Šéf PS Michal Šimečka FOTO: Profimedia
StoryEditor

PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka

26.04.2024, 12:28
Autor:
redred

Hlavnou témou protestu bude boj proti ovládnutiu RTVS. Michal Šimečka tiež zdôraznil, že pre PS je červenou čiarou okradnutie ľudí o ich úspory z dôchodkového druhého piliera.

Progresívne Slovensko sa vracia k protestom. Šéf PS Michal Šimečka oznámil ďalší protivládny protest na štvrtok 2. mája o 18.00 hod. na bratislavskom Námestí slobody.

Boj proti ovládnutiu RTVS

Šimečka tvrdí, že vláda Roberta Fica po prezidentských voľbách stratila všetky zábrany a valcuje Slovensko po vzore autokratov. Hlavnou témou protestu bude boj proti ovládnutiu RTVS. Šimečka tiež zdôraznil, že pre PS je červenou čiarou okradnutie ľudí o ich úspory z dôchodkového druhého piliera.

“Nedovoľme Ficovi rozobrať našu krajinu na kúsky. Nedovoľme, aby nás vytiahol preč z Únie. Ukážme mu, že je nás veľa a neustúpime,” povedal Šimečka.

Pripomenul tiež, že Robert Fico si robí zálusk na 15 miliárd eur, ktoré si ľudia nasporili v druhom polieri.

“Ak skúsite ľudí okradnúť o ich peniaze, postavíme sa vám na odpor,” odkázal Šimečka Ficovi. “Dostaneme do ulíc po celom Slovensku desiatky tisíc ľudí a ak bude treba, budeme protestovať každý jeden deň. Až kým sa s hanbou neospravedlníte a nezačnete cúvať.”

Druhý pilier

Podpredsedníčka výboru pre sociálne veci Simona Petrík zdôraznila, že druhý pilier sa občanom a občiankam vo veľkej miere oplatí.

Ústava navyše jasne hovorí, že výnos na sporiacich účtoch sa nemôže znižovať, lebo sa siaha na sociálny štandard ľudí v starobe. “To znamená, že zásahy, ktoré ešte viac znížia objem peňazí v druhom pilieri, hraničia s protiústavnosťou,” zdôraznila.

PS tvrdí, že Fico v minulosti ľudí vystrašil, aby opustili druhý pilier. Častými a veľmi škodlivými zásahmi znížil jeho výnosnosť, čím sporiteľov obral o stovky eur mesačne. Napríklad tridsiatnikovi s priemernou mzdou znížil budúci dôchodok o 120 eur, teda dostane za rok o 1440 eur menej, zdôraznil poslanec PS Štefan Kišš.

“Teraz chce stavať diaľnice z našich úspor, čím významne znižuje výnosy z nich a tým aj naše budúce dôchodky. Navyše ich plánuje dať Číňanom, čo je pre mňa nielen krádež dôchodkov takmer dvoch miliónov ľudí, ale aj vlastizrada,” uzavrel Kišš.

01 - Modified: 2024-05-06 10:06:26 - Feat.: - Title: Vláda sa chystá znefunkčniť enviropolíciu, kritizuje Progresívne Slovensko 02 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 03 - Modified: 2024-05-05 05:19:53 - Feat.: - Title: Šimečka na sneme PS: V parlamentných voľbách nechýbalo veľa, ideme poraziť Fica 04 - Modified: 2024-05-04 07:55:36 - Feat.: - Title: Oslavovalo sa 20. výročie vstupu do EÚ, protestovalo za záchranu RTVS a vraj hrozí krádež dôchodkov 05 - Modified: 2024-05-04 10:55:44 - Feat.: - Title: Šimečka na sneme PS: V parlamentných voľbách nechýbalo veľa, ideme poraziť Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 13:29