StoryEditor

V Trnave chcú vládnuť len traja

26.11.2006, 23:00

Druhé najmenšie krajské mesto Trnava má aj najmenej záujemcov o post primátora. Kandidujú len traja politici. Svoje sily si zmerajú súčasný primátor Štefan Bošnák (kandiduje opäť za SDKÚ-DS a KDH) a nominant vládnej koalície Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS s podporou Slobodného fóra Stanislav Križan. Veľmi malé šance, najmä pre slabé politické krytie, má exposlanec parlamentu Igor Pinkava, ktorý kandiduje za HZD. Medzi obyvateľmi mesta sa dokonca hovorí, že sa pravdepodobne vzdá kandidatúry v prospech Križana.
KDH verzus Smer
V Trnave, označovanej niekedy ako "malý slovenský Rím", majú takmer neotrasiteľnú pozíciu kresťanskí demokrati. Podľa politológov by preto znovu mohol uspieť ich kandidát Bošnák. V posledných parlamentných voľbách však KDH vysoko predbehol vládny Smer -- v Trnave mal zhruba o 20 percent hlasov viac, čo zase dáva šance Križanovi.
Zloženie mestského zastupiteľstva nahráva súčasnému primátorovi. Až tridsiatka poslancov bola zvolená za SDKÚ a KDH -- opozíciu tvorí len jeden poslanec. "Zriedkavo sa pri hlasovaniach vyskytli konfliktné situácie," priznáva poslanec zastupiteľstva Jozef Tomek z koaličnej väčšiny. Len nedávno (október 2006) pritom poslanci odsúhlasili úpravu mestského rozpočtu.
Viac peňazí na cesty
Na obnovu ciest a chodníkov pridali o 65 miliónov korún viac k pôvodne rozpočtovaným 13 miliónom. V médiách odzneli informácie, že môže ísť o predvolebnú kampaň primátora. Tomek však pripomína, že zvýšenie prostriedkov na miestne komunikácie odsúhlasili pre nečakaný prísun peňazí od štátu v súvislosti s automobilkou PSA Peugeot Citroën.
Práve s dopravou v meste, ako aj s problémami okolo severného cestného obchvatu sa bude musieť "popasovať" nové vedenie mesta. Trnavu rovnako trápi prudký nárast cien bytov a nedostatok nehnuteľností, čo je následok príchodu mnohých investorov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 09:10