Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta

15.04.2024, 13:47
Autor:
TASRTASR

Poslanci SaS poukázali na to, že šéfke rezortu zdravotníctva odovzdali návrhy s viac ako 100 opatreniami, ktoré možno okamžite realizovať.

Opozičná strana SaS kritizuje súčasné vedenie rezortu zdravotníctva za nečinnosť. Vyčíta mu zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien či ustupovanie koaličnej SNS.

Upozornili na to poslanci parlamentu Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS) na pondelkovej tlačovej konferencii. Niektoré zámery, ktoré predstavil premiér Robert Fico po pondelkovom kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva, vítajú.

Kritika na Dolinkovú

"Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nekoná dostatočne v mnohých témach. Skôr by som sa, naopak, možno opýtal, že ako koná a čo zatiaľ urobila. Zatiaľ sme len navýšili peniaze, ktoré ľudia platia do zdravotníctva a odložili platnosť zákonov alebo účinnosť zákonov o rok. (...) Nerobí sa nič v témach, ako napríklad pediatria," poznamenal Szalay.

Poslanci zároveň poukázali na to, že šéfke rezortu odovzdali návrhy s viac ako 100 opatreniami, ktoré možno okamžite realizovať.

"Túto situáciu nevyužila," podotkla Bittó Cigániková. Ministerke vyčítala napríklad, že sa ešte nezaviedla interrupčná tabletka. Poslanci skritizovali aj zmeny v projektovom tíme pri výstavbe novej martinskej nemocnice.

Projekt to môže podľa nich ohroziť. Zároveň skritizovali, že vedenie rezortu zdravotníctva ustupuje koaličnej SNS. V tejto súvislosti poukázali napríklad na zrušenie štandardného postupu pre starostlivosť o osoby s transsexualizmom.

SaS zároveň víta viaceré zámery, ktoré v pondelok predstavil premiér. "Musíme oceniť, že Fico prišiel povedať Dolinkovej, čo má robiť," skonštatovala Bittó Cigániková.

Systémové opatrenia

Politici súhlasia s tým, že nemocnice možno oddlžovať, len ak sa budú robiť systémové opatrenia. Skritizovali, že opatrenia nepredstavili. Treba sa podľa nich rozprávať o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti, dlhovej brzde nemocníc, spoluúčasti pacientov či úprave platov vedenia a zamestnancov.

"My sme pripravení im v týchto odvážnych a systémových opatreniach, o ktorých hovoríme roky, pomáhať. Pokiaľ to neurobia, my na ďalšiu schôdzu podáme rad zákonov, ktoré budú práve systémové a mali by byť podmienkou oddlženia," dodala poslankyňa.

Poslanci zároveň ocenili audit zmlúv vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Privítali aj zámer novej nemocnice v Prešove či rokovanie s lekárskymi fakultami o spôsobe prerozdelenia financií.

Upozornili aj na potrebu zmeny vzdelávania sestier. Súhlasia tiež s potrebou dialógu s jednotlivými hráčmi v zdravotníctve.

Premiér bol v pondelok na kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva. Avizoval po ňom riešenie výstavby novej vojenskej nemocnice v Prešove na stredajšej (17. 4.) vláde. Otvoril okrem iného tiež otázku oddlženia nemocníc a poukázal na potrebu vykonania auditu vo VšZP.

01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-26 08:58:31 - Feat.: - Title: Fico informuje po rokovaní s Kmecom 03 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 04 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 05 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:27