StoryEditor

Odporúčania -- hory, prales, púšť

01.06.2007, 00:00

HORY
Horolezec a himalájista Peter Hámor odporúča
-- Určite treba absolvovať okruh okolo Anapurien v Himalájach. Sú tam prechody cez vysoké sedlá v nadmorskej výške nad 5-tisíc metrov, zachované dedinky s tradičným spôsobom života a nádherné rododendronové lesy. Človek zažije pravú himalájsku atmosféru, pričom tento okruh možno spojiť s návštevou najfarebnejšieho kráľovstva Himalájí Mustang. Mojou srdcovkou je Južná Amerika, konkrétne pohorie Patagónia z čilskej strany -- časť Torees de Paine. Kopce s nádhernými jazerami sú menej navštevované ako argentínska časť Patagónie. Navyše, dá sa to spojiť s prechodom do Ohňovej zeme a kto má guráž, môže sa dostať na najjužnejší cíp Ameriky nazývaný aj koniec sveta -- na Hornov mys.

PRALES
Cestovateľ Ľuboš Fellner odporúča
-- Potetovaní muži s uzlami vo vlasoch, domorodci so štupľami v nose, ryžové polia plné rýb, strechy z banánu, ohniská v obývačke, neprehľadná džungľa. Aj to ponúka jedinečná cesta do jedného z najmenej navštevovaných regiónov Indie -- oblasti Arunčal, Assam a Nagaland -- krajiny lovcov lebiek, kde zakázali odtínať hlavy v roku 1991. Dovtedy to bola samozrejmosť -- tisícročná tradícia veľmi čistotných a hrdých ľudí. Pri návšteve týchto oblastí si však prídu na svoje nielen cestovatelia hľadajúci adrenalín, ale aj poznanie a kultúru.

PÚŠŤ
Motocyklový jazdec Jaroslav Katriňák odporúča
-- Pre ľudí vyhľadávajúcich adrenalín je prechod či prejazd púšťou neuveriteľným dobrodružstvom. Piesočnatá krajina bez rastlín s ostrovčekmi života -- oázami -- človeka dostane nielen svojou osobitou krásou, ale aj náročnými podmienkami na cestovanie i prežitie. Treba prekonávať náročné klimatické podmienky, ako aj ťažký terén. Autá rýchlo zapadnú v piesku, pričom ich vytiahnutie je otázkou štyroch až piatich hodín. S pomocou pritom nemožno počítať, pretože nie je nablízku. Ľudské obydlia sú vzdialené niekedy aj stovky kilometrov a na okolí nie je nič, iba piesok. Prechodu púšťou to tak dodáva chuť dobrodružstva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 22:12