StoryEditor

Keď film robí hanbu počítačovej hre

02.11.2008, 23:00
Doba je rýchla a pokrok nezastaviteľný. To, čo bolo včera nemožné, je dnes už samozrejmosťou. Technológie sa navzájom miešajú a všetko so všetkým súvisí. Kedysi boli počítačové hry len zábavou pre pár nadšencov. Teraz tie najlepšie zarábajú milióny.

Takouto hrou bol aj Max Payne. Dusivá atmosféra, dynamická akcia a revolučná možnosť spomalenia času spravili z hry trhák. Jej úspech bol až taký intenzívny, že do našich kín prichádza film podľa jej predlohy. Režisér John Moore obsadil do hlavnej úlohy Marka Wahlberga a svoje dielo nazval jednoducho Max Payne. Výsledkom kombinácie film podľa hry je takmer vždy brak. A ani v tomto prípade nehrozí revolúcia.

Záhadné tetovanie
New York je mesto zločinu. Stále prší alebo sneží a depresia čaká na každom kroku. Tak vyzerá veľké jablko v očiach detektíva Maxa Payna. Po tom, čo mu zabili ženu a syna, nedokázal znovu nájsť zmysel života a sústredil sa iba na pomstu. Oddelenie odložených prípadov, do ktorého bol preložený, mu ponúka ideálny priestor na nájdenie vinníkov. Prípad sa vlečie celé roky a Payne sa prepadá čoraz hlbšie do svojich problémov. Všetko zmení dievča menom Natasha. Záhadné tetovanie na jej ruke privádza Maxa k neznámej droge, od ktorej boli závislí aj vrahovia jeho rodiny. Všetko však smeruje do tých najvyšších kruhov a obrátka okolo Payneovho krku sa neustále zužuje. Navyše ho prenasledujú špeciálne vytrénované jednotky a Natashina sestra, ktorú ženie rovnaká chladnokrvná pomsta ako Maxa.

Strata času
John Moore nakrútil zlý film. Jeho hlavnými črtami je nuda a trápnosť. Hovoriť o noir atmosfére je v tomto prípade vyložená drzosť. Moore si zrejme myslel, že ju vytvorí neustálym snežením a dažďom. Vďaka tomu sa v jeho filme mení počasie a ročné obdobia s každým záberom. Dve pomerne pôsobivé akčné scény nemôžu zachrániť neuveriteľne slabý a často až smiešny scenár. Mark Wahlberg si ako herec budoval pomerne slušnú reputáciu, po Maxovi Payneovi by sa však mal radšej vrátiť k rapu. Max Payne sa elegantne zaradil do zástupu podpriemerných filmov podľa hier. Návšteva kina je v tomto prípade úplnou stratou času. Ak sa chcete zabaviť zahrajte si radšej hru, ktorej tento film urobil akurát hanbu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. jún 2024 14:20