StoryEditor

Dow-Jones prerazil 13 000 bodov

26.04.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Prestížny akciový index Dow Jones Industrial Average včera po otvorení obchodovania prekonal hranicu 13-tisíc bodov.
Index patrí medzi najznámejšie svetové burzové ukazovatele. Počíta sa každý deň podľa kurzu akcií 30 vybraných podnikov a spoločností, ako je napríklad Boeing, Coca-Cola, General Motors, Hewlett-Packard, Microsoft, IBM, Wal-Mart či Walt Disney. Vybrané firmy predstavujú asi pätinu trhovej kapitalizácie všetkých amerických spoločností a štvrtinu kapitalizácie New York Stocks Exchange (NYSE). Význam indexu je celosvetový, považuje sa za ukazovateľ stavu svetovej ekonomiky, pretože na Wall Street pripadá asi polovica svetového burzového obratu. Indikátor pokrýva všetky sektory hospodárstva okrem verejných služieb a dopravy.
Niektorí investori index kritizujú, že je to sporné kritérium pre konkrétne investičné rozhodnutie.
Index nesie meno amerického novinára a zakladateľa denníka The Wall Street Yournal Charlesa Dowa a štatistika Edwarda Jonesa. Tí v roku 1882 založili spoločnosť Dow Jones and Company, vydávajúcu finančné bulletiny. Index prvýkrát zverejnili 26. mája 1896. Pôvodne obsahoval iba 12 akcií vrátane General Electric, ktorá sa ako jediná nachádza v indexe aj dnes. V roku 1976 index rozšírili na 20 a v roku 1928 na 30 akcií.
Dow Jones sa prepočítava ako cenovo vážený index, takže jeho hodnotu ovplyvňuje iba cena akcií. V posledných rokoch boli hlavnými dôvodmi zmien v indikátore hlavne fúzie a bankroty veľkých korporácií, väčšie výkyvy makroekonomických ukazovateľov, ale aj teroristické útoky, prírodné katastrofy a politické udalosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 07:25