StoryEditor

Seriál o pôde a majetku

05.04.2024, 00:00

Chystáte sa tento rok urobiť vo svojom imaní dôležitý krok? Nech už chcete predávať, prenajímať či odkázať majetok, na všetko sa treba riadne pripraviť. Aby ste sa v konečnom dôsledku nepripravili o to, čo ste už doposiaľ nadobudli. ​

1. Ako prenajať pôdu bez chyby? 

Či si už chcete prenajať pôdu vy, alebo chcete prenajať svoju parcelu niekomu inému, treba sa riadiť istými pravidlami. Odborníci vysvetľujú, kto má na nájom pôdy nárok a ako sa dá na nájme aj slušne zarobiť. 

2. Dedenie, závet, darovanie? Ako odkázať majetok podľa seba? 

Aj keď máte predstavu, komu a čo má z vašeho majetku pripadnúť, neznamená to, že sa to tak udeje i v praxi. Experti radia, kedy je lepšie spísať závet, kedy darovaciu zmluvu a o čom sa rozhoduje v rámci dedenia podľa zákona. 

3. Chcete si zriadiť vlastnú studňu? Alebo zvažujete na pozemku pristavať záhradný domček? 

Aké povolenia potrebujete na jednotlivé úkony a kedy postačuje iba oznámenie, o tom všetkom informujú kompetentní v spolupráci s HN. Postupujte podľa ich rád, aby ste nekonali nezákonne a aby ste neplatili pokutu. A pozor, podľa plánovanej legislatívy sa majú búrať všetky čierne stavby. 

4. Ako predať pôdu bez chyby? 

To, komu, kedy a za akých podmienok môžete predať svoju parcelu na poli, lúke či v lese? Pravidlá sú v tejto veci striktné. Preto prinášame poradenstvo, ako treba konať, aby ste v danej veci iste nepochybili. 

5. Ako si cez kataster ochrániť majetok? 

Čo si na katastri viete overiť, ako podať bezchybná návrh na vklad, čo vám prezradí list vlastníctva a koľko po novom na tomto úrade zaplatíte za jednotlivé úkony, to vám v našom poradenstve prinesieme tiež. 

Na všetky tieto ale i mnohé ďalšie otázky vám v spolupráci s expertami odpovieme v našom seriáli Pôda a majetok. Dozviete sa všetko dôležité o prevodoch vlastníctva a nájmoch nehnuteľností a dokonca i o tom, ako sa ochrániť pred susedom, ktorý vám strpčuje život svojim hlukom či bezohľadným parkovaním. 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
09. apríl 2024 11:07