propagandu.
  • Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka odmieta útoky premiéra na kultúrnu obec na Slovensku.
  • Fico počas týždňa vyzval predsedu Najvyššieho súdu Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023.
  • Šikuta o pár hodín na to zvolal brífing, kde v reakcii uviedol, že vládni predstavitelia nepravdivými obvineniami zasahujú do nezávislosti justície. Podľa neho ide o politický útok.

Vláda Roberta Fica cez týždeň schválila zmeny vo verejnoprávnej televízii. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

image

STVR namiesto RTVS. Vláda dnes schválila kontroverzný Šimkovičovej zákon

Fico zopakoval, že súčasný RTVS potrebuje zmenu, rovnako tak jej vedenie. Primárnym argumentom je pre premiéra neobjektívnosť RTVS, ktorá je "v permanentnom boji s vládou", a tým aj porušenie práva občanov na objektívne informácie.

image

Zamestnanci RTVS reagujú na Šimkovičovej zmeny, zajtra chystajú protest. Bude mať atypickú formu

"Toto je aj reakcia na žiadosti voličov koalície, ktorí nás žiadajú, aby sme s RTVS už konečne niečo urobili," vyhlásil premiér.

Predseda SaS Branislav Gröhling v reakcii povedal, že Fico chce ovládnuť RTVS tak, aby to bola televízia, ktorá bude robiť propagandu.

"Niektoré kontroverzné časti boli z návrhu vyhodené, Programovú radu nahradili Etickou komisiou, čo je akoby vystrihnuté z totalitného režimu. Tento zákon tak patrí do obdobia tvrdej totality, nie do demokratického štátu," uviedol Gröhling.

Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka odmieta útoky premiéra na kultúrnu obec na Slovensku. Šimečka zároveň poukázal na výroky Fica o umení. To sa podľa neho nedelí na "národné", "protislovenské", "transsexuálne" či "zvrhlé".

image

PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách

"Urážať z pozície moci špičkových slovenských umelcov a umelkyne len preto, že kritizujú očividnú neschopnosť ministerky Šimkovičovej, alebo inak vyjadrujú svoj slobodný názor, je absolútne cez čiaru. Je to návrat do hlbokého mečiarizmu," skonštatoval Šimečka.

Fico počas týždňa vyzval predsedu Najvyššieho súdu Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023.

image

Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát

Ministerstvo spravodlivosti preto požiadalo Najvyšší súd, aby sprístupnil informácie z informačného systému. "Chceli sme vedieť, či tam nebol nejaký problém," podotkol Fico. Priblížil, že zamestnanci Najvyššého súdu však odmietli poskytnúť informácie, týkajúce sa systému.

Šikuta o pár hodín na to zvolal brífing, kde v reakcii uviedol, že vládni predstavitelia nepravdivými obvineniami zasahujú do nezávislosti justície. Podľa neho ide o politický útok.

image

Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu

"Nie je mysliteľné, aby ministerstvo spravodlivosti prišlo zobrať celú databázu Najvyššieho súdu. Ja ako predseda Najvyššieho súdu mám aj zodpovednosť. V tej databáze totiž sú všetky spisy vrátane osobných údajov, výpovedí a všetkého, čo sa v spise nachádza. Sú to elektronické spisy, ktoré sa týkajú všetkých konaní, ktoré pred Najvyšším súdom boli a sú,” vyhlásil Šikuta.

01 - Modified: 2024-04-26 12:52:58 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:05