StoryEditor

Bitcoin halving je tu - bude sa história opakovať?

15.04.2024, 00:00

Polenie Bitcoinu je jednou z najdôležitejších udalostí v ekosystéme Bitcoinu, ku ktorej dochádza približne každé štyri roky.

Čo je to halving?

Halving (polenie) Bitcoinu je automatizovaný proces, pri ktorom sa odmena za ťažbu nového bloku v blockchaine Bitcoinu znižuje na polovicu. Tento mechanizmus bol navrhnutý tak, aby postupne znižoval rýchlosť emitovania nových bitcoinov do siete. Keď bol Bitcoin v roku 2009 vytvorený, odmena za ťažbu jedného bloku bola 50 bitcoinov. Odvtedy došlo k niekoľkým halvingom a odmena sa postupne znižovala na 25 BTC, 12,5 BTC a aktuálny 6,25 BTC. To sa ale čoskoro opäť zníži a to konkrétne na 3,125 BTC.

Polenie vždy malo veľký vplyv na ekonomiku Bitcoinu. Znížením rýchlosti, akou sa nové bitcoiny dostávajú do obehu, sa teoreticky zvyšuje ich vzácnosť a potenciálne aj ich hodnota. Tento deflačný mechanizmus je v príkrom rozpore s fiat menami, kde centrálne banky môžu tlačiť peniaze bez obmedzenia, čo vedie k inflácii.

image
FXStreet/Tradingview

Pre ťažiarov Bitcoinu to znamená polovičné zníženie príjmov, keďže odmeny za vyťažené bloky sa znižujú na polovicu. To môže viesť k zvýšenému tlaku na inovácie v oblasti ťažobného hardvéru a efektívnosti ťažby, aby sa zachovala ziskovosť. Napriek tomu môžu byť niektorí ťažiari nútení ukončiť svoju činnosť, ak nebudú schopní stíhať efektívnosťou svojej konkurencii.

História ukazuje, že zníženie odmeny na polovicu môže mať výrazný vplyv na cenu bitcoinu. Očakávanie, že znížená ponuka nových bitcoinov môže viesť k vyššej cene, často pôsobí ako katalyzátor trhových špekulácií. Je však dôležité si uvedomiť, že trhy s kryptomenami sú veľmi volatilné a ovplyvňuje ich mnoho faktorov.

Halving a ETF – ideme na mesiac?

Okrem ponuky Bitcoinu, ktorá bude halvingom znížená o polovicu, môžeme tento rok sledovať zmenu aj na strane dopytu. Túto zmenu môžeme vidieť najmä vďaka schváleniu ETF v USA, ktoré nastalo začiatkom tohto roka, pričom až 11 spoločnosti dostalo možnosť ponúkať Bitcoin ETF svojim klientom. Vďaka tomu môžeme vidieť príliv nových financií do Bitcoinu a to najmä zo strany inštitucionálnych investorov či veľkých spoločností.

Tlak na dopyt a ponuku tak môže spôsobiť, že cena Bitcoinu výrazne porastie. Samozrejme, že to nie je ani zďaleka garantované, avšak pokiaľ sa pozrieme do histórie, tak rok po halvingu sme takmer vždy videli nové ATH*. A vzhľadom na to, že tento cyklus sme ATH videli už pred halvingom, tak je na mieste otázka, ako vysoko sa Bitcoin môže dostať pri kombinácií týchto dvoch faktorov.

Ako túto príležitosť využiť?

Na Slovensku a v Čechách je takmer nemožné dostať sa ku Bitcoin ETF. Tie tu zatiaľ poskytované legálne nie sú. Čo tu ale je, je množstvo rôznych búrz a zmenární, ktoré ponúkajú nákup Bitcoinu. Medzi takéto platformy sa radí aj Anycoin.sk, burza ktorá má nielen nízke poplatky, ale takisto aj slovenskú podporu či možnosť nakupovať tak za eurá, ako aj za české koruny.

Pokiaľ tak chcete využiť príležitosť, kým je Bitcoin ešte „lacný,“ tak práve takáto možnosť by mala byť ideálna pre ľudí v ČR a SR. Samozrejme, nikto nevie ako sa bude cena v budúcnosti vyvíjať a či naozaj narastie. Avšak predošlé cykly by mohli priniesť aspoň ako taký náhľad do toho, ako halving vplýva na Bitcoin.

image
Anycoin.sk

Záver

Halving je kľúčovou udalosťou, ktorá ovplyvňuje nielen ťažiarov a investorov, ale aj celkové vnímanie Bitcoinu ako digitálneho aktíva s obmedzenou ponukou. Je to dôležitý moment, ktorý zdôrazňuje jedinečné aspekty Bitcoinu v porovnaní s tradičnými menami a ukazuje, ako môžu mať inovácie v oblasti technológie blockchain trvalý vplyv na finančné trhy.

 *ATH (all time high) - historické maximum ceny

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. apríl 2024 00:03