StoryEditor

Jánoša stíhajú na slobode. Bežný občan by sedel vo väzbe, kritizuje prokurátorka

12.03.2015, 15:43
Autor:
TASRTASR
Súd prijal písomný sľub obvineného, že povedie riadny život a prijal peňažnú záruku vo výške 20-tisíc eur.

Bývalého poslanca Národnej rady SR Vladimíra Jánoša (Smer), ktorý čelí obvineniu zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby, budú stíhať na slobode. Krajský súd v Trenčíne dnes nevyhovel protestu prokurátorky voči rozhodnutiu Okresného súdu (OS) v Prievidzi, ktorý prepustil obvineného 10. marca na slobodu.

"Súd prijal písomný sľub obvineného, že povedie riadny život, prijal peňažnú záruku vo výške 20-tisíc eur, ktorú zložila na účet súdu sestra obvineného a prijal záruku ponúknutú sestrou obvineného za ďalšie jeho správanie a za to, že sa na vyzvanie dostaví k policajtovi, prokurátorovi alebo na súd a že vždy vopred oznámi policajtovi, prokurátorovi alebo súdu vzdialenie sa z miesta pobytu," zdôvodnil rozhodnutie OS Prievidza hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Podľa prokuratúry existujú dôvody na väzobné stíhanie a obvinený podnikol kroky na zmarenie vypočúvania aj tým, že jeho obhajca zabezpečil od lekára vymyslenú lekársku správu. Poukázala tiež na „neštandardný postup polície, ktorá v prípade verejne známej osoby začala aktívne a v súlade so zákonom konať až na základe pokynov prokuratúry“.

Exposlanec na dnešnom pojednávaní zdôraznil, že od začiatku vypuknutia kauzy maximálne spolupracoval so všetkými orgánmi. „Po takmer šesťhodinovom výsluchu na polícii som pri domovej prehliadke sprístupnil všetky priestory, o ktoré polícia žiadala. Nemám kam ujsť, nemám sa kde skrývať a s plnou zodpovednosťou budem dodržiavať všetky nariadenia súdu, tak ako som ich dodržiaval doteraz,“ doplnil Jánoš s tým, že navrhuje zamietnuť sťažnosť prokuratúry ako nedôvodnú.

„Obavy prokuratúry, že obvinený sa bude vyhýbať trestnému stíhaniu a mariť vyšetrovanie, nie sú podľa krajského súdu dôvodné. V tomto štádiu trestného konania existuje dôvod na preventívnu väzbu, avšak prijaté opatrenia, ako zákaz styku s poškodenými, zákaz priblíženia k poškodeným, písomný sľub obvineného, záruka jeho sestry a peňažná záruka, sú spôsobilé zabezpečiť účel väzby – teda aby obvinený nepokračoval v páchaní trestnej činnosti,“ zdôvodnil rozhodnutie krajského súdu jeho hovorca Roman Tarabus.       

Jánoš sa vzdal poslaneckého mandátu aj funkcie okresného šéfa Smeru v Prievidzi po medializácii jeho konfliktov s manželkou, s ktorou je v rozvodovom konaní. Splnomocnenec manželky exposlanca Ivan Katrinec 4. marca podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa mal dopustiť na svojej manželke.

V súvislosti s týmto prípadom polícia 6. marca obvinila aj ďalšie dve osoby, 57 ročný JUDr. Jozef N. z Prievidze a 71-ročný MUDr. Vladimír N. z Prievidze čelia obvineniu zo zločinu marenia spravodlivosti. Obvinenie sa podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Eleny Antalovej týkalo lekárskeho potvrdenia, ktoré sa ukázalo ako nepravdivé.

S rozhodnutiami Okresného súdu v Prievidzi a Krajského súdu v Trenčíne nie je spokojný generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten podľa slov hovorkyne Generálnej prokuratúry Andrey Predajňovej "využije ďalšie prostriedky na revidovanie týchto rozhodnutí".

Čižnár aj naďalej trvá na svojom vyjadrení, že „dôvody väzby sú reálne dané, tak ako boli uvedené v návrhu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi na vzatie obvineného do väzby".

„Prokuratúra sa absolútne nestotožňuje s tým, že obvinený bol prepustený na slobodu, pretože podľa nás sú evidentne dané dôvody väzby. Bolo preukázané, že obvinený robil úkony, ktorými sa vyhýbal účasti na vyšetrovaní. Keby išlo o bežného občana, taká osoba by už bola dávno vo väzbe,“ skonštatovala Dagmar Budinská z Krajskej prokuratúry Trenčín.

Podľa Ivana Katrinca rozhodnutie krajského súdu nemá nič spoločné s morálkou. „Je to absolútny výsmech a arogancia moci, čo dnes predviedli na krajskom súde,“ dodal Katrinec s tým, že predložia nové dôkazy o správaní obvineného a verí, že proces bude obnovený.

 

01 - Modified: 2007-04-11 13:10:42 - Feat.: 0 - Title: Stúpenci a odporcovia prezidenta vyšli do ulíc Kyjeva
01 - Modified: 2018-07-18 13:35:56 - Feat.: - Title: Exposlanec Smeru sa nedopustil trestného činu týrania, rozhodol súd 02 - Modified: 2017-10-25 13:31:05 - Feat.: - Title: Exposlanec Smeru Vladimír Jánoš spoznal rozsudok. Súd ho oslobodil 03 - Modified: 2017-10-25 14:38:04 - Feat.: - Title: Exposlanec Smeru Vladimír Jánoš spoznal rozsudok. Súd ho oslobodil 04 - Modified: 2017-10-24 13:34:43 - Feat.: - Title: V kauze exposlanca Smeru Jánoša odzneli záverečné reči. Čelí obvineniu z týrania 05 - Modified: 2015-12-10 12:47:22 - Feat.: - Title: Prokuratúra obžalovala exposlanca Smeru. Čelí obvineniu z týrania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 11:36