V galérii nájdete jedlé a jedovaté huby, ktoré sa na seba podobajú. FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Päť jedovatých húb, ktoré si najľahšie pomýlite s jedlými

15.08.2023, 12:10
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
  • V galérii nájdete päť húb, ktoré si niekedy popletie aj skúsený hubár.
  • Ten, kto zbiera iba hríbovité huby, nemusí mať z fatálnej zámeny strach.
  • Avšak hubári zbierajúci plávky, muchotrávky červenkasté a ďalšie druhy lupenatých húb musia byť veľmi ostražití.

Absolútne neplatí, že huby poohrýzané ulitníkmi, zverou či prežratými červami sú jedlé. Larvám ani slimákom jedovaté toxíny nevadia. Majú totiž inú látkovú výmenu, a tak si pokojne pochutnajú aj na smrteľne jedovatých muchotrávkách zelených.

image

Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe

Neplatí ani povera, že všetky jedovaté huby sú nepríjemné na chuť a pália. Môžeme poukázať na muchotrávku zelenú. Vôňu má nenápadnú a podľa ľudí, ktorí sa ňou otrávili, chutí dokonca skvele. Oproti tomu mnoho jedlých druhov má nepríjemnú vôňu a pálčivejšiu chuť, ale tie sa tepelnou úpravou strácajú.

Ani mýtus o tom, že jedovaté huby po rozkrojení zmenia farbu, nie je založený na pravde. Zmena farby nesúvisí s toxínmi, ale je dôsledkom okysličovacej reakcie farbiva. Iste sa vám už do ruky dostal jedlý hríbik, ktorý po rozkrojení zmodral.

A rovnakým nezmyslom je aj povera, že striebro po kontakte s jedovatou hubou sčernie. Nesčernie. Jedovaté toxíny túto reakciu nespôsobujú.

01 - Modified: 2023-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak zbierate huby do igelitky, koledujete si o problémy, tvrdí lekár. Na čo si dať ešte veľký pozor? 02 - Modified: 2023-08-19 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umývate pred varením kurča, ryby či huby? Robíte chybu 03 - Modified: 2022-10-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mykológ Jan Borovička: Niektoré huby, ktoré sa bežne považovali za jedlé, sú teraz podozrivé 04 - Modified: 2022-09-27 12:05:50 - Feat.: 0 - Title: Toxikológ: Muchotrávku červenú dostávali vojaci namiesto alkoholu, moji študenti si z nej musia odhryznúť 05 - Modified: 2022-06-29 11:55:00 - Feat.: 0 - Title: Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe 06 - Modified: 2022-06-09 10:24:39 - Feat.: 0 - Title: Dávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť
01 - Modified: 2024-05-14 16:51:20 - Feat.: - Title: Mlieko, syry či vajcia opäť zlacneli. Analytici načrtli ďalší cenový vývoj pri potravinách 02 - Modified: 2024-05-11 12:30:00 - Feat.: - Title: Čoraz viac ľuďom sa v dospelosti objavuje alergia na potraviny. Čo sa to s nami deje a prečo je za tým aj prílišná hygiena? 03 - Modified: 2024-05-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy 04 - Modified: 2024-05-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Žena s extrémne zriedkavou diagnózou štyri roky nič nezjedla. Vysvetľuje dennú rutinu, ktorú musí dodržiavať, aby prežila 05 - Modified: 2024-04-30 10:49:14 - Feat.: - Title: Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. máj 2024 01:50