Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov

17.04.2024, 12:27
Autor:
TASRTASR

Pilotná výzva podporí z prostriedkov REPowerEU Plánu obnovy a odolnosti čiastočnú obnovu najmenej 3060 rodinných domov.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) má v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia pripraviť a vyhlásiť výzvu na čiastkovú obnovu rodinných domov - Obnov Dom Mini do 30. júna.

Pilotná výzva podporí z prostriedkov REPowerEU Plánu obnovy a odolnosti čiastočnú obnovu najmenej 3060 rodinných domov. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

image

Štát sa chystá spustiť novú výzvu Obnov dom mini. Oproti tej predošlej prídu dve významné zmeny (+ tabuľka)

"Na čiastkovú obnovu bude poskytnutý nenávratný finančný príspevok, ktorý môže byť čiastočne vyplatený aj pred obnovou, pričom podporené budú opatrenia ako zateplenie častí stavebných konštrukcií, výmena okien a dverí, výmena zdroja tepla či inštalácia obnoviteľných zdrojov energie a iné," priblížilo Ministerstvo životného prostredia.

Oprávnenými žiadateľmi budú podľa neho fyzické osoby, ktoré splnia podmienku ohrozenosti energetickou chudobou podľa vopred určených ekonomických indikátorov. Tie budú stanovené v spolupráci s relevantnými orgánmi.

Zvýši sa tak podľa envirorezortu dostupnosť obnovy aj pre domácnosti, ktorým finančná a sociálna situácia neumožňuje zapojiť sa do štandardných výziev Obnov dom.

Rezort zároveň určí konkrétne obce a mestá, ktorých obyvatelia budú môcť o nenávratný finančný príspevok žiadať.

"Materiál sa predkladá v súvislosti s rozsudkom Súdneho dvora Európskej únie v ktorom rozhodol, že SR sa dopustila porušenia smernice o kvalite okolitého ovzdušia, tým, že dlhodobo prekračovala limitnú hodnotu pre mikročastice PM10, vyjadrenú ako denný priemer, a neprijala dostatočné opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Banskobystrický kraj (Jelšava), zónu Košický kraj a aglomeráciu Košice (Veľká Ida)," vysvetlil rezort životného prostredia.

01 - Modified: 2024-04-28 17:50:00 - Feat.: - Title: Správy národných parkov by mohli mať nové úlohy v oblasti inváznych druhov 02 - Modified: 2024-04-27 14:57:39 - Feat.: - Title: Rezort životného prostredia chce zaviesť opatrenia na ochranu pobrežných pozemkov 03 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 04 - Modified: 2024-04-25 14:27:04 - Feat.: - Title: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu, vysvetľuje Taraba odstrihnutie od časti peňazí 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 17:24