StoryEditor

Rozdelili ľudí. Rastie ich cena

01.02.2015, 23:00
Členovia Aliancie za rodinu získali podľa politológov dostatočný politický kapitál.

Blížiace sa referendum o ochrane rodiny podľa prezidenta Andreja Kisku rozdeľuje našu krajinu na dva tábory. Prieskum agentúry Focus zatiaľ ukázal, že bude zrejme neplatné, pretože by sa na ňom nemalo zúčastniť ani 40 percent oprávnených voličov. Dôležité však podľa politických odborníkov je to, že zástupcovia Aliancie za rodinu budú mať vysokú politickú cenu na domácej scéne bez ohľadu na výsledok referenda. Otázne je, ako so svojím zviditeľnením sa naložia a či budú svoje názory presadzovať aj ďalej, v politike, zhodujú sa odborníci. „Téma referenda v spoločnosti poriadne rezonuje. Niet pochýb o tom, že aliancia získala dostatočný politický kapitál na to, aby ho pretavila do politickej činnosti aj po referende,“ povedal politológ z košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Tomáš Koziak.

Možnosť spolupráce

S búrlivými diskusiami o referende z každej strany sa rozpútali aj špekulácie o tom, že Aliancia za rodinu si svojimi aktivitami vytvorila zadarmo politickú kampaň, ktorá sa dostala do povedomia ľudí, a môžu z nej ťažiť napríklad i v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. „Konzervatívne hodnoty u nás už niektoré politické strany zastávajú, a práve tie môžu s nimi chcieť nadviazať možnú spoluprácu,“ povedal politológ Erik Láštic. Podľa jeho slov konzervatívne politické strany môžu mať záujem prezentovať myšlienky a osobnosti referenda v rámci svojej politickej agendy.

Politická budúcnosť aliancie závisí podľa politického analytika Jána Baránka od účasti na referende. Ak by bola pomerne vysoká, mohli by predstavitelia aliancie zvažovať ďalšie kroky, domnieva sa. Šancu na úspech však Baránek vidí skôr v spojení sa s už existujúcimi stranami ako v zakladaní novej strany. Najmä s OĽaNO a KDH.

Prezentujú čisté úmysly

Aliancia za rodinu však nateraz hovorí, že politickú stranu založiť neplánuje a ani do žiadnej už existujúcej jej aktivisti vstúpiť nemienia. „Ak nás niekto obviňuje zo skrytého úmyslu založiť politickú stranu, podsúva nám zlé motívy, s ktorými by sme šli do iniciatívy referenda. Robíme ho preto, že ho pokladáme za správne a dôležité,“ povedal hovorca Aliancie za rodinu Peter Kremský.

Politológ Tomáš Koziak však tvrdí, že iniciátori referenda teraz nemôžu tvrdiť niečo iné. Avšak to, či do politiky vstúpia mesiac, dva mesiace či pol roka po referende, ukáže až čas. „Potenciál na úspech majú,“ myslí si.

Stratégia, akou aliancia buduje svoju popularitu, podľa Láštica kopíruje iniciatívy zahraničných, najmä amerických, občianskych aktivistov. „Ich činnosť vôbec nevyzerá amatérsky,“ hovorí. V porovnaní s protestmi Gorila, ktorých spoluorganizátor Peter Pčolinský nedávno ohlásil zámer založiť politickú stranu, má aliancia výraznú prevahu v systematickej organizácii, jasnými odkazmi a v mobilizovaní ľudí,“ tvrdí Láštic.

01 - Modified: 2007-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skôr v zahraničí ako na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 11:12