StoryEditor

Verejná správa začne slúžiť aj cez internet

05.06.2006, 00:00
Úrad vlády 30. júna naplno spustí ústredný platobný portál verejnej správy. Doslova z obývačky si budeme môcť vybaviť dokumenty, napríklad pas, občiansky preukaz či nahliadnuť do registrov.

Spolu s Litvou, Lotyšskom a Poľskom je Slovensko informatizačne najzaostalejšou krajinou v Európskej únii. No prvé systémové kroky na odstránenie tohto hendikepu začala slovenská vláda presadzovať až v roku 2004 programom Minerva. Nadviazala naň takzvaná cestovná mapa informatizácie verejnej správy a vlani akčný plán.
V novembri 2004 posunulo vývoj vymenovanie prvého vládneho splnomocnenca pre informatizáciu spoločnosti - Miroslava Kukučku. Podarilo sa presadiť niekoľko významných riešení. Po voľbách by sa o informatizáciu mala usilovať už silnejšia inštitúcia, než je splnomocnenec. Deklarujú to takmer všetky strany vrátane Smeru.
Problémom pre informatizáciu verejnej správy však stále ostáva elektronický podpis. Podľa súčasnej legislatívy platí len zaručený podpis, ktorý stojí 832 korún a po jednom roku ho treba obnoviť. Preto bol aj prekážkou väčšieho rozmachu podávania daňových priznaní cez internet.
Technologické jadro je pripravené
Úrad vlády 30. júna naplno spustí ústredný platobný portál verejnej správy. Doslova z obývačky si budeme môcť vybaviť dokumenty, napríklad pas, občiansky preukaz či nahliadnuť do registrov. Technologické jadro je pripravené, portál bude schopný integrovať služby jednotlivých rezortov. Zvyšok bude záležať na tom, ako rýchlo sa ministerstvám a inštitúciám podarí na portál podľa štandardov napojiť. Presnú internetovú adresu sa dozvieme čoskoro.
Elektronické verejné obstarávanie
Pilotne už funguje elektronické verejné obstarávanie. Prvý tender testujú Železnice SR a po ukončení pilotu projekt 31. júla odovzdajú do používania. Úrad pre verejné obstarávanie totiž stanovil, že nadlimitné (nad 750-tisíc eur ročne) a podlimitné tovary a služby od januára 2007 budú verejní obstarávatelia zabezpečovať výhradne elektronicky. "Súčasťou procesu sú elektronické podpísanie zmluvy, fakturácia i platba, ktoré sa už v podnikateľskom prostredí uplatňujú bežne," spresnila Jana Gocká z Úradu pre verejné obstarávanie.
Digitálni štúrovci
Ujal sa program Digitálni štúrovci, v rámci ktorého po večeroch vyučujú informatiku v 752 školách, čo predstavuje takmer štvrtinu škôl na celom Slovensku. Zakaždým ide o kurzy, ktoré sa zameriavajú na určitú problematiku. Občanom sa venuje kvalifikovaný personál. Aj ďalšie školy dostanú na požiadanie od štátu finančnú výpomoc a budú môcť sprístupniť počítače širokej verejnosti.
Počítačový vodičák
Pilotne sa uskutočnil aj kvalifikačný program na získanie digitálnej gramotnosti ECDL (vodičák pre počítač) u zamestnancov ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií a Úradu pre štátnu službu. Jeho držitelia absolvovali kvalifikačné testy a mali by už vedieť pracovať s počítačom. Program podporujú takmer vo všetkých krajinách Európskej únie.
Internet pre vzdelanie
Štát bude dotovať vysokorýchlostný internet. Do projektu sa môže zapojiť päťtisíc ľudí z každého samosprávneho kraja vo veku 15 až 25 rokov. Žiadateľ môže dostať 6 016 korún za dva roky užívania pripojenia. Suma je súčtom počiatočného jednorazového príspevku na vzdelanie 400 korún a 24 mesačných dotácii po 234 korún. Posledný možný termín pre registráciu je koniec roka, pre spustenie programu 1. január 2007. Do projektu je zapojených 49 poskytovateľov pripojenia, z toho štyria bezdrôtoví. Štát vyčlenil takmer štvrť miliardy korún.

Cestovná mapa informatizácie verejnej správy

PREDCHÁDZAJÚCE CIELE
Elektronizácia ku koncu roka 2005
Trestné oznámenie polícii (splnený, treba aj fyzický podpis zápisnice)
Prihlasovanie na vysoké školy (čiastočne splnený, napríklad STÚ Bratislava, UPJŠ Košice)
Prihlasovanie všetkých vozidiel do evidencie (nesplnený)
Elektronické zdravotné poistenie (splnený)

NASLEDUJÚCE CIELE
Elektronizácia v roku 2006
30. jún
Všetky štatistické formuláre
29. júl
Registrácia podnikateľského subjektu
Poskytovanie štipendií pre študentov vysokých škôl zo štátneho rozpočtu
31. august
Zápis právnickej osoby do obchodného registra
Zasielanie sumárnej strany mesačných výkazov od zamestnávateľa do Sociálnej poisťovne
Vybudovanie portálu pre elektronické aukcie a interaktívny trh práce
29. december
Získavanie povolení na vykonávanie podnikateľskej činnosti s vplyvom na životné prostredie
Vydávanie občianskeho preukazu, cestovného pasu a vodičského preukazu
Ohlasovanie trvalého pobytu občanov na území SR
Poskytovanie dávky v nezamestnanosti a prídavku na dieťa
Elektronické knižnice
Elektronizácia v roku 2007
Podanie žiadosti o stavebné povolenie
Úradné výpisy z matriky
Objednávanie návštevy k poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 16:15