StoryEditor

Ježiš v ďalších náboženstvách

20.12.2007, 23:00

Moslimovia veria, že Ježiš Kristus bol jedným z najväčších Božích prorokov. Rovnako ako kresťania i moslimovia uznávajú jeho nepoškvrnené, zázračné počatie. Teda, že Ježišova matka Mária, ktorú si, mimochodom, tiež veľmi cenia a hlboko vážia, otehotnela a porodila svojho syna ako panna. Moslimovia veria, že Ježiš mal zázračné schopnosti, že vracal mŕtvym život, liečil slepých a postihnutých leprou.
Na rozdiel od kresťanov však odmietajú uznať Ježiša ako Božieho Syna, respektíve ako Boha, ktorý sa stal človekom. Podľa nich len samotný fakt, že sa narodil bez pričinenia muža, ale Božím zásahom, z Ježiša ešte Boha nerobí. Z toho istého dôvodu napríklad odmietajú velebiť Pannu Máriu ako "Matku Božiu." Ježiš bol skrátka len jedným z prorokov, ktorých Boh poslal ľuďom, aby ich priviedol na správnu cestu. Najväčším a posledným z týchto prorokov je však v islame prorok Mohamed.
Podľa budhistov bol Ježiš pravdepodobne jedným z takzvaných bodhisattvov, teda ľudí, ktorí sa vďaka intenzívnej meditácii zbavili ilúzie existencie nejakého reálneho "ja." Bodhisattvovia nadosobným spôsobom, teda bez toho, aby za to niečo očakávali, konajú pre dobro tých druhých. Ich motiváciou je súcit. Ježiš mal vraj určite veľmi veľa súcitu. Učenie, ktoré odovzdal, však musel prispôsobiť úrovni ľudí, ktorí ho počúvali a podmienkam, ktoré v jeho dobe na danom území panovali.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 11:04