Holandský premiér Mark Rutte. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce, reaguje Rutte

29.03.2024, 13:44
29.03.2024, 21:33
Autor:
ČTKČTK

České úrady uviedli, že boli peniaze poskytnuté politikom v Holandsku, Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Maďarsku a Poľsku výmenou za šírenie ruskej propagandy.

Vyšetrovanie, ktoré vedú české spravodajské služby kvôli ruskej propagandistickej sieti, ktoré mala platiť politika únie, je veľmi znepokojujúce. Povedal to holandský premiér Mark Rutte s tým, že prípadom sa zaoberajú aj holandské spravodajské služby. 

České úrady uviedli, že boli peniaze poskytnuté politikom v Holandsku, Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Maďarsku a Poľsku výmenou za šírenie ruskej propagandy, informoval holandský denník NL Times. Obvinenia sa zrejme týkajú aj europoslancov.

Šéfka liberálnej frakcie v Európskom parlamente (EP), francúzska europoslankyňa Valérie Hayerová, už vyzvala predsedníčku europarlamentu na okamžité začatie vnútorného vyšetrovania prípadu.

image

Poslanec nemeckej AfD Bystroň dostal peniaze od ruskej vplyvovej organizácie

Rutte: Hrozba pre našu demokraciu

"Ukazuje sa, aké vysoké je riziko zahraničného zasahovania," vyhlásil Rutte pred štvrtkovým rokovaním vlády. "Ide o hrozbu pre našu demokraciu, pre naše slobodné voľby, pre našu slobodu slova, pre všetko," dodal.

Holandský minister vnútra Hugo de Jonge a ministerka obrany Kajsa Ollongrenová uviedli, že nebudú zverejňovať mená politikov, ktorí mali získavať peniaze z Ruska. Ako dodali, záležitosť teraz prešetrujú holandské spravodajské služby.

Prípadom sa chce zaoberať aj dolná komora holandského parlamentu. Predseda krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders už povedal, že chce poznať mená politikov, ktorí mali dostávať peniaze z Ruska. Wildersova strana vyhrala voľby, ale zatiaľ sa jej nepodarilo zostaviť vládu.

Rusko vedie agresiu nielen zbraňami, vraví Baerbocková

Český premiér Petr Fiala v stredu informoval o zaradení viacerých ruských subjektov na národný sankčný zoznam. Je medzi nimi spoločnosť Voice of Europe, ktorá prevádzkuje rovnomenný internetový portál a ktorá je v Česku zaregistrovaná na poľského občana.

Český Denník N v tejto súvislosti doplnil, že BIS odhalila celú Ruskom organizovanú sieť, ktorá sa snažila v rôznych európskych krajinách ovplyvniť voľby do Európskeho parlamentu.

image

Poľsko vyšetruje ruskú špionážnu sieť zameranú proti Európskej únii, spolupracuje s Českom

Správy z Prahy podľa nemeckej ministerky zahraničia Annaleny Baerbockovej potvrdzujú, že Rusko vedie svoju agresiu nielen zbraňami, ale tiež šírením falošných informácií.

"Nedávne odhalenie českej vlády je len jedným príkladom toho, ako Rusko chce zničiť našu demokraciu," uviedla Baerbocková. Podľa nemeckej ministerky vnútra Nancy Faeserovej je dôležité, že sa podarilo odhaliť sieť pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Výzvy na vnútorné vyšetrovanie 

Činnosť proruskej špionážnej siete teraz vyšetruje aj poľská kontrarozviedka a tiež belgické spravodajské služby.

Francúzska europoslankyňa Hayerová v tejto súvislosti vyzvala predsedníčku EP Robertu Metsolaovú na "okamžité a transparentné" vyšetrovanie v spolupráci s národnými úradmi. Desať týždňov pred voľbami podľa nej voliči musia vedieť, či europoslanci či kandidáti nespolupracujú s Ruskom. "Demokraciu v Európe treba za každú cenu brániť proti týmto hrozbám," uviedla.

Dôkladné vyšetrovanie požaduje aj frakcia Zelených. "Je to priamy útok na našu demokraciu. Politici, ktorí dostali peniaze, musia byť tvrdo potrestaní, ako politicky, tak súdne," uviedla nemecká europoslankyňa Terry Reintkeová. Tá je jednou z hlavných kandidátok Zelených v nadchádzajúcich voľbách.

Členovia siete chceli podľa poľskej kontrarozviedky usporiadať v EÚ proruské iniciatívy a mediálne kampane s cieľom presadzovať oficiálnu zahraničnú politiku Kremľa, vrátane oslabenia poľskej pozície na medzinárodnej scéne, diskreditácie Ukrajiny a povesti inštitúcií Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:29