Poslanec Smeru Tibor Gšpar. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická

23.04.2024, 13:56
Autor:
TASRTASR

Poslanec Smeru považuje Štefana Harabina za odborníka v oblasti justície, no ak má ísť o jednotnú nomináciu celej koalície, bude potrebovať podporu troch koaličných strán.

Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady Tibor Gašpar.

Gašpar: Harabin je odborník

Harabina považuje za odborníka v oblasti justície, no ak má ísť o jednotnú nomináciu celej koalície, bude potrebovať podporu troch koaličných strán. Gašpar si nemyslí, že ho budú akceptovať všetky koaličné strany. Harabina navrhla do súdnej rady SNS.

Huliak k nominácii Harabina za člena Súdnej rady. VIDEO: TASR

"Myslím si, že v osobe Harabina sa bude musieť nájsť buď politická dohoda, ak sa nenájde, tak sa bude musieť hľadať iný kandidát," povedal novinárom Gašpar.

image

Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak

Harabina považuje za akceptovateľného kandidáta, hoci je svojský v niektorých svojich názoroch. Problém môže byť podľa Gašpara aj v tom, že pôsobil v politickej strane a kandidoval dvakrát za prezidenta.

Gašpar aj poslanec Rudolf Huliak (SNS) avizujú, že v najbližšej dobe by malo dôjsť k odvolaniu dvoch členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom, aby mohli poslanci zvoliť nových. O odvolaní súčasných členov má v stredu rokovať Ústavnoprávny výbor Národnej rady.

Gašpar uviedol, že dvoch kandidátov za parlament bude zrejme nominovať Hlas-SD a SNS. Smer-SD nemá v tejto chvíli žiadneho kandidáta.

Parlament už v uplynulom týždni zvolil za nového člena súdnej rady Jaroslava Klátika. Okrem neho sú členmi volenými parlamentom od roku 2020 Ján Mazák a Andrej Majerník. Mazáka už súdna rada odvolala z funkcie. Dôvody sú podľa Gašpara postačujúce aj na to, aby skončil ako člen súdnej rady. Pri Majerníkovi je podľa Gašpara politická vôľa ho odvolať.

79 poslancov koalície

Predseda ústavnoprávneho výboru Miroslav Čellár (Hlas-SD) novinárom povedal, že pod návrh na odvolanie dvoch členov súdnej rady sa podpísali všetci 79 poslanci koalície.

V návrhu sa hovorí, že obaja ako členovia súdnej rady nedostatočne bránili nezávislosť súdnej moci. Nemyslí si, že prezidentská kandidatúra Harabina a angažovanie sa v politickej strane je prekážkou na člena súdnej rady.

V klube Hlasu-SD sa podľa neho dohodnú na podpore konkrétneho nominanta podľa toho, ktorí kandidáti budú navrhnutí a aj podľa výsledkov vypočutia. Nevylučuje, že by sa noví členovia mohli voliť už na tejto schôdzi NR SR.

O nominácii exministra spravodlivosti Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR informoval v pondelok (22. 4.) poslanec za SNS Rudolf Huliak. Na Harabinovi sa podľa jeho slov dohodli poslanci SNS spolu so šéfom SNS Andrejom Dankom.

 

01 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 02 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 03 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 04 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 05 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:03