StoryEditor

Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne

18.04.2024, 00:00

Finančné trhy, najmä tie akciové, v mnohých ohľadoch aktuálne ponúkajú slušné zhodnotenie vložených prostriedkov. Výnosy sú však len za niekoľkými technologickými titulmi. Ponúka sa otázka, či možno v blízkej dobe očakávať „spľasnutie bubliny“.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

V posledných mesiacoch dosahujú akcie rekordné výšky. Podľa analytikov za týmto vývojom stojí dopyt po technologických tituloch a klesajúca inflácia. Na trhoch sa tak dejú zázraky, ako napríklad ten, keď akcie výrobcov čipov pre umelú inteligenciu, napríklad spoločnosť Nvidia, stúpli od začiatku roka o viac ako 80 %. Finančný špecialista spoločnosti Simplea Róbert Melišek sa ale zatiaľ nejakého rapídneho poklesu neobáva.

„Možno je trochu obava, že by mohlo dôjsť k spľasnutiu technologickej bubliny, podobne ako začiatkom tohto tisícročia. P/E technologických akcií sa pohybuje okolo 40. To je pomerne vysoko, ale napríklad, počas spomínaného začiatku tisícročia, boli valuácie cca dvojnásobné oproti dnešnému stavu,“ vysvetľuje.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Upresnime, že P/E pomer či P/E ratio vyjadruje pomer medzi trhovou cenou akcie a čistým ziskom na akciu, resp. trhovou kapitalizáciou danej firmy a jej čistým ziskom. Podľa R. Melišeka však nejde len o aktuálnu hodnotu tohto ukazovateľa.

„Keď k tomu pripočítame pozitívnejšie inflačné dáta, môže byť prostredie pre akciové trhy stále pomerne pozitívne,“ dodáva a zdôrazňuje, že ide o krátkodobý trhový výhľad.

Rebalancovanie portfólia

Aj keď mnohí z analytikov už vyzerajú korekciu na burzách, mnohí tak už siahajú aj do svojich portfólií a takzvane ich rebalancujú, Róbert Melišek k nim však nepatrí.

„Ak by som mal uvažovať špekulatívne, nemyslím si, že je potrebné nejako zásadne portfólio rebalancovať. My ale špekulatívne neuvažujeme, cieľom je skôr dlhodobo držať a rebalancovať portfólio, napríklad v momente, keď má dôjsť k efektívnemu vybraniu prostriedkov v čase podľa potrieb konkrétneho investora,“ vysvetľuje a dodáva: „Ja osobne sa skôr prikláňam k názoru, že pravidelný rebalance síce ľahko znižuje volatilitu, ale na druhej strane tiež ľahko znižuje aj priemerný výnos.“

Základom podľa neho zostáva správna diverzifikácia rizík. Preto by za súčasnej situácie možno ľahko posilnil pozície s nižšími valuáciami, čo ale vníma hlavne z pohľadu dlhodobého riešenia.

image
Shutterstock

Dlhopisy a Bitcoin

Na otázku, aký ďalší vývoj očakáva pri dlhopisových fondoch, R. Melišek zo spoločnosti Simplea uvádza, že tie majú v portfóliu investorov vždy isté svoje miesto. A navyše platí, že aktuálne ponúkajú zaujímavejší výnosový potenciál ako v posledných rokoch, s výnimkou roku 2023, keď bol podľa jeho názoru možný priestor pre „načasovanie“ dlhopisovej investície predsa len o niečo zaujímavejší.

Vyjadruje sa aj k Bitcoinu, ktorého cena sa v posledných mesiacoch blíži k stotisícom dolárov. Čo sa deje napriek jeho početným prepadom aj o desiatky percent.

„Bitcoin sa v posledných dňoch dostal na svoje historické maximá. A je pravda, že okrem iného veľmi pomohol vznik kryptomenových ETF. My ale kryptomeny stále vnímame ako špekulatívny investičný nástroj, ktorého obchodovanie sa deje na neregulovanom trhu,“ vysvetľuje Melišek a dodáva, že cieľom jeho aj jeho kolegov sú portfólia s dostatočným dlhodobým výnosovým potenciálom a s minimalizáciou rizík. Pričom kryptomeny im teraz do tejto stratégie príliš nezapadajú.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:42